Με εννέα νέες σχολές στο 50% η ανανέωση του Δ.Π.Θ.

Με τον νέο πρύτανη Αλ. Πολυχρονίδη στον Γαβρόγλου για θέματα του Πανεπιστημίου – Με 4.064 εισακτέους φέτος σε σχέση με τους 3.805 πέρσι- Αναλυτικά τα στοιχεία για κάθε σχολή

Συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, με Υπουργό και Γενικό Γραμματέα,  σε συνέχεια της προηγούμενης, είχαν την περασμένη εβδομάδα οι Εκπρόσωποι του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ειδικότερα ο Πρυτανεύων κ. Σταύρος Τουλουπίδης και οι Αντιπρυτάνεις κ. Παντελής Μπότσαρης και Φώτης Μάρης, παρουσία και του νέου εκλεγμένου Πρύτανη κ. Αλέξανδρου Πολυχρονίδη.

Το θέμα της συζήτησης δεν ήταν άλλο από τα νέα τμήματα του ΔΠΘ, τα οποία ανέρχονται σε εννέα συνολικά.

«ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΠΘ ΜΕ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ»

Συνάντηση για την οποία μίλησε στην «Θ» ο Πρυτανεύων κ. Σταύρος Τουλουπίδης, εξηγώντας ότι «πρόκειται για συνέχεια της προηγούμενης  συνάντησής μας με τους κ. Μπότσαρη και Μάρη, τον Περιφερειάρχη και των Δημάρχων Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης με επίκεντρο της ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με νέα τμήματα.

Σε συνέχεια αυτής, έγινε και η νέα συνάντηση στην οποία παραβρεθήκαμε εγώ, ο κ. Μπότσρης και ο κ. Μάρης καθώς και ο νέος Πρύτανης κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και από πλευράς υπουργείου ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας κ. Αγγελόπουλος.

Είχαμε μια δίωρη εποικοδομητική συζήτηση. Ζήτησα τρία επιπλέον νέα τμήματα. Μηχανικών Ορυκτών Πλούτων στην Ξάνθη, Πληροφορικής στην Αλεξανδρούπολη και Τμήμα Τροφίμων στην Ορεστιάδα.  Θα αξιολογηθούν τον Αύγουστο και εν τω μεταξύ θα πρέπει να υπάρχει ένας νέος γύρος συναντήσεων με τους δημάρχους, προκειμένου να συζητηθεί αν έχουμε προβλήματα σε υποδομές. Ζήτησα επίσης η νομοθέτηση να γίνει τον Οκτώβριο».

«ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ»

Απαντώντας στο αν τελικά όλα τα παραπάνω τμήματα αφορούν «αντισταθμιστικά» για την ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής, ο κ. Τουλουπίδης σημειώνει με έμφαση ότι «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με όλα τα παραπάνω η τέταρτη Νομική Σχολή. Μάλλον όσοι το συγχέουν δεν διαβάζουν για τις ανακατατάξεις και την αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων».

«ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ»

«Οι νέες σχολές, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι εννέα. Η ανανέωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης φτάνει το 50%. Θα έχει πολύ δουλειά και μέχρι τέλος Αυγούστου για να νομοθετηθούν οι νέες σχολές αλλά και τα επόμενα χρόνια» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στο ΔΠΘ όλο αυτό το διάστημα και την νέα σελίδα…διοίκησης στο πανεπιστήμιο, τονίζει ότι «ήταν μια μπόρα και πέρασε αλλά θέλει συνεχή αγώνα για να μην ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα. Για την νέα διοίκηση, θέλω να επισημάνω ότι είμαστε σε αγαστή συνεργασία. Άλλωστε το έχουμε αποδείξει και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε. Με τον κ. Πολυχρονίδη παραβρεθήκαμε μαζί στην Σύνοδο των Ιωαννίνων και όπως προείπα και στο Υπουργείο. Θα έχουμε συνεχή συνεργασία και επίσημα μετά τις 20 Αυγούστου να γίνει ενδελεχής παράδοση. Θα είμαι συνεχώς στην διάθεσή του και θα υπάρξει συνέχεια (στην κυριολεξία) του πανεπιστημίου. Η μια πρυτανική αρχή θα παραδώσει στην άλλη. Όλοι έχουν βάλει το «λιθαράκι» τους για να «κτιστεί» το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εμείς με τον κ. Πολυχρονίδη θα «περάσουμε» το μήνυμα προς όλους, όχι μόνο μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και μέσα στο υπουργείο και σε όλη την τοπική κοινωνία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εισακτέων στο ΔΠΘ φέτος είναι μεγαλύτερος, ήτοι 4.064, έναντι 3.805 την περσινή χρονιά.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/,  25/7/2018}