Προς αύξηση τα τέλη καθαριότητας στο Δήμο Κομοτηνής

Λόγω της αύξησης του τέλους απόθεσης απορριμμάτων από τη ΔΙΑΜΑΑΘ

Την αύξηση των τελών καθαριότητας στο Δήμο Κομοτηνής κατά περίπου 14%, μια αύξηση που μεταφράζεται σε περίπου 1,5 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το μέγεθος της οικίας του δημότη, αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου.

Η αύξηση αυτή είναι απότοκο της απόφασης της ΔΙΑΜΑΑΘ, που από την άνοιξη έχει αναλάβει τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Κομοτηνής όπου καταλήγουν τα απορρίμματα του Δήμου, να αυξήσει το τέλος απορριμμάτων του Δήμου Κομοτηνής από 17 ευρώ/τόνο στα 54 ευρώ /τόνο.

Αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον κόστος στο Δήμο για την καθαριότητα περίπου 20%, το οποίο, με δεδομένο ότι τα τέλη καθαριότητας είναι ανταποδοτικά, πρέπει να μετακυλήσει στους δημότες.

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, οι υπηρεσίες, επειδή είναι ανταποδοτικές, πρέπει να είναι ισοσκελισμένες, δηλαδή τα έξοδα θα πρέπει να είναι ίσα με τα έσοδα που καταβάλλουν μέσω των συγκεκριμένων τελών οι δημότες.

Μάλιστα ο κ. Πολιτειάδης επισήμανε πως ο Δήμος δεν μπορεί, ακόμα και αν έχει πλεόνασμα από άλλα έσοδα, να καλύψει τη διαφορά, και ακόμα και αν το έκανε, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θα ενέκρινε τον προϋπολογισμό του, και θα τον υποχρέωνε να το διορθώσει.

Η μεγάλη αύξηση από πλευράς ΔΙΑΜΑΑΘ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου ο Δήμος υπολογίζει πως θα έχει στην καθαριότητα και τα 67 άτομα που προσλήφθηκαν μέσω του ΑΣΕΠ, η διαδικασία για τους οποίους αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, οδηγεί στην αύξηση των τελών.

Αυτή όμως θα είναι μικρότερη από το αναμενόμενο, μιας και ο Δήμος μέχρι το τέλος του 2018 ελπίζει πως θα έχει παραλάβει τρία καινούρια απορριμματοφόρα, μαζί με τη δωρεά ενός απορριμματοφόρου από τον TAP, που έγινε αποδεκτή στην ίδια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Αυτό σημαίνει πως θα αποσυρθούν τα παλιότερα τέσσερα από τα 16 απορριμματοφόρα του Δήμου Κομοτηνής, μειώνοντας τα κόστη συντήρησης, καυσίμων κτλ.

Έτσι η αύξηση αναμένεται να είναι τελικά 1,5 ευρώ το μήνα για μια οικία των 100 τ.μ.

Να σημειωθεί πως το τέλος που πλήρωνε ο Δήμος Κομοτηνής για τα απορρίμματα ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, γιατί είχε στη διαχείρισή του τον ΧΥΤΑ Κομοτηνής, όπου γίνεται μέχρι την ολοκλήρωση του περιφερειακού σχεδιασμού η απόθεση των σκουπιδιών της Ροδόπης και του Έβρου.

Έτσι ο κ. Πολιτειάδης σημείωσε πως ενώ άλλοι δήμοι είχαν αυξήσει τα τέλη παλιότερα, τώρα δεν θα υποχρεωθούν να το κάνουν, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής είδε το τέλος του να αυξάνεται δραματικά, με αποτέλεσμα να πρέπει τώρα να αυξήσει τα τέλη, που όμως υπολογίζεται πως θα είναι χαμηλότερα από αυτά των άλλων Δήμων.

Αυξάνεται ο χρόνος της ελεγχόμενης στάθμευσης

Η οικονομική επιτροπή ενέκρινε και την αναπροσαρμογή από 1-1-2019 τόσο του χρόνου, όσο και του κόστους της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Η ελεγχόμενη στάθμευση ξεκίνησε να εφαρμόζεται κανονικά από τις αρχές του 2018, με τους οδηγούς που αφήνουν το αυτοκίνητό τους στις προβλεπόμενες θέσεις να πρέπει να βάζουν μια κάρτα κόστους 30 λεπτών, για μισή ώρα, ενώ δεν παρέχονταν στον οδηγό η δυνατότητα να βάλει και δεύτερη συνεχόμενη κάρτα.

Μετά από επαφές που υπήρξαν και με τους επαγγελματίες της πόλης, τελικά αποφασίστηκε να αναπροσαρμοστεί ο χρόνος στάθμευσης, από μισή σε μία ώρα, μα ανάλογη αλλαγή και του κόστους, από 30 σε 50 λεπτά.

Μείωση στα τέλη κοινοχρήστων χώρων

Η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να μειώσει κατά 10% τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση των τελών για χρήση κοινοχρήστων χώρων να έχει φτάσει το 25% μέσα σε δύο χρόνια.

Η μείωση αυτή αποτελούσε αίτημα των καταστηματαρχών προς το Δήμο Κομοτηνής, ο οποίος μείωσε κατά 15% τα τέλη πέρυσι, και φέτος προχώρησε σε επιπλέον μείωση κατά 10%.

Αμετάβλητα τα υπόλοιπα τέλη

Πέραν αυτών, όλα τα άλλα τέλη θα παραμείνουν σταθερά για το 2019.

Έτσι θα μείνουν σταθερά το τέλος φωτισμού, οι συντελεστές των ισχυόντων δικαιωμάτων χρήσης δημοτικών νεκροταφείων, το τέλος εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς,και το τέλος καθαριότητας- φωτισμού στους διαμένοντες παραθεριστές της παραλίας Μέσης Ν. Ροδόπης για το έτος 2019.

Επίσης μένουν αμετάβλητοι οι συντελεστές των ισχυόντων δικαιωμάτων χρήσης δημοτικών κτημάτων – έργων, των ισχυόντων τελών ακίνητης περιουσίας, των ισχυόντων τελών διαφήμισης των ισχυόντων τελών διαμονής παρεπιδημούντων.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.thrakitoday.com/, του Κώστα Μαρκενδούδη, 13/9/2018}