Ο δήμαρχος Ιάσμου θέλει να κάνει το πρώτο τοπικό δημοψήφισμα πανελλαδικά

Το έκτακτο διάγγελμα Οντέρ Μουμίν και η καυστική απάντηση Κυριάκου Αμούτζα

Εκτάκτως κάλεσε σε κλειστή σύσκεψη τα μέλη της παράταξης «Εμπρός» ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, στις 09:00 το πρωί της Παρασκευής 31/01. Υπό την παρουσία μόνο του «Χ», ο δήμαρχος έκανε γνωστό στους συνεργάτες του, την πρόθεση διεξαγωγής του πρώτου -πανελλαδικά- τοπικού δημοψηφίσματος. Τα μέλη της παράταξης συμφώνησαν και μετά την κλειστή σύσκεψη ο δήμαρχος προέβη σε σχετική ανακοίνωση στον αύλειο χώρο του δημαρχείου.

Άγνωστο εάν τελικά θα γίνει δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα, εάν τελικά γίνει, θα έχει ως αντικείμενο την ίδρυση ή μη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Ιάσμου (ΔΕΥΑΔΙ). Στις αρχές της εβδομάδας το θέμα δεν πήρε έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο (με 13 θετικές και 14 αρνητικές ψήφους). Ως εκ τούτου ο δήμαρχος θέλει να στραφεί στη λαϊκή ετυμηγορία, ευελπιστώντας σε ανατροπή του αποτελέσματος.

Ο νέος εκλογικός νόμος, Κλεισθένης, δίνει τη δυνατότητα στους κατά τόπους δημάρχους (ή περιφερειάρχες) να διενεργούν δημοψηφίσματα, αλλά μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο σε άλλο Δήμο. Για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο θα έχει αποφασιστικό κι όχι απλώς γνωμοδοτικό χαρακτήρα εάν εν τέλει διενεργηθεί, χρειάζεται απόφαση δημοτικού συμβουλίου με 2/3 των ψήφων. 

Επί της ουσίας, ο Οντέρ Μουμίν χρειάζεται -εάν παραστούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι- 18 ψήφους σε σύνολο 27, ενώ η παράταξή του διαθέτει 11. Συνεπώς απαιτείται η σύμπραξη είτε της παράταξης Κυριάκου Αμούτζα (8) είτε της παράταξης Καδή Ισμέτ (7) είτε αρκετές ατομικές ψήφοι. Η τύχη του δημοψηφίσματος θα κριθεί σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, με τον δήμαρχο πάντως ήδη να έχει προτείνει ως μέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την 8η Μαρτίου 2020.

Ο. Μουμίν: «Στις Δημοκρατίες λύση δίνει ο λαός»

Στο έκτακτο διάγγελμά του ο Οντέρ Μουμίν ξεκίνησε ως εξής: «Εδώ και τέσσερις μήνες η δημοτική αρχή δίνει μια πρωτοφανή μάχη για να εφαρμόσει τη δική σας εντολή. Την εντολή να διοικήσουμε με το ιστορικό ποσοστό των 65,98% (εν. το ποσοστό του β’ γύρου των εκλογών). Η οποία εντολή δυστυχώς δεν αναγνωρίζεται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «στόχος τους είναι […] η ταπείνωση και υποταγή της δική σας απόφασης», διαμηνύοντας πάντως ότι «δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αγνοήσει την κυρίαρχη βούλησή σας».

Ο δήμαρχος στη συνέχεια απευθύνθηκε στους δημότες Ιάσμου: «Θεωρώντας αναγκαία την ίδρυση της ΔΕΥΑΔΙ κρίνω σκόπιμο την προσφυγή σε εσάς. Στις Δημοκρατίες την λύση δίνει πάντοτε κυρίαρχα και αποφασιστικά ο λαός. Εγώ προσωπικά και ο συνδυασμός μου πορευόμαστε σύμφωνα με τις εντολές σας και λογοδοτούμε μονάχα σε σας». Σύμφωνα με τον ίδιο ως ερώτημα θα τεθεί η ίδρυση ή μη της ΔΕΥΑΔΙ. Όσο για την πλειοψηφία εντός του δημοτικού συμβουλίου που χρειάζεται, ελπίζει «ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα μας στερήσουν την ετυμηγορία των συνδημοτών σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα». Τέλος, έκανε γνωστό πως «θα είμαστε ο 1ος Δήμος πανελλαδικά που θα διενεργήσει δημοτικό δημοψήφισμα».

Κ. Αμούτζας: «Πάει να διχάσει τον κόσμο»

Εξαπίνης βρήκε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κυριάκο Αμούτζα η ανακοίνωση επιθυμίας διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Τοποθετούμενος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm «σε πρώτη ανάγνωση» εκτίμησε ότι «αυτό που θέλει να κάνει -και μάλιστα σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο-  είναι πως πάει να διχάσει τον κόσμο του Ιάσμου και το θεωρώ πάρα πολύ επικίνδυνο», ενώ σε άλλη αποστροφή του είπε με αιχμηρό τρόπο: «βάζουμε σε έναν ευαίσθητο Δήμο με τσαρλατανίστικο τρόπο θέματα». Όσο για το τι στάση θα κρατήσει η παράταξή του επί του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, αυτό θα αποφασιστεί ομαδικά, άφησε να εννοηθεί ο κος Αμούτζας, ενώ κατηγόρησε τον κο Μουμίν πως «λειτουργεί αυτόβουλα σαν ηγέτης».

Επί της ουσίας της διαφωνίας του πάντως, εξήγησε ότι ο Δήμος Ιάσμου δεν μπορεί να αναλάβει τα οικονομικά βάρη μίας τέτοιου είδους δημοτικής επιχείρησης και πως με όσα ο νόμος ορίζει, πλέον, τα χρέη που θα αποκτήσει μία τέτοια επιχείρηση θα μετακυλύουν στους δημότες. Έφερε το παράδειγμα του Δήμου Αβδήρων που ήδη έχει βρεθεί με αντίστοιχα χρέη, ενώ πρόσθεσε με νόημα «πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά, τα εγγόνια και τους δημότες μας». Όσο για τις αιτιάσεις του δημάρχου ότι το νερό σε οικισμούς του Δήμου είναι ακατάλληλο απάντησε: «Είναι ντροπή να λέγονται δημόσια τέτοια πράγματα».

Το «ξήλωμα» υπογραφών έφερε αντιδράσεις

Στην παράλληλη εξέλιξη του σήριαλ Μουμίν-Αμούτζας που έδωσε στη δημοσιότητα ο χθεσινός «Χ» -κι αφορά στην αφαίρεση του δικαιώματος υπογραφών από τους τοπικούς προέδρους που προέρχονται από την παράταξη Αμούτζα- ο δήμαρχος αρχικά δεν θέλησε να πάρει θέση.

«Μας θλίβει ιδιαίτερα ότι δήλωσε πως οι πρόεδροι σκοπίμως δυσχεραίνουν το έργο της διοίκησης και των δημοτών. Εύλογα ρωτάω, από πού προκύπτει αυτή η βάναυση κατηγορία εναντίον των προέδρων;», διερωτήθηκε από τη ραδιοφωνική συχνότητα ο Κυριάκος Αμούτζας, με τον Οντέρ Μουμίν να επεμβαίνει απαντώντας  «το ‘σκοπίμως’ αφορά τον κο Αμούτζα όχι τους τοπικούς προέδρους, αλλά οι πρόεδροι ανήκουν στον συνδυασμό του».

Πάντως, σεβόμενοι την απόφαση δημάρχου, οι τοπικοί πρόεδροι κοινοτήτων Ιάσμου, Αμβροσίας, Σάλπης και Σώστη κατέθεσαν τις σφραγίδες εξουσιοδότησης υπογραφών τους, ενώ μέσω facebook ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ιάσμου Ηλίας Μπούκας κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι δεν λειτουργεί δημοκρατικά. Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Όραμα Αναγέννησης» του κου Αμούτζα διευκρίνισε ότι «η αντιπολίτευση ουδέποτε ζήτησε από τον δήμαρχο κ. Οντέρ Μουμίν να δώσει το δικαίωμα υπογραφής στους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων», εξηγώντας όμως ότι επιδιώκει αιτιολογημένες απαντήσεις στο λόγο που αφαιρέθηκαν οι εξουσιοδοτήσεις μόνο από τους προερχόμενους από την αντιπολίτευση τοπικούς προέδρους και με ποιον τρόπο έχουν εμποδίσει τον διοίκηση.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 1/2/2020}