Ομόφωνο «ΌΧΙ» από το Δήμο Αλεξανδρούπολης στην υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών στην ΤτΕ

Κατά της υποχρεωτικής κατάθεσης των αποθεματικών διαθεσίμων του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος, τάχθηκε ομόφωνα το σώμα κατά τη διάρκεια της 4ης συνεδρίασης.

Η απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη αφορά όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και τους ΟΤΑ, και προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων της χώρας, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η απόφαση προβλέπει την έναρξη λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ έως τις 21/02, την μεταφορά εντός 30 ημερών των ταμειακών διαθεσίμων αλλά και την υποχρεωτική απόδοση των ποσών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στον λογαριασμό.

Την ίδια στιγμή η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, προχώρησε στην δρομολόγηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών με στόχο την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενάντια στην απόφαση υποχρεωτικής μεταφοράς των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά το Δήμο Αλεξανδρούπολης, το ποσό των αποθεματικών ανέρχεται στα 12.000.000 €, τα οποία βρίσκονται κατατεθειμένα στην Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου.

Ο Βαγγέλης Λαμπάκης επισήμανε πως πρόκειται για χρήματα των δημοτών, τα οποία θα πρέπει να μείνουν υπό την διαχείριση του Δήμου.

Την υποχρεωτική μεταφορά των αποθεματικών καταδίκασε ομόφωνα το σώμα, ενώ όπως έγινε γνωστό από τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Οικισμών και Καθημερινότητας Έβρου, που διετέλεσε μέλος του Δ.Σ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Γιάννη Βαταμίδη, σε περίπτωση που η Συνεταιριστική κλείσει, οι καταθέσεις πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, ενώ μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή για την ακύρωση της ΚΥΑ από το ΣτΕ, δεν θα πραγματοποιηθεί μεταφορά των αποθεματικών.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 7/2/2019}