Το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης είνι 74 ετών αλλά τώρα ζει την ακμή του

Αν ηταν άνθρωπος, ο «Δημόκριτος», το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης σήμερα θα διένυε την τρίτη ηλικία του. Ευτυχώς όμως που δεν είναι, γιατί ο «Δημόκριτος» που γεννήθηκε το 1944 σήμερα ζει την ακμή του, αφού βρίσκεται στην καλύτερη φάση από ποτέ.

Το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης φέτος για πρώτη φορά έχει φτάσει στο σημείο να έχει έως και πέντε πτήσεις την ημέρα. Πλέον, συνδέεται (από δύο εταιρίες) με την Αθήνα, με τη Λάρνακα της Κύπρου και με την Κρήτη.

Αυτοί οι προορισμοί συνθέτουν ένα «γεμάτο» ημερήσιο πρόγραμμα για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο γεμίζει ακόμη περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι εντός του λειτουργούν και εκπαιδεύουν πιλότους δύο ιδιωτικές σχολές, οι οποίες μετακόμισαν στον Έβρο καθώς έκριναν ασύμφορη την παραμονή τους στα προηγούμενα αεροδρόμια, λόγω της ιδιωτικοποίησης τους από τη Fraport.

Ο αερολιμένας της Αλεξανδρούπολης δεν έχει μπει στο στόχαστρο της Fraport, ή τουλάχιστον όχι ακόμα, παρ’ όλα αυτά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα υπόλοιπα διεθνή αεροδρόμια της χώρας, σε επίπεδο προδιαγραφών. Κι αν οι τεχνικές περιγραφές μοιάζουν λίγο «βαρετές», η ιστορία από μόνη της έχει ήδη αποδείξει ότι ο «Δημόκριτος» μπορεί να σταθεί επάξια στο ύψος των περιστάσεων – όποιες κι αν είναι αυτές.

Στην πίστα του έχει φιλοξενήσει, περισσότερες από μία φορές, ορισμένους τύπους αεροσκαφών που είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο όπως το πολεμικό Airbus 330 της Μεγάλης Βρετανίας που προσγειώθηκε στην πίστα του μεταφέροντας στρατιώτες για την ΝΑΤΟϊκή άσκηση Noble Jump της Ρουμανίας, ενώ με ένα αντίστοιχοι τύπου αεροσκάφος είχε επισκεφθεί τη Θράκη και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν.

Μία ακόμη πρωτοπορία του «Δημόκριτου» είναι η προσεχής λειτουργία του Aeromedical Center, που θα γίνει σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ ειναι από τα λίγα αεροδρόμια της χώρας, αν όχι της Ευρώπης που η θέση του είναι τέτοια ώστε να συμμετεχει ενεργά στον κόμβο των συνδυασμενων μεταφορών της περιοχής όπου βρίσκεαι.

Το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης είναι ευθέως συνδεδεμένο με την Εγνατία οδό και απέχει περίπου επτά χιλιόμετρα από το λιμάνι της πόλης ενώ δύναται να λειτουργήσει επί 24ωρου βάσεως εάν αυτό απαιτηθεί ή δημιουργηθούν οι συνθήκες για να συμβεί.

Με άλλα λόγια, το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης άνοιξε φτερά για ένα πολύ καλύτερο μέλλον, ενώ για το 2018 εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει πάνω από 9.000 κινήσεις, αριθμός-ρεκόρ για τα δεδομένα του.