Δύο εταιρίες, αυξημένες αφίξεις/αναχωρήσεις στον αερολιμένα

Τα στοιχεία από τον αερολιμενάρχη Στ. Ζαντανίδη, αποδεικνύουν την αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο της Θράκης

Ευεργετικά αποτελέσματα αποδεικνύεται πως έχει η ύπαρξη δύο αεροπορικών εταιριών (Aegean με πτήσεις και της Ολυμπιακής, κι από 1η Μαΐου Sky Express), καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφαλίζει ο “Χ”, για τον μήνα Ιούνιο, οι αφίξεις/αναχωρήσεις ανθρώπων έχουν αυξηθεί κατά 27%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση της κίνησης αεροσκαφών.

Ιούνιος 2018 σε αριθμούς

Ο αερολιμενάρχης του αερολιμένα “Δημόκριτος” Στέλιος Ζαντανίδης, μας παράσχει συγκριτικά στοιχεία για τους μήνες Ιούνιος 2017 – Ιούνιος 2018.

Αφίξεις-αναχωρήσεις (Ιούνιος 2017): 14.700, Αφίξεις-αναχωρήσεις (Ιούνιος 2018): 19.000. Δείκτης αύξησης: 27%.

Εμπορικές, ιδιωτικές, μαζικές κινήσεις αεροσκαφών (Ιούνιος 2017): 1.010, Εμπορικές, ιδιωτικές, μαζικές κινήσεις αεροσκαφών (Ιούνιος 2018): 1.710. Δείκτης αύξησης: 70%.

Από 1η Μαΐου, εκτός από την Aegean Airlines που κάνει και πτήσεις μέσω Ολυμπιακής, δρομολόγια Αθήνα-Αλεξανδρούπολη και Αλεξανδρούπολη-Αθήνα εκπονεί και η Sky Express. Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη, η δεύτερη εταιρία δεν φαίνεται να έχει πάρει μερίδιο της αγοράς από την πρώτη (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), συγχρόνως όμως έχει διευρύνει την βάση, αποκτώντας τους δικούς της επιβάτες, και με αυτό τον τρόπο, τουλάχιστον για τον Ιούνιο, οι δείκτες είναι αρκετά αυξημένοι.

Από τον αερολιμένα “Δημόκριτος” υπάρχουν πτήσεις από και προς Αθήνα (τέσσερα δρομολόγια καθημερινά), Σητεία (δύο την εβδομάδα), Ηράκλειο (δύο την εβδομάδα), Λάρνακα Κύπρου (δύο την εβδομάδα). Τον Αύγουστο αρχίζουν και απευθείας δρομολόγια προς Παρίσι.

Αποδίδει κατά 6,2% στο ΑΕΠ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ο τουρισμός

Οι αυξημένες αφίξεις-αναχωρήσεις έχουν να κάνουν και με την αύξηση του τουρισμού που έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα τελευταία χρόνια, με τις ενδείξεις να προβλέπουν ότι η καλύτερη τουριστική σεζόν θα είναι η φετινή.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ Κώστας Αντωνιάδης σημειώνει ότι “ο τουρισμός εισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας μας περίπου στο 25%, δηλαδή το ¼ του ΑΕΠ έχει έσοδα από τον τουρισμό είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Επίσης συνεισφέρει στο 10% στις θέσεις εργασίας, επομένως είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης και αναπτυξιακού σχεδιασμού και για την χώρα μας αλλά και για την περιφέρεια ΑΜΘ”, και μιλάει για την αύξηση του ΑΕΠ της Περιφέρειας, χάρη στον τουρισμό: “Στην περιφέρειά μας, όταν αναλάβαμε την διοίκηση ο τουρισμός, προσέφερε στο ΑΕΠ της περιφέρειάς γύρω στο 4%. Σήμερα μετά από προσπάθειες όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό, έχουμε καταφέρει να είμαστε περίπου στο 6,2%. Επομένως, στοχευμένες ενέργειες και δράσεις έχουν βοηθήσει στο να υπάρξει αυτή η αύξηση στο ΑΕΠ της περιφέρειάς μας τόσο και στους αριθμούς”. Ο Κώστας Αντωνιάδης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “όλοι οι αριθμοί δείχνουν ότι το 2018 θα είναι η καλύτερη τουριστική χρονιά όλων των εποχών”.

Η όμορφη εικαστική έκπληξη για όσους προσγειώνονται

Την ίδια ώρα, όσοι προσγειώνονται στον αερολιμένα “Δημόκριτος”, τους περιμένει μία όμορφη εικαστική έκπληξη. Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής της Μάρτας Τζοβαρίδου με τίτλο “το πέταγμα της Νίκης” με ανάτυπα έργα αφιερωμένα στη Νίκη της Σαμοθράκης. Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τα 150 χρόνια από την εύρεση του αγάλματος. Τα έργα έχουν εκτεθεί και στην Σαμοθράκη, το καλοκαίρι του 2013. Την έκθεση παρουσιάζει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, περιφερειακή Ενότητα Έβρου με τη συμβολή του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης “Αγγελική Γιαννακίδου”.

Σε διάφορες αίθουσες αναμονής του αερολιμένα, υπάρχουν και πολλές αναφορές σε διάφορα μέρη του Έβρου, όπως το Δέλτα, τον Φάρο Αλεξανδρούπολη, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, κι άλλα.

Καλό βεβαίως θα ήταν να προωθηθεί σιγά-σιγά και η Κομοτηνή, γιατί το αεροδρόμιο ανήκει στην Π.Ε. Έβρου, αλλά αυτή με την σειρά της ανήκει στην ΠΑΜ-Θ, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Κομοτηνή.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 7/7/2018}