Διεθνές Συνέδριο Μετεωρολογίας στην Αλεξ/πολη

Για πρώτη φορά θα διεξαχθεί στη Θράκη, από 14 έως 17 Οκτωβρίου 2018 – Η πρόγνωση του καιρού και η Κλιματική αλλαγή, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν

Στις 14-17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη (Ξενοδοχείο ASTIR*EGNATIA) με την συμμετοχή περίπου 180 συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό το 14ο διεθνές συνέδριο της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας (ΕΜΤΕ) το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Θράκη.

Τα θέματα του συνεδρίου περιλαμβάνουν πρόγνωση καιρού και ακραίων καιρικών φαινομένων, εφαρμοσμένη μετεωρολογία για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κλιματική αλλαγή, αέρια ρύπανση, αγροτική μετεωρολογία, μετεωρολογία και διαχείριση φυσικών πόρων, καύσωνες, εξάπλωση ξενόφερτων ειδών κουνουπιών με την κλιματική αλλαγή, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον δάκο της ελιάς, πρόγνωση χαλαζόπτωσης, πλημμύρες, ιστορικά θέματα (π.χ. «κλίμα και κοινωνία την τελευταία χιλιετία στην Ανατολική Μεσόγειο» και «κλιματικές συνθήκες την Ελληνιστική περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο», από την Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γκίσσεν στη Γερμανία κ. Έλενα Ξοπλάκη) κ.ά.    

Το συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία του ο Διοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Βογιατζής ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου την Δευτέρα στις 15 Οκτωβρίου στις 17:30 το απόγευμα και θα μιλήσει για τις εξελίξεις στη μετεωρολογία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο προσκεκλημένος ομιλητής Καθ. κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, Δ/ντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα μιλήσει την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στις 9:30 το πρωί για «αέρια ρύπανση στη Μεσόγειο, πηγές και επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα, την υγεία και το κλίμα».

Στο συνέδριο θα συμμετάσχει και ο κ. Σίλας Μιχαηλίδης, Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κύπρου, o οποίος θα παρουσιάσει εργασία με θέμα την πρόγνωση κινδύνων πυρκαγιάς και ξηρασίας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Ο προσκεκλημένος ομιλητής κ. Νικόλαος Πρεζεράκος, τ. Υποδιευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ θα μιλήσει με θέμα τα προβλήματα πρόγνωσης καιρού στην Ελλάδα την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στις 11:15.

Η προσκεκλημένη ομιλήτρια κ. Δέσποινα Τσιαφάκη, Ερευνήτρια στο Παράρτημα Ξάνθης του Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» θα δώσει ομιλία με θέμα «Βορέας: ένας άνεμος της Θράκης μέσα από τα μάτια της αρχαίας ελληνικής τέχνης» την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 11:00.

Ο κ. Αναστάσιος Τσώνης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ουϊσκόνσιν των ΗΠΑ (ο οποίος ανάμεσα σε πλήθος άλλων επιστημονικών εργασιών έχει δημοσιεύσει εργασία το 2010 σχετικά με το ρόλο που έπαιξε η ξηρασία λόγω ιδιαίτερα ισχυρών φαινομένων «Ελ Νίνιο» στην παρακμή του Μινωϊκού πολιτισμού) θα συμμετάσχει επίσης στο συνέδριο, όπως και πλήθος άλλων εκλεκτών συναδέλφων των οποίων τις σημαντικές συνεισφορές στην μετεωρολογία θα έκανα κατάχρηση χώρου αν τις ανέφερα εδώ.

Κωνσταντίνος Κουρτίδης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Δ.Π.Θ., Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, 12/10/2018}