Διδυμότειχο: Τέλη Φεβρουαρίου μετατέθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά και το ΤΕΙ Νοσηλευτικής

Για τα τέλη Φεβρουαρίου μετατέθηκε η συζήτηση και η ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο αναβαθμίζει και μετατρέπει το ΤΕΙ ΑΜΘ σε πανεπιστημιακό κόμβο του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη και δυστυχώς θα αποτελέσει την αντίστροφη μέτρηση για το ΤΕΙ Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, που κινδυνεύει άμεσα να αποτελέσει παρελθόν για την πόλη.

Η καθυστέρηση είναι –προς το παρόν- λίγων εβδομάδων, αφού το υπουργείο του Κώστα Γαβρόγλου αναφέρονταν σε ψήφιση του νομοσχεδίου τον Φεβρουάριο γενικώς. Τώρα μεταθέτει τους χρόνους ελαφρώς, καθώς έχει κατά νου ίδιες εκκρεμότητες άλλων πανεπιστημίων, συγχωνεύσεων κτλ. Η αλλαγή αυτή δεν φαίνεται να ανησυχεί τη διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜΘ, η οποία σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιημένη για τη συμφωνία. Ήσυχη για το υπουργείο που την έχει εγκρίνει κι απλώς περιμένει τις ανάλογες απαραίτητες πράξεις.

Το ζήτημα που στο μεταξύ παραμένει άλυτο αφορά τη Νοσηλευτική σχολή του ΤΕΙ ΑΜΘ στο Διδυμότειχο. Στο σχέδιο νόμου προτείνεται αυτή να ενταχθεί στο Δ.Π.Θ. αλλά το πανεπιστήμιο της Θράκης διαφωνεί. Θέλει να φτιάξει από την αρχή μια νοσηλευτική σχολή, με έδρα όχι το Διδυμότειχο αλλά την Αλεξανδρούπολη. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες διάσωσης του ΤΕΙ που έχει 500 περίπου σπουδάστριες και σποιυδαστές κάθε χρόνο, δεν έφεραν το παραμικρό αποτέλεσμα.

Η προσπάθεια είναι δίκαιη, αλλά η αδράνεια της δημοτικής αρχής επί πολλά χρόνια, η έλλειψη κινήσεων που θα αφορούσαν το κτιριακό και την προκήρυξη θέσεων Καθηγητών, την καθιστούν πλέον εξαιρετικά δύσκολη αφού το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης φέρεται είναι ξεκάθαρα αρνητικό και το Υπουργείο δεν αξιολογεί ως σοβαρό το πρόβλημα. Αντικειμενικά, μόνο αν η σημερινή Κυβέρνηση δεν φέρει ή δεν προλάβει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας μέχρι να προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές, μόνο τότε θα πάρει… παράταση η παραμονή του ΤΕΙ Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο. Διαφορετικά αν γίνει νόμος του Κράτους, θα αρχίσει δυστυχώς η αντίστροφη μέτρηση και όπως γράψαμε εδώ και αρκετό καιρό στο Evros-news.gr γιατί δεν θέλαμε να κοροϊδεύουμε κανέναν… αποχαιρέτα την Σχολή Νοσηλευτικής που χάνεται.

Οι διαβεβαιώσεις που έχει δώσει η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά ότι δεν πρόκειται να κλείσει το ΤΕΙ Νοσηλευτικής, έχουν όση αξία αποδείχθηκε πως είχαν οι διαβεβαιώσεις τόσο η δικές της όσο και των άλλων δυο κυβερνητικών βουλευτών Γιώργου Καίσα και Δημήτρη Ρίζου, για ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Από το 2015 μας έλεγαν πως από στιγμή σε στιγμή αυτό θα συμβεί σε κάπιιο νομοσχέδιο, πέρασαν αρκετά του υπουργείου Υγείας, αλλά φυσικά όχι μόο δεν ΑΥΤΟΝΟΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ, αλλά αντίθετα συνέχεια υποβαθμίζεται και αν φύγει και το ΤΕΙ Νοσηλευτικής θα γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Θα έχει μάλιστα τεράστιο ενδιαφέρον, να δούμε τι θα ψηφίσουν Γκαρά, Καίσας και Ρίζος, όταν έρθει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά και την Σχολή του Διδυμοτείχου, προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros-news.gr, από proininews.gr, 11/2/2019}