ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το διαζύγιο ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜ-Θ

Αποκαλυπτικά στοιχεία, προσωπικές επιθέσεις και όλο το παρασκήνιο που οδήγησε στο διαζύγιο – Κυβερνητική πρόθεση να μείνουν χωριστά, για μία ακόμη φορά οι τοπικές κοινωνίες (πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, πολίτες) δεν διεκδίκησαν δυναμικά

Όλα τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στο να μην συνενωθούν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσιάζει ο “Χ”, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν κατά την δίωρη συζήτηση, που προκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης 30 Αυγούστου στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ, ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού “Γνώση και Συνεργασία” Βασίλης Τραϊφόρος. Ο ίδιος προσπαθούσε επί τρεις μήνες να φέρει το ζήτημα στο προσκήνιο, μέχρι τότε άκαρπα. Χαρακτήρισε μάλιστα το ζήτημα “πολύ σοβαρό” κι ευθύς εξαρχής κατηγόρησε πως “τα αντανακλαστικά της διοίκησης και των επιστημόνων αποδείχθηκαν πολύ αργά“.

Β. Τραϊφόρος: “Πονάει η Περιφέρειά μας

Ο Β. Τραϊφόρος μίλησε για το ιστορικό των αποτυχημένων διαδικασιών, για να υπενθυμίσει την από 18.07.17 δήλωση του νυν πρύτανη του ΤΕΙ ότι “κατά 90% έχουμε συμφωνήσει (σ.σ. στην συγχώνευση)“, ενώ απέδωσε την μη καρποφόρηση των συζητήσεων “σε ένα ‘δικαστικό κενό του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τον τέως πρύτανη του ΔΠΘ Αθανάσιο Καραμπίνη“, για να συμπεράνει πως “γι’ αυτό επιλέχθηκε άλλη ενοποίηση, παρότι εκλέχθηκε νέος πρύτανης στο ΔΠΘ“. Άρα, όπως είπε “αντί να έρθει στην Κομοτηνή, το ΤΕΙ πάει …στην Θεσσαλονίκη“.

Η δικιά μας περιφέρεια πονάει“, διαπίστωσε σε άλλο σημείο, γιατί “ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα όπως το ΤΕΙ, αν πάει στην Θεσσαλονίκη, αποδυναμώνει την περιοχή μας σε κάθε επίπεδο, γιατί, με τα νέα τμήματα που θα γίνονταν στο ΤΕΙ Καβάλας, το ΔΠΘ θα είχε μία άλλη πνοή, πχ θα είχε τμήματα φυσικής. Έτσι, όταν εμείς κοιμόμαστε, κάποιος άλλος γράφει ιστορία“, είπε και κατήγγειλε συμφέροντα πίσω από την ενοποίηση, χωρίς να ονοματίσει.

Στ. Τουλουπίδης: “Πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης

Παίρνοντας το λόγο, ο μέχρι χθες πρυτανεύων του ΔΠΘ Σταύρος Τουλουπίδης, είπε: “Υπήρξε αντιπαράθεση με τον υπουργό και τον κο Καραμπίνη. Ήταν καθαρά βούληση της σημερινής κυβέρνησης και του σημερινού υπουργού, και άλλαξε ξαφνικά στην πορεία, αφού είδε το αδιέξοδο που έχει σε σχέση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Αυτό ήταν το πρόβλημά του, που θέλησε να επιλύσει με αυτό τον τρόπο“. Εξήγησε μάλιστα πως “επιτακτικά το ΔΠΘ” είχε βάλει στην ατζέντα του το θέμα της συνένωσης, το οποίο έθεσε κι ο ίδιος σε επίσκεψή του στον υπουργό, συνοδεία του περιφερειάρχη Χρ. Μέτιου, του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜ-Θ Β. Λαμπάκη και του δημάρχου Κομοτηνής Γ. Πετρίδη, αίτημα που επανέλαβε ακόμη και σε επίσκεψή του στον υπουργό μαζί με τον νέο πρύτανη του ΔΠΘ Αλ. Πολυχρονίδη.

Παρά τις αρνητικές εξελίξεις, υπογράμμισε: “Ήμασταν και παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο, γιατί θεωρούμε πως η μοναδική ρεαλιστική λύση – οικονομικά, διοικητικά, ακαδημαϊκά – είναι η ενσωμάτωση του ΤΕΙ στο ΔΠΘ“. Είπε, μάλιστα, πως πιστεύει ότι αργά η γρήγορα το ΤΕΙ θα πληρώσει την απόφασή του και θα συγχωνευτεί με το ΔΠΘ, αλλά όχι με την συγκεκριμένη κυβέρνηση, όπως άφησε να εννοηθεί. “Το σχήμα με το Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν θα ‘περπατήσει’ μελλοντικά και θα έρθει στο ΔΠΘ“, είπε. 

Η “κρυφή” πρόταση του ΔΠΘ

Ο Στ. Τουλουπίδης γνωστοποίησε και μία “κρυφή” πρόταση του ΔΠΘ, προσαρμοσμένη στις νέες εξελίξεις και κατατεθειμένη στο υπουργείο. “Αν στραβώσει ο διάλογος που γίνεται στην Θεσσαλονίκη, τότε η δική μας πρόταση είναι να υπάρξει ένα ισχυρότατο ακριτικό πανεπιστήμιο, που να περιλαμβάνει το ΤΕΙ το δικό μας, των Σερρών και μία ειδική σχέση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή“, είπε.

Δ. Μπαντέκας: “Το ΔΠΘ είχε προβλήματα με το υπουργείο”

Στην κακή σχέση Γαβρόλου – Καραμπίνη απέδωσε και ο νυν πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Δημήτρης Μπαντέκας την άδοξη λήξη των διαλόγων, ενώ χαρακτήρισε ως “ευφυέστατη” την κίνηση Μέτιου να κατέβουν όλοι στην Αθήνα με κοινή πρόταση, αν και δεν βρήκε εντέλει πρόσφορο έδαφος. Εξήγησε, επίσης, όπως ανέδειξε ο “Χ”, πως το νέο σχήμα περιλαμβάνει το Διεθνές Πανεπιστήμιο (Θεσσαλονίκη), το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που προστέθηκε τελευταία στιγμή, το ΤΕΙ Σερρών και το ΤΕΙ ΑΜ-Θ (με τμήματα σε Καβάλα, Δράμα, και τη νοσηλευτική Διδυμοτείχου που θα ενταχθεί στην Ιατρική ΔΠΘ).

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως “στα μέσα Μαρτίου θα είναι νόμος“, αναφερόμενος στο πόρισμα της Επιτροπής για την ως άνω συνένωση. Και δεν έκρυψε την χαρά του που το ΤΕΙ ΑΜ-Θ “κερδίζει μία σχολή και αρκετά τμήματα και ινστιτούτα“, εξηγώντας ότι με αυτή την ένωση κερδίζει περισσότερα από όσα θα κέρδιζε με το ΔΠΘ, βάζοντάς τα στο ζύγι. “Θα έχουμε στην περιφέρειά μας δύο δυνατά πανεπιστήμια, που θα μπορούν να συνεργαστούν πολύ καλά“, είπε.

Έξω από τα δόντια μίλησε ο Φ. Μάρης

Δεν θέλησε να κρατήσει τους τόνους χαμηλά ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης, σε αντίθεση με τον Στ. Τουλουπίδη. Ευθύς εξαρχής εξαπέλυσε επίθεση: “Τα πράγματα απέχουν παρασάγγας από αυτό που περιέγραψε ο πρύτανης του ΤΕΙ. Ήμουν παρών – αν όχι σε όλες –  στις περισσότερες συσκέψεις. Υπήρχε πρόταση που την αποδέχθηκε ο κος Μπαντέκας“. Τόνισε πως το κριτήριο της ένωσης με το Διεθνές “έπαψε να είναι ορθολογικό και ποιοτικό” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “σε καμία περίπτωση το σημερινό αποτέλεσμα δεν είναι αποτέλεσμα της κόντρας Γαβρόγλου – Καραμπίνη. Αυτό είναι για όσους θέλουν να ψάχνουν δικαιολογίες. Αν μία Περιφέρεια περιμένει να έχει αποτέλεσμα μόνο από τη σχέση δύο ανθρώπων, τότε μάλλον έχει αποτύχει“.

Προσωπικά αμφισβητώ την βούληση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ να συνενωθεί με το ΔΠΘ και το λέω μπροστά στους συναδέλφους. Όταν υπάρχει πρόταση που την αποδέχθηκαν, σημαίνει ότι βρήκε ώτα να την ακούσουν“, είπε, εξηγώντας πως “το ΤΕΙ άλλαξε γνώμη“, “η Περιφέρεια αργότερα θα βρεθεί σε δυσμενέστερη στάση” και κατήγγειλε πως “αυτή η πρόταση καλύπτει αποκλειστικά και μόνο προσωπικά συμφέροντα και δεν εξαιρώ από αυτά και την πανεπιστημιακή κοινότητα“. Καταληκτικά είπε πως τα δέκα νέα τμήματα που έχει τάξει ο υπουργός στο ΤΕΙ δεν θα είναι βιώσιμα, κι αυτό θα αποδειχθεί μελλοντικά.

Αθ. Μητρόπουλος: “Βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο

Πως το ΤΕΙ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, ανέδειξε ο τέως πρόεδρος και νυν αντιπρύτανης του ΤΕΙ, Αθανάσιος Μητρόπουλος. “Όταν ήμουν εγώ πρόεδρος  συναντήθηκα με τον κο Καραμπίνη. Στον δρόμο έγιναν κάποιες τροποποιήσεις και φτάσαμε σε ένα σημείο στο οποίο βρεθήκαμε κατά κάποιο τρόπο με την πλάτη στον τοίχο“, είπε και δεν έκρυψε (ούτε όμως δικαιολόγησε την στην πορεία αλλαγή γνώμης) το εξής: “Εγώ ως πρόεδρος θεωρούσα ότι η καλύτερη συνένωση θα ήταν με το ΔΠΘ“. Κατόπιν εξήγησε πως η πρόταση του ΔΠΘ περιελάμβανε λιγότερα από την αντίστοιχη του Διεθνούς Πανεπιστημίου, ενώ “αυτή τη στιγμή το ΤΕΙ έχει πολύ μεγαλύτερη αναπτυξιακή δραστηριότητα, κι αυτό πιστεύω ότι είναι καλύτερο για την Περιφέρειά μας“.

Πανικός στην συζήτηση

Πανικός ξέσπασε στην συζήτηση που ακολούθησε των τοποθετήσεων, με τους ακαδημαϊκούς να δευτερολογούν και να ακούγονται κατηγορίες για προσωπικά συμφέροντα. Το μόνο σίγουρο πόρισμα που βγήκε από την συζήτηση είναι πως ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έχει τάξει από δέκα τμήματα σε κάθε ίδρυμα, ήτοι είκοσι συνολικά, άρα το κατά πόσο θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες – κι επικουρικά το κατά πόσο θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους τα νέα τμήματα – είναι κάτι που θα αποδειχθεί εν καιρώ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο μεν Στ. Τουλουπίδης κατηγόρησε ότι παρά τις προσπάθειες το υπουργείο φρέναρε τις συζητήσεις, ο δε Δ. Μπαντέκας κατηγόρησε πως το ΔΠΘ δεν έβαλε ποτέ ως προτεραιότητα στην ατζέντα του την συνένωση.

Η συζήτηση πάντως έληξε με τον περιφερειάρχη Χρ. Μέτιο να δεσμεύεται για στήριξη και των δύο ιδρυμάτων στη νέα πορεία που αναμένεται να ακολουθήσουν.

[Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 1/9/2018}