Διαθρησκευτικός διάλογος για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

«Γυναίκες στη Σκιά της Βίας» - Η ιδέα δημιουργίας δικτύου για την πρόληψη του φαινομένου αναδείχθηκε στην Αλεξανδρούπολη

Η ανάγκη δημιουργίας ενός Δικτύου για την πρόληψη της βίας κυρίως σε βάρος των γυναικών και των παιδιών, ήταν ο κυριότερος καρπός του ουσιαστικού διαλόγου όλων των συνέδρων, καθώς και των εκπροσώπων των 2 θρησκειών, Ορθοδοξίας και Ισλάμ, που συμμετείχαν στο Συνέδριο «Γυναίκες στη Σκιά της Βίας» που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 28 με 30 Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Το Συνέδριο οργάνωσαν η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ποιμαντικών θεμάτων και καταστάσεων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, την Ι. Μ. Αλεξανδρουπόλεως και την Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Ανθίμειο Πολιτιστικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης με τη συμμετοχή τόσο Μητροπολιτών όσο και των Τοποτηρητών Μουφτήδων της Θράκης.

Αναφορά στην αξία του ανθρώπου

Ανοίγοντας το συνέδριο ο οικοδεσπότης, Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, σημείωσε πως το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, είναι κάτι που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε, να το βάλουμε απέναντι και να το βάλουμε σε όλες τις παραμέτρους.

Μία από αυτές είναι και το θρησκευτικό υπόβαθρο, που ενδεχομένως να αποδέχεται ή να σιωπά μπροστά σε τέτοια περιστατικά που μειώνουν την αξία του ανθρώπου.

«Με ρώτησαν ποιος θα είναι ο στόχος του συνεδρίου, και είπα απλά πως θα είναι να ανακαλύψουμε και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε την αξία του ανθρώπου, γιατί ο άνθρωπος, είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα είτε παιδί είτε έχει άλλη θρησκεία, καταγωγή, παιδεία από τη δική μας, είναι άνθρωπος, και μπροστά σε αυτή την αξία, δεν μπαίνει τίποτα άλλο και τίποτα σημαντικότερο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε πως η παρουσία του Μητροπολίτη Ιλίου, εγγυάται της ποιότητάς του, ενώ και η παρουσία όλων των Σοφολογιοτάτων της Θράκης αποτελεί ένα δείγμα της συνεργασίας που θέλουν να έχουν πάντα για το καλό του τόπου και των ανθρώπων του.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι και φεύγοντας από το συνέδριο οι συμμετέχοντες θα έχουν μαζί τους κάτι ουσιαστικό, ανώτερο και πολύ ευχάριστο.

Διαβάστε λεπτομέρειες για το Συνέδριο, εδώ:

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, του Κώστα Μαρκενδούδη, 5/10/2018}