Διακοπές για άτομα με αναπηρία

Μπορεί λόγω της κρίσης, τα ταξίδια να έχουν περιοριστεί και η «παραθεριστική» δαπάνη να έχει μειωθεί στο ελάχιστο, όμως πάντα υπάρχει στο μυαλό όλων μία –έστω και μικρή- αυγουστιάτικη απόδραση. Τι γίνεται όμως, αν κάποιος που θέλει να κάνει διακοπές, αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα; Θα μπορέσει να φτάσει στον προορισμό του; Κι αν καταφέρει να φτάσει, θα μπορέσει να χαρεί τις διακοπές του ή θα είναι περιορισμένος σε ένα σημείο;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα έδωσε απαντήσεις μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του Συλλόγου «Περπατώ», Μιχάλης Ραγκούσης.

Πρώτα απ’ όλα ο κος Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι η Κομοτηνή είναι πλέον μία πόλη όπου η μετακίνηση ενός ατόμου που χρησιμοποιεί αμαξίδιο είναι σχετικά εύκολη – ιδιαίτερα δε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Ναι έχουν δημιουργηθεί υποδομές και στα μέσα μαζικής μεταφοράς» είπε ο κος Ραγκούσης και εξήγησε: «Στο σύνολο τους τα αστικά λεωφορεία της Κομοτηνής είναι προσβάσιμα για ΑμεΑ. Έχουν και ειδικές ράμπες ανάβασης και κατάβασης, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό. Τα ΚΤΕΛ Ροδόπης έχει λεωφορείο με ειδικά διαμορφωμένη ράμπα – αυτό ήταν το λεωφορείο που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα όταν ήρθαν εδώ οι Εθνικές Ομάδες Μπάσκετ Ελλάδας και Κύπρου. Υπάρχουν ταξί συγκεκριμένα, που έχουν μεγάλο χώρο για να μπαίνει άτομο μαζί με το αμαξίδιο του και οι οδηγοί έχουν εκπαιδευτεί από τον ‘Περπατώ’ για το πώς να μπει και να βγει το άτομο στο όχημα»

Το θέμα της εκπαίδευσης των οδηγών των ΜΜΜ έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον «Περπατώ» ο οποίος τους έχει δώσει σχετική εκπαίδευση, ενώ όπως είπε ο κος Ραγκούσης «κάθε φορά που κάποιος φορέας αποκτά μία υποδομή για ΑμεΑ, προσφεύγει στον ‘Περπατώ’ για την ορθή χρήση του».

Όλα αυτά βέβαια αφορούν τις μετακινήσεις εντός Κομοτηνής, ωστόσο το ερωτηματικό παραμένει για το τι γίνεται όταν οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από την πόλη.

Η μετάβαση στη Θάσο είναι εύκολη, λέει ο κος Ραγκούσης εξηγώντας ότι τα περισσότερο Ferryboats που εκτελούν το δρομολόγιο από την Κεραμωτή «έχουν ειδικά Lifts, που ανεβάζουν το άτομο με το αμαξίδιο στο πάνω κατάστρωμα. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν τα χρησιμοποιούν, επειδή η διαδρομή διαρκεί μόνο 20 λεπτά και προτιμούν να μένουν στο κάτω κατάστρωμα ή στο αυτοκίνητό τους».

Το θετικό είναι ότι αντίστοιχες υποδομές και υπάρχουν και στις γειτονικές πόλεις όπως τα λευκά ταξί της Αλεξανδρούπολης, που είναι ειδικά διαμορφωμένα για ΑμεΑ ή τα συστήματα seatrack που υπάρχουν πλέον σε παραλίες όλων των νομών της ΑΜΘ και διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα.

Ακόμη και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, διαθέτει την τεχνογνωσία μεταφοράς των αμαξιδίων και των χρηστών τους και ο κος Ραγκούσης παρατηρεί ότι το προσωπικό του έχει εκπαιδευτεί άριστα σε αυτόν τον τομέα.

Και σε αυτό έχει συντελέσει και το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, επιλέγουν το συγκεκριμένο αεροδρόμιο για τις μετακινήσεις τους, ενώ έφερε ως παράδειγμα και τον αθλητή Δημήτρη Καρυπίδη, ο οποίος λόγω των αθλητικών του υποχρεώσεων ταξιδεύει από τον «Δημόκριτο» τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Εν κατακλείδι όμως, ο κος Ραγκούσης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη περιγραφή μπορεί να είναι όμορφη και να αποπνέει μία αισιοδοξία, όμως η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά ακόμη βήματα σχετικά με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

Ως εκ τούτου κάθε άνθρωπος με κινητικά προβλήματα, εφόσον σκοπεύει να ταξιδέψει κάπου πρέπει να κάνει και μόνος του αρκετά εκτεταμένη έρευνα, ώστε να ξέρει τις συνθήκες που επικρατούν στο μέρος όπου πρόκειται να ταξιδέψει.

Εν τω μεταξύ, ο «ανήσυχος» σύλλογος ‘Περπατώ’ πάλι ετοιμάζει δράσεις καθώς το Σάββατο περιμένει την άφιξη των συμμετεχόντων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενσωμάτωσης νέων με ή χωρίς κινητικά προβλήματα από την Πολωνία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες θα μείνουν στην περιοχή για δέκα ημέρες με στόχο να γνωρίσουν τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της, τη φυσική της ομορφιά και γενικότερα το προφίλ της.

Σε αυτό το πλαίσιο οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν το Νέστο, όπου δραστηριοποιείται και εταιρία η οποία διαθέτει εξοπλισμό κατάβασης του ποταμού από άτομα με κινητικά προβλήματα, το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας και άλλους προορισμούς, οι οποίοι είτε είναι προσβάσιμοι, είτε έχουν καταστεί προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικά προβλήματα, με τη συνέργεια του Συλλόγου ‘Περπατώ’.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros24.gr, 5/8/2017}