Ν. Δένδιας: «Σκοπός μας να προστατεύσουμε το μνημείο που έχει πανανθρώπινη αξία»

Συνεργασία δύο Υπουργείων για την Αγία Σοφία

Σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με αντικείμενο την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με απόφαση Ρ.Τ. Ερντογάν πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι. Στη σύσκεψη, εκτός των υπουργών και συνεργατών τους, συμμετείχε κι η Ελληνίδα αντιπρόσωπος στην Unesco, καθώς η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που προστατεύεται από την Unesco.

«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συνιστά ελληνο-τουρκική διαφορά», υπογράμμισε -μετά το πέρας της σύσκεψη- ο Νίκος Δένδιας, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «για εμάς τους Έλληνες έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία το μνημείο αυτό. Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε το ζήτημα μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες και ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας, συνομιλώντας με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, προεξάρχουσας βεβαίως της UNESCO». Ξεκαθάρισε πως «ο σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε αυτό το μνημείο που έχει πανανθρώπινη αξία». Προς αυτή την κατεύθυνση «θέλουμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα συγκεκριμένων ενεργειών, οι οποίες θα κατατείνουν στην αποτελεσματική προστασία του υπεραιωνόβιου αυτού μνημείου».

Αναφορικά με το αποτέλεσμα της σύσκεψης, περιγράφηκε ως εξής από τον υπουργό: «Καταλήξαμε με την κυρία Μενδώνη στο να δημιουργήσουμε μία ολιγομελή ομάδα εργασίας, η οποία, μέσα σε ένα δεκαήμερο, θα προτείνει, σαν αποτέλεσμα της σύσκεψης και της ανταλλαγής απόψεων που ακούστηκαν εδώ σήμερα, έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών, τον οποίον, αφού υιοθετήσουμε από κοινού, θα υλοποιήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα».

«Προφανώς, όπως ήδη ελέχθη από τον υπουργό Εξωτερικών, τον Νίκο Δένδια, δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί τις δύο χώρες», πρόσθεσε από θέσης της η Λίνα Μενδώνη, και συνέχισε: «Η Αγία Σοφία είναι από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δημιουργήματα, είναι από τα σημαντικότερα μνημεία, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος οικουμενικών αξιών. Αυτές οι οικουμενικές αξίες είναι που κινδυνεύουν να χαθούν από τη μετατροπή του μνημείου σε θρησκευτικό τέμενος».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 23/7/2020}