3 εκ ευρώ για τους δασικούς χάρτες Ροδόπης και Ξάνθης

Αφορούν όλη την έκταση της Ροδόπης πλην περιοχών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο Δήμο Κομοτηνής

Στα 3 εκ. ευρώ κοστολογεί την κατάρτιση και την επικαιροποίηση των δασικών χαρτών Ροδόπης και Ξάνθης η Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, που εξέδωσε προκήρυξη διεθνή ανοικτού διαγωνισμού με τίτλο «ΑΝΑΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» με στόχο την ολοκλήρωση της κατάρτισης δασικών χαρτών στην έκταση της Ελλάδας για την οποία δεν έχει καταρτιστεί δασικός χάρτης.

Ο διαγωνισμός καλύπτει τμήματα 36 περιφερειακών ενοτήτων, και μέσω αυτού ανατίθενται δεκαέξι συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 40.051.436,95 ευρώ.

Στη σύμβαση που αφορά τις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης και Ροδόπης, προεκτιμώμενης αξίας 2.928.457,01 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, προβλέπεται η σύνταξη των δασικών χαρτών σε όλη την Περιφερειακή ενότητα Ροδόπης εκτός των προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Αιγείρου, Μέσης, Αρωγής, Γλυφάδας, Παγουριών, Μέσης, Παραλίας Μέσης, Πόρπης, Κομοτηνής.

Στην δε Ξάνθη, προβλέπεται η σύνταξη των χαρτών σε όλη την Περιφερειακή ενότητα, πλην του προκαποδιστριακού ΟΤΑ Ξάνθης.

Στις 2.954.401,39 ευρώ προεκτιμάται η αξία της σύμβασης που αφορά την Π.Ε. Έβρου, που περιλαμβάνει το σύνολο των εκτάσεων εκτός των προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Αλεξανδρούπολης, Άνθειας και Λουτρού.

Ο στόχος που έχει τεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την συνδρομή των κατά τόπους αρμόδιων Διευθύνσεων Δασών είναι, έως το 2019, το σύνολο της χώρας να καλύπτεται από δασικούς χάρτες.

Οι περιοχές στις οποίες αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτουν συνολική έκταση 53.838.522,14 στρεμμάτων, δηλαδή το 40,88% της Χώρας.

Σημειώνεται ότι με βάση την ΥΑ 158587/1808/26.7.2017 (ΦΕΚ Β’ 2653) που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με θέμα την «Εκτέλεση εργασιών κατάρτισης και επικαιροποίησης δασικών χαρτών», το υπόλοιπο περίπου 5% θα καταρτιστεί απευθείας από τις Διευθύνσεις Δασών Δράμας, Καβάλας και Κυκλάδων.

Στη Δράμα οι Διευθύνσεις θα αναλάβουν να συντάξουν τους δασικούς χάρτες για όλη την Ενότητα εκτός των προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Δράμας, Κεφαλαρίου, Καλαμπακίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ στην Καβάλα θα συνταχθούν από την υπηρεσία οι χάρτες για τη Θάσο και όλη την Καβάλα πλην των προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Αβραμυλιάς, Αγιάσματος, Αγ. Ανδρέα, Διαλεκτού, Ελευθερούπολης, Ελευθερών, Καβάλας, Κεραμωτής, Ν. Ηρακλείτσας, Ν. Καρυάς, Ν. Περάμου, Ξεριά, Παραδείσου και Πηγών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με το έργο των δασικών χαρτών, αντιμετωπίζονται χρόνιες καταστάσεις, καθώς:

-Οριοθετείται και διασφαλίζεται ο δασικός χώρος

-Ενημερώνεται άμεσα ο πολίτης για τον χαρακτήρα της έκτασης

-Αποδεσμεύεται η Δασική Υπηρεσία από μια χρονοβόρα διαδικασία (πράξεις χαρακτηρισμού)

-Τακτοποιείται η σχέση δάσους – γεωργικής εκμετάλλευσης

-Απελευθερώνεται και τροφοδοτείται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και η Επιχειρηματικότητα

Η κατάθεση των προτάσεων ολοκληρώνεται στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 στη 1 το μεσημέρι

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 4/8/2017}