Crash test για κορωνοϊό και τουρισμό το άνοιγμα της Νυμφαίας

Ουρές 2 χλμ σχηματίστηκαν χθες την πρώτη μέρα ανοίγματος από Βούλγαρους και Ρουμάνους που θέλησαν να μπουν στην Ελλάδα

«Το καλοκαίρι επίσημα ξεκίνησε», ανέφεραν χθες τα μεγαλύτερα βουλγαρικά ΜΜΕ, φιλοξενώντας την είδηση του ανοίγματος του συνοριακού σημείου διέλευσης Μακάζα – Νυμφαία, για τους τουρίστες που θέλησαν να πάρουν μία «γεύση» από το ελληνικό καλοκαίρι.

Έτσι, από τις 12 το μεσημέρι, οπόταν κι άρθηκαν οι ελληνικοί περιορισμοί στους τουρίστες (υποχρεωτική καραντίνα), πολλές εκατοντάδες Βούλγαροι και Ρουμάνοι έσπευσαν να διασχίσουν τα σύνορα, καταλήγοντας είτε σε ακτές της Ροδόπης, είτε σε Καβάλα, Θάσο, Αλεξανδρούπολη, Χαλκιδική και αλλού.

Είχε προηγηθεί τουριστικό προσκλητήριο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος –με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης- προσκάλεσε τους ξένους τουρίστες στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την χώρα μας υγειονομικά ασφαλή.

Ουρές χιλιομέτρων

Μπορεί τα σύνορα ν’ άνοιγαν από τις 12 το μεσημέρι, ωστόσο είτε λόγω κακής  πληροφόρησης,  είτε επειδή ήθελαν να «πιάσουν» σειρά, Βούλγαροι και Ρουμάνοι έσπευσαν από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας στο συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα – Νυμφαία.

Γρήγορα σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές οχημάτων, που τις μεσημβρινές ώρες ξεπέρασαν τα δύο χιλιόμετρα μήκους. Εξοπλισμένοι με υπομονή έπρεπε να ήταν και όσοι Έλληνες έσπευσαν στη Βουλγαρία –κυρίως για αγορές- και στον γυρισμό τους «υποδέχθηκε» η ουρά χιλιομέτρων.

Οι ουρές διατηρήθηκαν μέχρι και το βράδυ, ενώ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται αυξημένη κίνηση στο σημείο. Από τη μία η διατήρηση του συνοριακού σημείου διέλευσης στο Ζλάτογκραντ κλειστή –λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού στο ν. Ξάνθης- από την άλλη το ότι οι διερχόμενοι συμπληρώνουν κάποιες επιπλέον πληροφορίες στα σύνορα λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων του κορωνοϊού, συντελούν επίσης στην αυξημένη κινητικότητα στον άξονα.

Άξιο αναφοράς είναι πως ακόμη παραμένουν κλειστά τα ελληνικά σύνορα με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων. Ωστόσο, όπως έχει ανακοινωθεί, από την 1η Ιουλίου  αναμένεται να γίνει άρση των περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία εφόσον το επιτρέπουν οι υγειονομικές συνθήκες και θα επανεξεταστεί έως τις 30 Ιουνίου το θέμα της απαγόρευσης για την Τουρκία.

Ανησυχία λόγω κορωνοϊού

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το Κρατικό Ραδιόφωνο της Βουλγαρίας, τα νέα κρούσματα για τις 14/6 στη Βουλγαρία ήταν 75 με 1.975 τεστ PCR. Κρούσματα έχουν καταγραφεί μεταξύ άλλων και στην επαρχία Κίρτζαλι. Ο συνολικός αριθμός των διαπιστωμένων κρουσμάτων είναι 3.266. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενιαίας Ενημερωτικής Πύλης της Βουλγαρίας, τα ενεργά κρούσματα τώρα είναι 1.371. Οι θεραπευμένοι είναι 1.723, εκ των οποίων 7 για το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Σε νοσοκομεία βρίσκονται 247 άτομα, 16 εκ των οποίων σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι θάνατοι μέχρι τώρα είναι 172 και για το περασμένο εικοσιτετράωρο δεν υπάρχουν ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους. Ενώ και στη Ρουμανία τα κρούσματα δεν λείπουν, καθώς συνολικά έχουν καταγραφεί 22.165, εκ των οποίων 320 το τελευταίο διαθέσιμο 24ωρο, μαζί με 16 ακόμη θανάτους σε σύνολο 1.427.

Άρα, εύλογες είναι οι ανησυχίες στο ν. Ροδόπης, ότι η ιδιότυπη αυτή «ανταλλαγή» πληθυσμών –με τους μεν Βουλγάρους και Ρουμάνους να έρχονται στη χώρα μας για τουρισμό, του δε Έλληνες να πηγαίνουν στη Βουλγαρία για ψώνια- ενδέχεται ν’ αυξήσει την επιδημιολογική «φόρτιση» της Ροδόπης. Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 16/6/2020}