Χείρα βοηθείας στον ΕΛΓΑ

Διάθεση δέκα γεωπόνων για την ταχύτερη και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου των εκτιμήσεων των ζημιών που προκλήθηκαν σε γεωργικές καλλιέργειες των ΠΕ Ροδόπης και Έβρου λόγω χαλαζοπτώσεων

Χείρα βοηθείας στον ΕΛΓΑ, έτεινε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διαθέτοντας δέκα γεωπόνους για την ταχύτερη και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου των εκτιμήσεων των ζημιών που προκλήθηκαν σε γεωργικές καλλιέργειες των ΠΕ Ροδόπης και Έβρου λόγω χαλαζοπτώσεων. Στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη ενίσχυσης του αριθμού των γεωπόνων του ΕΛΓΑ που έχουν μπροστά τους ένα μεγάλο έργο, αποφάσισαν τη διάθεση γεωπόνων που υπηρετούν σε υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ στον ΕΛΓΑ για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Η απόφαση που φέρει την υπογραφή του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου ελήφθη την περασμένη Παρασκευή 26 Ιουλίου και ήδη από χθες Δευτέρα 29 Ιουλίου οι γεωπόνοι βρίσκονται σε χωράφια που επλήγησαν από το χαλάζι, συνδράμοντας στο έργο του ΕΛΓΑ.

Οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν ήδη από την περασμένη Δευτέρα 22 Ιουλίου και θα επεκταθούν σε όλες τις πληγείσες εκτάσεις των νομών Ροδόπης και Έβρου. Αναφορικά με τις πληγείσες εκτάσεις το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε την πληροφόρηση ότι το χαλάζι στη Ροδόπη έπληξε 100.000 στρέμματα. Εξ αυτών των στρεμμάτων τα καλλιεργήσιμα, εκτιμώνται περί των 60.000.

Όσο για τις καλλιέργειες που επλήγησαν και το ποσοστό καταστροφής, αυτά έχουν ως εξής: Το 70% των πληγεισών καλλιεργειών είναι βαμβακοχώραφα. Τα υπόλοιπα είναι καλλιέργειες αραβόσιτου, ηλίανθου, πασατέμπο, μπάμιες, δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια, καπνά και άλλες. Υπολογίζεται, επίσης, ότι το 70% των βαμβακοχώραφων από τα οποία πέρασε το χαλάζι, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ στα υπόλοιπα οι εκτιμήσεις θα δώσουν την ασφαλή εικόνα. Μία τεράστια περιοχή από Ασκητές – Κρωβύλη, έως Ίασμο – Διαλαμπή έπληξε το χαλάζι στο νομό Ροδόπης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 30/7/2019}