Σχέδιο ανοίγματος τουρισμού: Θα επαναληφθεί το περσινό φιάσκο στη Ροδόπη;

Μετά τον περσινό αποκλεισμό της Νυμφαίας παρά τις υποσχέσεις Αρκουμανέα για μικτά κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σύνορα, η συζήτηση ανοίγει ξανά φέτος με τις πρώτες δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού να προκαλούν ερωτηματικά

Με σύνθημα «All you want is Greece» ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης προσκάλεσε χθες το διεθνές κοινό να επισκεφτεί την Ελλάδα φέτος για τις διακοπές του. «Φέτος και για πάντα, το μόνο που θέλετε είναι η Ελλάδα. Για να ξανά έλθει το χαμόγελο στα χείλη σας, με την ελπίδα ότι θα ξαναπάρετε πίσω τη ζωή, το μόνο που θέλετε είναι η Ελλάδα», ανάφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός, σε συνέντευξη Τύπου από το βήμα της διεθνής τουριστικής έκθεσης ITB 2021, που φέτος διεξάγεται ψηφιακά.

Είσοδος με εμβόλιο, αντισώματα ή τεστ

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού, «έχοντας πάντα κατά νου την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων φιλοδοξούμε να ανοίξουμε τον Ελληνικό Τουρισμό στις 14 Μαΐου. Έως τότε θα αίρουμε σταδιακά τους περιορισμούς, εφόσον αυτό μάς το επιτρέψουν οι εκτιμήσεις εκ μέρους των λοιμωξιολόγων για την εξέλιξη της πανδημίας. Για παράδειγμα, προγραμματίζουμε για τον Απρίλιο την πιλοτική, δοκιμαστική εφαρμογή των μέτρων που έχουμε σχεδιάσει, σε πρώτη φάση με επισκέπτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με άλλα κράτη αναχώρησης όπου ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει, όπως π.χ. το Ισραήλ.

Τονίζω, ωστόσο, ότι όλες οι ημερομηνίες σχετικά με το άνοιγμα είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να τροποποιηθούν, αναλόγως των εξελίξεων».

Απευθυνόμενος στους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας ο υπουργός ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να τους υποδεχτεί με ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο για το καλοκαίρι του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, οι τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι εάν έχουν μία από τις τρεις προϋποθέσεις που ακολουθούν: Να έχουν εμβολιαστεί, να έχουν αντισώματα ή να έχουν αρνητικό τεστ Covid.

Το περσινό φιάσκο στη Ροδόπη

Στο μεταξύ πληροφόρησε ότι όλοι οι τουρίστες θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, όπως έγινε και το προηγούμενο έτος. Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι η εκτεταμένη χρήση των rapid test, που σημαίνει ότι η απομόνωση, εφόσον χρειαστεί, δεν θα έχει την ταλαιπωρία της μετακίνησης από το κατάλυμα 24 ώρες μετά, όπως γινόταν πέρσι. Φέτος η διάγνωση θα είναι άμεση και αν υπάρξει κρούσμα θα μεταφέρεται στις κατάλληλες εγκαταστάσεις. Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι όλα τα έξοδα είναι του ελληνικού κράτους χωρίς καμία επιβάρυνση των ξένων επισκεπτών.

Στο περιθώριο της συνέντευξης, ο κος Θεοχάρης δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πως θα γίνει το άνοιγμα του τουρισμού και -το κυριότερο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη- από ποιες πύλες. Μάλιστα, η αναγκαία ύπαρξη υποδομών για τη διενέργεια των γρήγορων τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, εν τοις πράγμασι μέχρι στιγμής αποκλείει το συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία. Εκεί, όπως έχει καταδειχθεί πολλαπλώς από τον «Χ», η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει σοβαρές υποδομές επί ελληνικού εδάφους, αλλά μάλιστα οι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ βρίσκονται… επί βουλγαρικού εδάφους!

«Ντροπή» χαρακτήρισε πρόσφατα την κατάσταση, απευθυνόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο πρόεδρος τη ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Μάλιστα, πέρσι, από την Κομοτηνή ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας υποσχόταν εγκαθίδρυση μικτών κλιμακίων ελέγχου του ΕΟΔΥ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της Ροδόπης. Η υπόσχεσή του, στην οποία επαναπαύτηκε η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ και της ΠΕ Ροδόπης, γρήγορα απεδείχθη άκαρπη.

Τότε, ο «Χ» χτυπούσε ηχηρό καμπανάκι κινδύνου στους αρμοδίους από την πρώτη στιγμή, γράφοντας ότι κλιμάκια χωρίς στοιχειώδεις υποδομές… δεν θα έρθουν ποτέ, με τους αρμοδίους να κρέμονται από τα χείλη του προέδρου του ΕΟΔΥ. Η ροή των γεγονότων, άφησε τη Νυμφαία κλειστή σχεδόν συνεχόμενα μέχρι σήμερα.

Επομένως, η δήλωση του κου Αρκουμανέα ήταν ή ένα καταφανές ψέμα ή ο ίδιος ήταν πλημμελώς ενημερωμένος για την έλλειψη υποδομών.

Ελπίδες Τσώνη, υποσχέσεις Χρυσοχοΐδη

Φέτος, το πρόσωπο από το οποίο η Ροδόπη και σύμπασα η Περιφέρεια ΑΜΘ περιμένει τα νεότερα, φαίνεται πως είναι ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πρόσφατα σε τηλεδιάσκεψη με τα Επιμελητήρια, δήλωσε πως θα κατασκευαστούν επιτέλους υποδομές στο συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία.

«Δημιουργούνται κάποιες υποδομές, σε αυτό συμβάλει κι ο κος Χρυσοχοΐδης που μας υποσχέθηκε πως θα τοποθετηθούν κάποια κοντέινερ, ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι σε ελληνικό έδαφος», δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΠΑΜΘ Θανάσης Τσώνης, ο οποίος απέστειλε κι αναλυτική επιστολή επί του θέματος στο Υπουργείο Τουρισμού. Στην επιστολή, μεταξύ αρκετών, αναφέρονται τα εξής:

«Το άνοιγμα για την είσοδο τουριστών του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας (Μακάζα) στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αποτελεί πάγιο αίτημα από την έναρξη της περσινής τουριστικής σεζόν. Μέσα στις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας, το καλοκαίρι του 2020 αποφασίστηκε να παραμείνει ανοιχτός μόνο ο σταθμός του Προμαχώνα. Φέτος όμως είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και έχουμε ως επιπλέον όπλο μας το εμβόλιο. Εκτιμώ ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να λειτουργήσει και ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας, φυσικά με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων […].

Υπενθυμίζω ότι ο οδικός τουρισμός είναι βασικός τροφοδότης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικά με τις παρούσες συνθήκες, λόγω της covid 19. Περίπου 1,5 εκατομμύριο Ρουμάνοι (σε ποσοστό 70% οδικώς) και άλλοι τόσοι Βούλγαροι ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ. Όσοι ήρθαν οδικώς είχαν ως κύριο σταθμό διέλευσης τους τη Νυμφαία».

Και φέτος στο σημείο μηδέν;

Από όλα τα παραπάνω, προκύπτει πως μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάτι απτό, παρά μόνο υποσχέσεις, για το διαφαινόμενο άνοιγμα του συνοριακού σημείου διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία σε τουρίστες.

Η περσινή εμπειρία, αποδεικνύει πως οι υποσχέσεις… περισσεύουν. Οι πολιτικοί της περιοχής καλούνται να ζητήσουν σαφείς απαντήσεις, για το εάν το σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα του τουρισμού, περιλαμβάνει ή όχι άνοιγμα της Νυμφαίας και εάν ναι, με ποιες ακριβώς προϋποθέσεις, ελλείψει μέχρι σήμερα κατάλληλων υποδομών.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 10/3/2021}