Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ροδόπης: Άνοιγμα στη Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΒΕΡ Αντ. Γραβάνη, τα μέλη Ν. Στεργίου, Ν. Ευκαρπίδη, Κ. Δαμιανό, την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κ. Κωνσταντινίδου – Από κοινού ελληνοβουλγαρικό επιμελητηριακό αίτημα για διέλευση λεωφορείων από τη Νυμφαία, στα σκαριά το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΡ και Επιμελητηρίου Φιλιππούπολης

Στη Βουλγαρία βρέθηκαν χθες Παρασκευή 6 Ιουλίου, μέλη του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, κι όχι μόνο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν στρατηγική συνάντηση με το τοπικό Επιμελητήριο της Φιλιππούπολης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Βουλγαρίας. Το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων, που θα επισημοποιηθεί προσεχώς, έχει ως στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες του επιχειρείν στη Ροδόπη, σε τουρισμό, αγροδιατροφή, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νεανική επιχειρηματικότητα, και αλλού.

Οι επαφές στη Βουλγαρία

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης, από κοινού με τα μέλη του Επιμελητηρίου Νίκο Στεργίου, Νίκο Ευκαρπίδη, Κώστα Δαμιανό, μαζί και με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου κατέφτασαν στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας περί τη 13:00.

Το βασικό μέρος της επίσκεψης περιελάμβανε συνάντηση με την πρόεδρο, τον διευθυντή και μέλη του Επιμελητηρίου Φιλιππούπολης, με τους οποίους στο τέλος της συνάντησης ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά.

Οι άνθρωποι των δύο Επιμελητηρίων παρουσίασαν τα Επιμελητήριά τους καθώς και το γενικό οικονομικό (κι όχι μόνο) προφίλ των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Η πρώτη επαφή με τους επιχειρηματίες της Βουλγαρίας, είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες, όταν ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντ. Γραβάνης έκανε κρούση προς το Επιμελητήριο της Φιλιππούπολης, ώστε να συμμετάσχει με μεγάλο περίπτερο στην εμπορική έκθεση Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Τότε οι άνθρωποι του Επιμελητηρίου είχαν μιλήσει στον «Χ», γνωστοποιώντας την θέλησή τους για τακτική συνεργασία, κάτι που αποδείχθηκε αληθές με τον καιρό. Η συνάντηση είχε ως κύριο σκοπό την σύναψη συμφώνου συνεργασίας, το οποίο θα επισημοποιηθεί προσεχώς.

Μετά από την συνάντηση στο Επιμελητήριο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων και  σε άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής. Κατόπιν, έγινε μία μικρή ξενάγηση στην Φιλιππούπολη κι έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη αυτή επιτόπια επαφή.

Αντ. Γραβάνης: «Υπάρχει ευρύ πεδίο για συνεργασία«

Στον απόηχο των συναντήσεων ο Αντώνης Γραβάνης κλήθηκε από τον «Χ» να καταγράψει όλα όσα αποκόμισε από τις επαφές. Ο ίδιος στάθηκε κυρίως σε τέσσερα σημεία.

Πρώτον «αποφασίσαμε να εργαστούμε από κοινού για την υποβολή σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα«.

Δεύτερον «προτείναμε να υπογράψουμε σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Επιμελητήρια, το οποίο θα περιλαμβάνει συναντήσεις επιχειρήσεων και B2B συνεργασίες, και συμμετοχή από κοινού σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία«.

Τρίτον «στοχεύουμε να οργανώσουμε μία επίσκεψη τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από τη Βουλγαρία στην Ροδόπη, ώστε να τους φιλοξενήσουμε στην περιοχή μας και να αναδείξουμε την περιοχή μας ως τουριστικό προορισμό«.

Τέταρτον «θέσαμε το θέμα της διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από τον κάθετο άξονα Νυμφαίας. Το βουλγάρικο Επιμελητήριο συμφώνησε κι έτσι το κάθε Επιμελητήριο θα πιέσει την κυβέρνησή του, ώστε να βρεθεί λύση σε αυτό το ζήτημα«.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Γραβάνη οι Βούλγαροι γνωρίζουν τη Ροδόπη, παρόλα αυτά «θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας, γιατί υπάρχει ένα ευρύ πεδίο, πάνω στο οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε: Σε επιχειρηματικό και τουριστικό επίπεδο, στην αγροδιατροφή και αλλού«.

Αναγνώρισε ότι και οι βουλγάρικες επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες φυσικά και δεν τα έχουν όλα λυμένα, αντιθέτως αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης όπως και οι τοπικές.

Ελπίζουμε αυτή η νέα συνεργασία να φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα στην τσέπη του μέσου επιχειρηματία της περιοχής.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 7/7/2018}