Αν. Καραδέδος: « Είναι αδύνατον να απαντηθούν χιλιάδες τηλεφωνήματα-Να αποφασισθεί πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας»

Παράπονα Ξανθιωτών για την «αναμονή» στα τηλέφωνα του ΕΟΔΥ – Μείνετε κλεισμένοι ακόμη και με ήπια συμπτώματα – Δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε σε όλους τεστ», σημειώνει ο ίδιος

Πολλά παράπονα μετέφεραν στην «Θ» συμπολίτες μας σχετικά με την αδυναμία επικοινωνίας με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να επισημάνουν τα συμπτώματά τους, άλλοτε ήπια άλλοτε «βαρύτερα» ώστε να λάβουν σχετικές οδηγίες, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

Πρόσφατο παράδειγμα, η καταγγελία συμπολίτισσάς μας, η οποία κατέγραψε πάνω απο 20 κλήσεις στον τετραψήφιο αριθμό 1135 και όταν κατάφερε να «πιάσει γραμμή» επί 49 λεπτά αναμονής, το μόνο που άκουγε ήταν το ηχογραφημένο μήνυμα οτι βρίσκεται σε γραμμή προτεραιότητας, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτή η επικοινωνία της με εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ. Η «Θ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιο Καραδέδο ο οποίος επισήμανε οτι είναι χιλιάδες τα τηλεφωνήματα προς τον ΕΟΔΥ, οπότε και είναι ανέφικτη η επικοινωνία με εκπροσώπους, παραπέμποντας παράλληλα στους θεράποντες ιατρούς των πολιτών, προκειμένου να κάνουν γνωστά τα συμπτώματα και να λάβουν, ανάλογα με την περίπτωση, τηλεφωνικές οδηγίες ή να κλείσουν ραντεβού (εάν χρειαστεί) για εξέταση.

Μάλιστα ο κ. Καραδέδος, επισήμανε οτι τα μέτρα των γιατρών (σ.σ. εξέταση μόνο των επειγόντων περιστατικών, τηλεφωνική επικοινωνία με ασθενείς κλπ) λαμβάνονται προκειμένου να προστατευθεί η «ιατρική μηχανή» και να υπάρχει «ρεζέρβα», αφού αν συνεχιστεί η επιθετική πορεία, σε 15 μέρες τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, υπενθυμίζοντας οτι το «Μένουμε Σπίτι» μόνο τυχαίο δεν είναι και σημειώνοντας με έμφαση οτι έπρεπε ήδη να έχει απαγορευθεί καθολικά η κυκλοφορία.

«ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΕΟΔΥ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ; – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ»

Ειδικότερα ο κ. Καραδέδος ανέφερε στην «Θ»: «Πως να απαντήσει ο ΕΟΔΥ σε χιλιάδες τηλεφωνήματα; Δεν μπορεί. Αυτά τα μέτρα, τα λαμβάνουμε για να προστατευθεί το ιατρικό προσωπικό για να υπάρχει «ρεζέρβα» αλλά και για τους ίδιους τους ασθενείς. Όμως, όπως προανέφερα, ο βασικός στόχος είναι να προστατευτεί το ιατρικό προσωπικό για να μην αντιμετωπίσουμε περιστατικά απώλειας συναδέλφων, όπως είχαμε στην Ιταλία. Για να προστατεύσουμε το δυναμικό και την ιατρική «μηχανή». Δεν είναι αν γίνεται σωστή διάκριση επείγοντως περιστατικού ή όχι. Οι οδηγίες είναι…«πολεμικές». Οι γιατροί καταλαβαίνουμε απο τα συμπτώματα που περιγράφονται και οι οδηγίες είναι συνήθως τηλεφωνικές, αν δεν υπάρχει επείγον».

«ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΣΕ 15 ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ – ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ Η ΛΟΙΜΩΞΗ ΕΛΕΓΧΘΗΚΕ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ»

«Το «Μένουμε Σπίτι» δεν είναι τυχαίο. Οι πολίτες δεν πρέπει να πηγαίνουν έξω. Ούτε σε δουλειές, ούτε σε υπηρεσίες, ούτε στον γιατρό για γνωμάτεση ούτε σε βόλτες κλπ και αυτό επειδή αν τα πράγματα συνεχίσουν αυτήν την επιθετική πορεία, σε 15 μέρες θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας οτι «στις άλλες χώρες, ελέχθηκε η λοίμωξη μέσα απο την απαγόρευση κυκλοφορίας. Έπρεπε ήδη να υπάρξει και πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας, ειδικά στην Αθήνα. Εδώ, δεν έχουμε νιώσει ακόμη την σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά δεν είναι ανάγκη να το νιώσουμε, παρότι ο Άδωνις, επέτρεψε τις λαϊκές αγορές».

«ΜΕΙΝΕΤΕ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΕΣΤ»

Κλείνοντας ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης σημείωσε οτι «στην περίπτωση αυτή, υποβαθμίζεται τελείως το «επείγον» ή όχι. Επείγον περιστατικό είναι αν ένας αιμοραγεί, έχει δύσπνοια κ.α πράγματα που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του. Και με ήπια συμπτώματα όμως, πρέπει να μείνετε κλεισμένοι, γιατί μπορεί να είναι μια ίωση αλλά μπορεί να είναι και κορονοϊός. Δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε σε όλους τεστ. Για αυτό λέμε «Μείνετε Κλεισμένοι». Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού το καταλαβαίνει. Η δυσκολία έγκειται στον κρατικό μηχανισμό που πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις. Κάθε μέρα θα έχουμε αλλαγές και θεωρώ οτι σύντομα θα έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας κυρίως στην Αθήνα. Εδώ σε εμάς (σ.σ. Στην Ξάνθη) δεν έχει προκύψει κάτι ακόμη, αλλά θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να προκύψει».

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΞΑΝΘΗΣ

Ο Ι.Σ. Ξάνθης καλεί τους πολίτες να μην επισκέπτονται τις ιδιωτικές δομές υγείας (ιατρεία-εργαστήρια) για προληπτικές εξετάσεις και προβλήματα υγείας που μπορούν να περιμένουν. Κινδυνεύουν να μεταδώσουν ή να προσβληθούν από κορωνοϊό, ειδικά τα άτομα με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένοι.

Όταν έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον γιατρό τους. Να μην αναζητούν τεστ για τον κορωνοϊό χωρίς ιατρική παραπομπή.

Καλεί τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα (ιατρεία και εργαστήρια) να εξετάσουν μόνο επείγοντα περιστατικά λαμβάνοντας μέτρα προστασίας ατομικής και των εξεταζομένων. Επίσης να είναι σε τηλεφωνική επικοινωνία με περιστατικά που παραμένουν στο σπίτι, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου και δίνοντας την ευκαιρία στο δημόσιο σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Οι οδηγίες αυτές πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι προαιρετικές αλλά υποχρεωτικές. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι συντονισμένες και άμεσες για να παραμείνει η κατάσταση υπό έλεγχο και να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα της έκτασης που βλέπουμε σε άλλες χώρες. Οι παραπομπές στο νοσοκομείο να γίνονται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους γιατρούς του νοσοκομείου».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 17/3/2020}