Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο Αιγαίο

Με εθνικιστικές κραυγές που παραπέμπουν σε προηγούμενους αιώνες και ισλαμιστικό λαϊκισμό χωρίς όρια, η σύγχρονη Τουρκία γιορτάζει την επέτειο της μάχης του Ματζικέρτ (1071) με την οποία εδραιώθηκε η παρουσία των Σελτζούκων Τούρκων στη Μικρά Ασία. Το ζήτημα είναι πως η επέτειος της μάχης συμπίπτει χρονικά με την κορύφωση της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η εθνικιστική έξαρση ωστόσο, η οποία κάνει την εμφάνισή της στην Τουρκία με κάθε δυνατό τρόπο, εκδηλώνεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η γερμανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία που δεν φαίνεται παρ’ όλα αυτά να έχει σοβαρές προοπτικές επιτυχίας. Η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα την Τρίτη 25 Αυγούστου έστω και ως διερευνητική προσπάθεια δεν κρίνεται ως επιτυχής και ελπιδοφόρα τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Η Άγκυρα επιμένει να αρχίσει ο όποιος διάλογος με «ανοιχτή ατζέντα», δηλαδή χωρίς προϋποθέσεις, ώστε να συμπεριληφθούν όλα τα ζητήματα που η τουρκική διπλωματία θεωρεί ανοιχτά. Μειονοτικό, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, εναέριος χώρος κ.λπ. Η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως συζητά μόνο οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ. Η απόσταση μεταξύ των δύο θέσεων είναι μεγάλη και η γεφύρωση της διαφοράς πολύ δύσκολη.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας με δηλώσεις του παρουσία του Γερμανού ομολόγου του εκτόξευσε την Τρίτη σαφείς και χωρίς προσχήματα απειλές προς την Ελλάδα κάνοντας χρήση και της φράσης «Αυτή τη φορά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και δεν θα είναι ατύχημα» αναφερόμενος προφανώς στο πρόσφατο περιστατικό μεταξύ της φρεγάτας «Λήμνος» και της τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis».

Μέσα σε αυτό το διπλωματικό και πολιτικό πλαίσιο, τα τουρκικά ΜΜΕ με πρωτοσέλιδα ξεπερνούν ακόμα και τον εαυτό τους.

Έτσι η αντικυβερνητική αλλά έντονα εθνικιστική SOΖCU τιτλοφορεί «Τώρα οι ΗΠΑ γκαζώνουν την Ελλάδα», ενώ η «AKSAM» επισημαίνει: «Ο Μάας το βύθισε. Έστειλε μήνυμα πλήρους στήριξης της Ελλάδας».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com, 26/8/2020}