Ανανέωση στην ΑΜΘ. Μόνο 5 στους 17 βουλευτές επανεξελέγησαν

11 νέα πρόσωπα σε σύνολο 17 και αλλαγές σε όλους τους νομούς φέρνουν οι κάλπες της Κυριακής στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΑΜΘ. Δύο από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές έχουν διατελέσει και στο παρελθόν μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας ενώ τρία κόμματα εκπροσωπούνται στη Βουλή από την Περιφέρεια. Η ΝΔ εκλέγει 9 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 5 και το ΚΙΝΑΛ 3. Μόλις 5 βουλευτές διατήρησαν την έδρα τους ενώ ο Μουσταφά Μουσταφά δεν κατέβηκε ως υποψήφιος.

Στην Ξάνθη ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει βουλευτή τον Χουσεΐν Ζεμπέκ, ο οποίος επικράτησε του πρώην υφυπουργού, Στάθη Γιαννακίδη. Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει τον Σπύρο Τσιλιγγίρη, ο οποίος επικράτησε έναντι του πρώην βουλευτή Δημήτρη Σαλτούρου, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. εκλέγει τον Μπουρχάν Μπουράν, που επίσης άφησε πίσω του το Φώτη Καραλίδη.

Στον Έβρο ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα νέο πολιτικό πρόσωπο, ο οποίος μάλιστα κατάφερε να βγει δεύτερος σε ψήφους, κερδισμένος θεωρείται και ο Σταύρος Κελέτσης ο οποίος μετά από 10 χρόνια επιστρέφει στα έδρανα της βουλής.

Στην Ροδόπη από τους τρεις βουλευτές που εκλέγονται ο Χαρίτου Δημήτρης είναι ο μεγάλος κερδισμένος καθώς εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης.

Όσον αφορά την Καβάλα ο πρώην υπουργός και εκ νέου βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατάφερε να επικρατήσει και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και να αναδειχθεί πρώτος σε σταυρούς, με δεύτερο τον Γιάννη Πασχαλίδη και ακολουθεί ο Μακάριος Λαζαρίδης, που κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές και αποτέλεσε το νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο της τοπικής Νέας Δημοκρατίας. Εκτός Βουλής έμεινε ο πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και για πολλά χρόνια βουλευτής Καβάλας, Γιώργος Καλαντζής.

Δυο νέα πρόσωπα από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκαν βουλευτές στη Δράμα. Πρόκειται για τον Κώστα Μπλούχο, που κατάφερε να ξεπεράσει σε σταυρούς τον παλιό βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Κυριαζίδη και τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο, που άφησε πίσω του τον παλιό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη. Το ΚΙΝ.ΑΛ στη Δράμα επανεκλέγει ένα παλιό πολιτικό στέλεχος, τη Χαρά Κεφαλίδου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 9/7/2019}