Ανακυκλώνουμε και τις ηλεκτρικές μας συσκευές

Από επιτυχία στέφθηκε η δράση ανακύκλωσης στην Κεντρική Πλατεία - Την ανάγκη να συνεχίσουν οι πολίτες να ανακυκλώνουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Μουρτίδης

Δράση Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών Ηλεκτρονικών Συσκευών διοργάνωσαν το πρωί του Σαββάτου 31 Μαρτίου στην κεντρική πλατεία ο Δήμος Κομοτηνής και η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.σε συνεργασία με τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ Α.Α.Ε. (Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΑΜΘ).

Συμπολίτες μας έφεραν αχρηστεμένες ηλεκτρικές συσκευές, όπως σκούπες, τηλέφωνα, οικιακές συσκευές αλλά… ακόμα και μια ταμειακή μηχανή, τα οποία τοποθετούσαν είτε στον ειδικό κάδο που έχει στηθεί για αυτό το λόγο στην πλατεία, ή στο κοντέινερ το οποίο αποθήκευε τις μεγαλύτερες, σε όγκο και βάρος, συσκευές.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν συμβολικά μια τσάντα πολλαπλών χρήσεων από ανακυκλώσιμα υλικά, που μπορούν να χρησιμοποιούν για τις αγορές τους, συμμετέχοντας και αυτοί στη μείωση της πλαστικής σακούλας.

Συμμετέχουν όλοι οι δημότες

Η καμπάνια αυτή ενημέρωσης των δημοτών έχει σαν στόχο να συμμετέχουν οι δημότες στην ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρικών συσκευών, σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μουρτίδης, που εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξει αντίστοιχη συμμετοχή από τους δημότες, ώστε μαζί με τη δημοτική αρχή να κρατήσουν το περιβάλλον της Κομοτηνής καθαρό.

«Ξεκινήσαμε πριν από ενάμιση μήνα, έγιναν συνεργασίες με τη ΔΙΑΑΜΑΘ, με την εταιρεία ανακύκλωσης, και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να γίνει αυτή η εκδήλωση» σημείωσε, μέσα από την οποία ελπίζουν πως θα ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες ώστε να συνεχίσουν να ανακυκλώνουν τις ηλεκτρονικές συσκευές και πέρα από εκείνη τη μέρα.

Παράλληλα θα ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γιατί όλοι γνωρίζουν πως η γνώση αυτού του αντικειμένου πρέπει να ξεκινήσει από τα παιδιά, που είναι το μέλλον της χώρας και με τη συμπαράσταση τους θα καταφέρουν πολλά στο Δήμο Κομοτηνής.

Σημαντική η διαλογή στην πηγή

Η ΔΙΑΑΜΑΘ συνεργάζεται αρμονικά με τους 22 δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ για την ενίσχυση της δράσης της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, σημείωσε ο Μηχανικός Περιβάλλοντος στην ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Φώτης Τσάγκας, με στόχο την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, μέσω της οποία μπορεί να υπάρξει καλύτερη διαχείριση.

Με αυτή τη δράση περνούν ένα μήνυμα αισιοδοξίας, τόνισε, μιας και γίνεται πράξη η συνεργασία μεταξύ της ΔΙΑΑΜΑΘ, των Δήμων της ΠΑΜΘ και των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων, όπως η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμο Κομοτηνής και όλους τους άλλους δήμους, ιδιαίτερα στο προσωπικό τους, για τις συνεχείς προσπάθειες και ενέργειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων» σημείωσε τονίζοντας πως συγχαρητήρια αξίζουν και στους πολίτες που συμμετέχουν στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, είτε αυτή αφορά τα απόβλητα συσκευασίας και τους μπλε κάδους, είτε τα ειδικά ρεύματα αποβλήτων όπως οι ηλεκτρικές συσκευές, οι λαμπτήρες και οι μπαταρίες.

«Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η συμμετοχή στην ανακύκλωση είναι πολύ σημαντική, γιατί με μια απλή καθημερινή κίνηση προστατεύουμε την υγεία μας, το περιβάλλον και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη μας» κατέληξε.

Περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση

Τέλος από την πλευρά της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Ελλάδα,  ο κ. Γιώργος Μαυρίδης, τόνισε πως συνεργάζονται τόσο με τον Δήμο Κομοτηνής και τη ΔΙΑΑΜΑΘ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Δήμος διοργάνωσε μια τέτοια εκδήλωση για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους δημότες του στο θέμα της ανακύκλωσής των ηλεκτρικών συσκευών.

Οι ηλεκτρικές συσκευές, σημείωσε, δεν είναι επικίνδυνες όταν λειτουργούν μέσα στο σπίτι, είναι όμως εν δυνάμει επικίνδυνες όταν καταστούν απόβλητα, για αυτό πρέπει να απευθύνονται στο Δήμο ώστε η διαχείρισή τους να γίνει σωστά.

Έτσι μια ηλεκτρική συσκευή που είναι για ανακύκλωση θα παραληφθεί από εξουσιοδοτημένο συνεργείο του Δήμου, θα οδηγηθεί σε κοντέινερ, και οι συσκευές θα οδηγηθούν σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα, ώστε να γίνει η περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους.

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 3/4/2018}