Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

Εν’ όψει του lockdown που έρχεται το Σάββατο

Πριν από λίγο ο Χρήστος Σταϊκούρας υπουργός οικονομικών ανακοινώσε νέα οικονομικά μέτρα εν’ όψει του νέου γενικού lock down που είναι προ των πυλών.

 Εργαζόμενοι σε αναστολή από τον Νοέμβριου θα λάβουν 800 ευρώ πέραν του δώρου Χριστουγέννων (534 ευρώ). Επέκταση κατά δύο μήνες του επιδόματος ανεργίας για όσους έληγε έως τον Δεκέμβριο. Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ για όλους του μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 130.000. Αυτά έγιναν γνωστά μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωινή ενημέρωση.

Ο κος Σταϊκούρας πρόσθεσε αναλυτικά και είπε :

  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου δύνανται να τεθούν σε αναστολή εργασίας. Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπό. Το συνολικό κόστος λογίζεται στα 675 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τον Νοέμβριο. 
  • Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, μέχρι και χθες, που τίθενται σε αναστολή, θα λάβουν 800 ευρώ αντί για 534 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή.
  • Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο μέχρι τις 30 Απριλίου του 2021. Η εν λόγω οφειλή θα δοθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
  • Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της αντίστοιχης ρύθμισης.
  • Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο κατά δύο μήνες
  • Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους.
  • Επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα ανακοινώσουμε νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.
  •   Το συνολικό κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται σε  3.3 δις ευρώ

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 5/11/2020}