Ξεκινά η σύνδεση των πόλεων της ΑΜΘ με το δίκτυο φυσικού αερίου

Ένα έργο που προετοιμάστηκε από το 2015 και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2018, αυτό της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ – που είχε επιλεχθεί ως περιφέρεια προτεραιότητας μαζί με τη Στερεά Ελλάδα- ξεκινά σύντομα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Περιφερειάρχης, που σημείωσε ότι ξεκινά η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Δράμα και θα ακολουθήσουν Καβάλα και Ορεστιάδα

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου μετά τη συνέντευξή τύπου του Περιφερειάρχη, δημοπρατείται από τη ΔΕΔΑ η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Δράμα, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος.

Ο κ. Μέτιος ανέφερε πως η κατασκευή του δικτύου στις συγκεκριμένες πόλεις θα πραγματοποιηθεί ως δύο ξεχωριστά υποέργα, το ένα για το δίκτυο σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, συνολικού προϋπολογισμού 16,3 εκατομμυρίων ευρώ, και το δεύτερο για τις πόλεις Ξάνθη και Δράμα, συνολικού προϋπολογισμού 17,1 εκατομμυρίων ευρώ, με την Περιφέρεια να καλύπτει το μισό της χρηματοδότησης.

Ο κ. Μέτιος αναγνώρισε ότι από τον Δεκέμβριο του 2018, οπότε το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, υπήρξε καθυστέρηση στην εξέλιξή του, γεγονός που απέδωσε στην προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΔΑ, που δεν κατάφερε να οριστικοποιήσει και να υποβάλει τα τεύχη δημοπράτησης, στις τεχνικές ιδιαιτερότητες και στο μέγεθος του έργου, που επέβαλλε την ανάγκη  διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς, αλλά και στην πανδημία του κορωνοϊού, που επέφερε μια οριζόντια καθυστέρηση σε όλα τα έργα.

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο της Καβάλας, ο κ. Μέτιος σημείωσε ότι για να προχωρήσει θα πρέπει να προχωρήσει και η κατασκευή από τον ΔΕΣΦΑ των Σταθμών Μέτρησης και Μείωσης Πίεσης στο Χαλκερό, ενώ για την Ορεστιάδα ανέφερε ότι η ΔΕΔΑ επεξεργάζεται τους όρους για την ασφαλή μεταφορά του φυσικού αερίου με ειδικά βυτιοφόρα οχήματα.

Κλείνοντας, ο κ. Περιφερειάρχης επισήμανε ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου φυσικού αερίου για την ανάπτυξη στην περιοχή.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Περιφερειάρχη:

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 7/9/2020}