ΑΜΘ: 52 επενδύσεις, 172 εκατ. ευρώ στο νέο Αναπτυξιακό

52 επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό 172 εκατ. ευρώ έχουν κατατεθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομικών Λόης Λαμπρινίδης σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ Κομοτηνής . Περίπου το 78%  αφορούν στο τομέα της μεταποίησης και της Βιομηχανίας και τα υπόλοιπα στον τουρισμό.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, υπάρχουν μικρότερες επενδύσεις ύψους 23,3, εκατ. ευρώ ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα ανακοινωθούν οι σχετικοί πίνακες για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων.

Το ρεπορτάζ της Μ. Νικολάου, αναφέρει:

Όσον αφορά στα επενδυτικά σχέδια των παλαιότερων αναπτυξιακών νόμων ο Γενικός Γραμματέας τόνισε πως με στοχευμένες παρεμβάσεις επιταχύνθηκαν τόσο οι απαραίτητοι έλεγχοι, όσο και οι διαδικασίες πληρωμών τους. «Εκδώσαμε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια οδηγό ελέγχου. » Επίσης, γνωστοποίησε ότι ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα τροπολογία με την οποία θα υπάρξει εφάπαξ πληρωμή όλων των δόσεων, αλλά και ότι δόθηκε παράταση ενός χρόνου στα επενδυτικά σχέδια του Ν. 3908/11.

Αναφερόμενος στις τεράστιες ανισότητες που καταγράφονται στην χώρα ο κύριος Λαμπριανίδης τόνισε ότι η Αττική έχει το 48% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η Ανατολική Μακεδονία Θράκη το 3,9%. «Οι Περιφέρειες δεν λειτουργούν ως ολοκληρωμένα παραγωγικά συστήματα. Συγκεκριμένα, εάν υπάρξει αύξηση κατά 100 ευρώ της κατανάλωσης ή των επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα ή των δημοσίων έργων σε μια Περιφέρεια τότε 20 ευρώ μόνον μένουν στη συγκεκριμένη Περιφέρεια», τόνισε για να καταλήξει λέγοντας πως «50 ευρώ, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της προκαλούμενης αύξησης το απορροφά η Αθήνα. Δηλαδή, τα παραγωγικά συστήματα των Περιφερειών είναι ‘διάτρητα’.».

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, από την ΕΡΤ Κομοτηνής, 17/11/2017}