Απογοήτευση από την έλλειψη προσβασιμότητας στην επαρχία της Ροδόπης

Απογοήτευση από το σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης, αλλά και μεθοδικές κινήσεις για την βελτίωση της κατάστασης σε όλο το μήκος και πλάτος του νομού – Υπάρχει ακόμη το στίγμα της αναπηρίας στους τρεις άλλους Δήμους της Ροδόπης, λέει ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης Τρ. Καρούντζος

Άλματα προόδου έχει κάνει η Κομοτηνή τα τελευταία χρόνια τόσο στην βελτίωση των υποδομών προσβασιμότητας για άτομα με πάσης φύσεως αναπηρίες όσο και στη βελτίωση της ίδιας της νοοτροπίας των υπόλοιπων κατοίκων και τον σεβασμό προς τα ΑμεΑ. Την ίδια ώρα όμως οι Δήμοι Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας – Σαπών παραμένουν …χιλιόμετρα πίσω, σύμφωνα τουλάχιστον με την παραδοχή του προέδρου του σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης Τρύφωνα Καρούντζου.

Ολοκληρώθηκε η σειρά ενημερώσεων σε όλο το νομό

Η ενημέρωση στις Σάπες, το πρωί της Δευτέρας, παρόντος του δημάρχου Μαρωνείας – Σαπών Γιάννης Σταυρίδη και του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ντίνου Χαριτόπουλου, “έκλεισε” έναν κύκλο ενημερώσεων που ξεκίνησε φέτος, με σταθμούς Φιλύρα, Αρριανά, Ίασμο και τώρα Σάπες, όπως και με ποικίλες δράσεις και ενημερώσεις εντός Κομοτηνής στα γραφεία του συλλόγου κι όχι μόνο. “Μας είχαν μείνει μόνο οι Σάπες, ώστε να ολοκληρώσουμε τις δράσεις ενημέρωσης που κάναμε σε όλη τη Ροδόπη“, σημείωσε ο κος Καρούντζος που αποκόμισε ως συνολική εμπειρία το ότι “οι άνθρωποι στην περιφέρεια της Ροδόπης είχαν έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά στο θέμα της αναπηρίας, ποιες είναι οι αναπηρίες και ποια τα δικαιώματά τους”.

Ο πρόεδρος ανέδειξε πως στην περιφέρεια της Ροδόπης είναι ακόμη έντονο το στίγμα που έχουν τα άτομα με αναπηρία. “Συνήθως το κοινό μας αποτελούνταν από ελάχιστους ανάπηρους, λόγω του στίγματος. Τις ημερίδες παρακολούθησαν εργαζόμενοι των Κέντρων Κοινότητας και των Βοήθεια στο Σπίτι, οι οποίοι θα γίνουν πολλαπλασιαστές της πληροφορίας, αλλά ακόμη πιο σημαντικό έλαβαν πληροφορίες που πολλές φορές δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι”, εξήγησε, διευκρινίζοντας πως “στην Περιφέρεια, πέραν της Κομοτηνής, υπάρχει το λεγόμενο στίγμα και η αμφισβήτηση.

Και όσο πηγαίνουμε σε πιο μειονοτικές περιοχές, το στίγμα πολλαπλασιαστικά μεγαλώνει και μαζί υπάρχει αμφιβολία και αμφισβήτηση (σ.σ. προς το σωματείο) μέχρι να τους εξηγήσουμε ποιοι είμαστε και τι κάνουμε”.

Απογοήτευση από τις υποδομές στην περιφέρεια της Ροδόπης

Ο Τρ. Καρούντζος παραδέχεται ότι η Κομοτηνή, ούσα η πρωτεύουσα του νομού και χάρη στη δράση συλλόγων και σωματείων και της ύπαρξης πολιτικής βούλησης, βελτιώνει τις υποδομές, ενώ αλλάζει και η νοοτροπία των κατοίκων.

Την ίδια ώρα όμως η κατάσταση δεν είναι ίδια στους άλλους τρεις Δήμους του νομού, όπου “η προσβασιμότητα είναι σε εμβρυακό στάδιο. Και σε υποδομές και σε νοοτροπία”, όπως είπε.

Ο “Χ” ζήτησε από ένα σχόλιο για κάθε Δήμο ξεχωριστά

Έτσι, για τον Δήμο Αρριανών ο πρόεδρος αρχικά φέρει το εξής παράδειγμα: “Αν υποθέσουμε ότι το γραφείο του δημάρχου Αρριανών στην Φιλύρα δεν είναι προσβάσιμο, γιατί έχει μία ράμπα με κλίση 18% που είναι σκοτώστρα, ενώ το πρωτόκολλο λέει 12%, και δεν έχει κουπαστές δεξιά και αριστερά, καταλαβαίνετε”, για να συμπεράνει πως “από την επίσκεψή μας και μετά δεν έγινε απολύτως τίποτα. Βλέπω μηδενική πολιτική βούληση”. Για τον Δήμο Ιάσμου τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα.

“Ο Δήμος Ιάσμου έχει ένα μικρό θετικό πρόσημο αλλά τίποτα περισσότερο. Δηλαδή έχουν μία συνεργασία με μας ως σωματείο και μας άκουσαν, ώστε να φτιάξουν μελλοντικά κάποια πράγματα ή να μπουν μελλοντικά σε κάποιο πρόγραμμα”, εξηγεί ο πρόεδρος.

Για τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών ο κος Καρούντζος κατηγορεί ότι “τους λείπει η ευελιξία“, κάτι που είπε στον δήμαρχο προχθές, και τόνισε πως “υπάρχει μηδενική προσβασιμότητα“.

Ο πρόεδρος ελπίζει ότι μετά από αυτή την συνάντηση και το σχόλιο του δημάρχου ότι “θέλουν μία άμεση επαφή και γνωριμία με το σωματείο“, τα πράγματα ενδέχεται να βελτιωθούν, αλλά “στο μέλλον θα δούμε κατά πόσο ο δήμαρχος έχει την πολιτική βούληση για να ασχοληθεί με τα άτομα με αναπηρία“.

Συνεργασία με Στρατό – προσδοκία συνεργασίας με Δ.Π.Θ.
Επόμενοι στόχοι του σωματείου ΑμεΑ, γιατί κατά τον κο Καρούντζο “είμαστε διαρκώς σε κίνηση“, είναι η πραγματοποίηση μίας βιωματικής ημερίδας για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων τα οποία “εν καιρώ ειρήνης προσφέρουν υπηρεσίες προς τα άτομα με αναπηρία και τα σωματεία“, στη Λέσχη Αξιωματικών. Ο κος Καρούντζος επισημαίνει ότι ήδη το σωματείο αναπτύσσει καλή συνεργασία με τις στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής, τις οποίες ευχαριστεί.

Το σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης, στον απόηχο και των δηλώσεων της Ζωής Γαβριηλίδου – αντιπρύτανη ΔΠΘ – ότι στόχος του ΔΠΘ είναι αν αυτό καταστεί δυνατό η προσβασιμότητα 100%, ο κος Καρούντζος επισημαίνει το εξής: “Θα επικοινωνήσουμε μαζί της, για να τις δείξουμε τον τρόπο και να τη βοηθήσουμε, για το πως θα γίνει το πανεπιστήμιο προσβάσιμο, γιατί δεν θέλουμε τίποτα να γίνεται για εμάς χωρίς εμάς”.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 17/10/2018]