Αλίμονο στην Θράκη όταν επιστήμονες διώχνουν επενδύσεις

Εκπλήσσει θέση του Οικονομικού Επιμελητηρίου τμήμα Θράκης για την επένδυση του χρυσού στην περιοχή μας παρουσιάζοντας όλα τα αρνητικά της επένδυσης και χωρίς σαν ένας επιστημονικός φορέας ανάπτυξης που είναι,  να προτείνει τον τρόπο να μην χαθεί η επένδυση από την περιοχή μας και φυσικά οι θέσεις εργασίας.

Από έναν οικονομικό σύμβουλο του κράτους όπως είναι ο οικονομικός φορέας, θα περίμενε κανείς, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και επιστημονική τεκμηρίωση να συμβουλεύσει την πολιτεία επακριβώς για τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει αυτή η επένδυση.

Αντί αυτού μεταφέρει στην ανακοίνωση του καθαρά αριστερίστικες και τάχα μου «προοδευτικές» θέσεις όπου τόσα χρόνια που ακούγονται στην Θράκη δεν έχουν δημιουργήσει ούτε μία θέση εργασίας.

Μήπως ο θεσμικός φορέας αντί να τρομοκρατεί τους κατοίκους της περιοχής,  να συμβούλευε την πολιτεία πώς μπορεί αυτή η επένδυση να μην χαθεί από την περιοχή αλλά να προστατευθεί το περιβάλλον και η γύρω οικονομική ζωή  και να αφήσει τους αφορισμούς στην άκρη; Ποιος είπε ότι οι επιστημονικοί φορείς της Θράκης είναι εκεί για να υποστηρίζουν πολιτικές θέσεις; Ποιος είπε ότι μπορούν να συμβουλεύουν την πολιτεία ως καθαρά τεχνοκρατικός φορέας στο να τι να μην κάνει η πολιτεία;

Αυτή είναι η αποστολή ενός οικονομικού φορέα;

Για να μην γίνει καμία παρεξήγηση. Την εταιρεία που επιθυμεί να επενδύσει στην Θράκη δεν την γνωρίζουμε ούτε και μας ενδιαφέρει, όμως δεν μπορεί οι επιστήμονες του τόπου να συγκρίνουν την Ρουμανία με την Ελλάδα όταν γνωρίζουμε όλοι ποιοι κυβερνούν της χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ.

Ευτυχώς ακόμη η μαφία, δεν διοικεί την Ελλάδα εκτός ίσως μόνο ανίκανοι πολιτικοί, που έχουν για συμβουλάτορες ανθρώπους πολιτικάντηδες χωρίς ικανότητες..

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΕΕ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΡΑΚΗΣ

Το  Διοικητικό  Συμβούλιο του  Περιφερειακού Τμήματος Θράκης  του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, επαναδιατυπώνει και επικαιροποιεί την από το 2007 θέση του, ενάντια σε τέτοιου είδους επενδύσεις τόσο στη Θράκη όσο και στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, θέση η οποία έχει εκφραστεί και από το ανώτατο όργανο την Συνέλευση των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ (67ης ΣτΑ στις 15/12/2012).

Ως θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης (Ν.1100/1980), το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Ο.Ε.Ε. έχει καθήκον να ενημερώσει την πολιτεία και τους πολίτες ότι η Βιώσιμη Ανάπτυξη εδράζεται σε τρείς κύριους πυλώνες: Οικονομική Βιωσιμότητα, Κοινωνική Βιωσιμότητα και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα.

Εξετάζοντας τους τρεις παραπάνω άξονες, με γνώμονα την οικονομική ανάλυση κόστους-οφέλους του προτεινόμενου έργου και εξετάζοντας παρόμοιες επενδύσεις όπως τα ορυχεία χρυσού Μπάνια Μάρε (Ρουμανία) και το χρυσορυχείο Santu Miali Furtei Σαρδηνίας (Ιταλία) διαπίστωσε ότι :

 

  • Η αποτίμηση του περιβαλλοντικού κόστους του έργου είναι δυσανάλογο με τα όποια οικονομικά οφέλη.
  • Οι πραγματικές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι λιγοστές.
  • Η συμβολή του έργου στην τοπική και εθνική οικονομία θα είναι ελάχιστη.
  • Υφιστάμενες οικονομικές μονάδες κτηνοτροφίας, αγροτικών καλλιεργειών, αλιευτικών και μελισσοκομικών προϊόντων της περιοχής θα επηρεαστούν αρνητικά.
  • Η Θράκη βασίζεται σε άλλο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που επικεντρώνεται σε αγροτοδιατροφικές, τουριστικές και τεχνολογικές επενδύσεις.
  • Τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και τα θέματα υγείας των κατοίκων της περιοχής, για τα οποία έχουν τοποθετηθεί αρμόδιοι φορείς, δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με οποιοδήποτε οικονομικό μέγεθος

 

Ρητά λοιπόν και με ομόφωνη γνώμη του Δ.Σ. του 1ου ΠΤ Θράκης δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο ενδεχόμενο εξόρυξης χρυσού στη Θράκη με την μέθοδο της κυάνωσης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xanthitimes.gr, 14/10/2019}