Αλεξανδρούπολη: Οι λατρευτικές ακολουθίες για τον εορτασμό του Αγ. Εύπλου

Το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Εύπλου του διακόνου και στην πόλη μας πανηγυρίζει το ομώνυμο Παρεκκλήσιο στο λιμάνι της πόλεώς μας.

Το Παρεκκλήσιο αυτό είναι πιστό αντίγραφο του Παρεκκλησίου του Αγίου Εύπλου που σώζεται στην Αίνο της Τουρκίας.

Για το λόγο αυτό την Παρασκευή 10 Αυγούστου το βράδυ στις 8.00′, θα τελεσθεί στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Εύπλου στο λιμάνι της πόλεώς μας ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία.

Αμέσως μετά στις 9.00′ θα τελεσθεί η βραδυνή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο και το μνημόσυνο των προγόνων μας Αινιτών που ετοιμάζει κάθε χρόνο ο Σύλλογος «Ελληνομουσείον Αίνου»

Το Σάββατο 11 Αυγούστου το πρωί θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου από 7.00′ μέχρι 9.30′ π.μ..

Οι πιστοί θα έχουν όλο το διήμερο την ευλογία να προσκυνήσουν τεμάχιο εκ των ιερών λειψάνων του Αγίου Εύπλου που φυλάσσονται στον Μητροπολιτικό μας Ναό.

Ποιος ήταν ο Άγιος Εύπλους

Ο άγιος Εύπλους o διάκονος έζησε στη Σικελία στα χρόνια του σκληρού διώκτη Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού (αρχές 4ου αιώνος).

Στις 29 Απριλίου 304 ο διάκονος Εύπλους -μετά από έντονη παρόρμηση του Αγίου Πνεύματος- παρουσιάστηκε αυτόκλητος στο δικαστήριο της Κατάνης στην Σικελία κρατώντας τα ιερά Ευαγγέλια, και με φωνή δυνατή -σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης που μας διασώθηκαν- ομολόγησε: «Είμαι χριστιανός και θέλω να πεθάνω για την αγάπη του Χριστού». Ο διοικητής Καλβισιανός ξαφνιάστηκε. Διέταξε και έφεραν μπροστά του τον θρασύ, όπως είπε, χριστιανό.

– «Επιμένεις σε όσα είχες ομολογήσει;», τον ερώτησε.

Ο Εύπλους έκανε με ευλάβεια το σημείο του Σταύρου και αποκρίθηκε:

– «Είμαι χριστιανός. Και μελετώ τις Άγιες Γραφές».

– «Αφού ήξερες ότι είναι απαγορευμέ­νες, γιατί δεν τις παρέδωσες στο δικαστή­ριο;»

– «Είμαι χριστιανός και δεν μου επιτρέ­πεται να τις παραδώσω, γιατί περιέχουν την αιώνια ζωή. Και όποιος τις παραδίδει, χάνει την αιώνια ζωή».

– «Που έχεις τώρα τα κείμενα αυτά;»

– «Εντός μου. Είναι χαραγμένα στην καρδιά μου».

Αγριεμένος ο δικαστής διέταξε τον Εύπλου να θυσιάσει στα είδωλα. Ο γενναίος Εύπλους αρνήθηκε λέγοντας: «Κάμετε με ό,τι θέλετε, είμαι χριστιανός»! Και τα βασανιστήρια άρχισαν. Του έδεσαν τα χέρια, τα πόδια και τα γόνατα και τον κρέμασαν σε όρθιο ξύλο. Και ενώ τον έγδερναν με σιδερένια νύχια, ο μάρτυρας δοξολογούσε τον Θεό και έλεγε: «Προσκυνώ Πατέρα, Yιόν και Άγιον Πνεύμα, την Αγίαν Τριάδα. Έκτος αυτής δεν υπάρχει Θεός». Ο δικαστής επέμενε. Παρακαλούσε τον μάρτυρα Εύπλου να θυσιάσει στα είδωλα, αν ήθελε να σωθεί. Και ο γενναίος του Χρίστου αθλητής έλεγε: «Είμαι χριστιανός και χαίρομαι γιατί γίνομαι ο ίδιος θυσία στο Θεό! Άδικα επιμένετε. Είμαι χριστιανός».

Μετά από αυτά συνέτριψαν τις κνήμες του μάρτυρος και του έγδαραν τα αυτιά με πυρακτωμένα σιδερένια νύχια. Ντροπιασμένος ο Καλβισιανός εξέδωσε την τελική απόφαση: «Επειδή ο Εύπλους περιφρόνησε τα διατάγματα των αυτοκρατόρων και βλασφήμησε τους θεούς μας, διατάσσω να αποκεφαλιστεί με ξίφος». Ήταν 11 Αυγούστου του 304.

Εύπλους: Μην ξεχνάμε πώς το όνομα του σημαίνει τον «καλό πλου», το καλό θα­λασσινό ταξίδι. Έτσι μοιάζει και ή ζωή μας. Με ταξίδι σε θάλασσα. Ας οδηγούμε το καράβι της ζωής μας με πυξίδα τις εντολές των Αγίων Γραφών «επί λιμένα θελήματος» Θε­ού. Με κυβερνήτη τον Κύριο μας Ιησού Χριστό, που είναι η «αιώνιος ζωή», και με από­λυτη υπακοή στο Ευαγγέλιο του δεν θα κινδυνεύουμε πο­τέ να χαθούμε.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/ , 8/8/2018}