Που εστιάζεται το ενδιαφέρον των Ιαπώνων για την Αλεξανδρούπολη

Όσα είπε στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Yasuhiro Shimizu – Μιλώντας στην Μαρίνα Κονδύλη, αναφέρθηκε στους πιθανούς τομείς συνεργασίας ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και την Ιαπωνία

Κατά την επίσκεψή του στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, την περασμένη Παρασκευή, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Yasuhiro Shimizu, παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ και την Μαρίνα Κονδύλη.

Αφού συστήθηκε σε πολύ καλά ελληνικά, ο κ. Shimizu απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

Μ.Κ. Κύριε Πρέσβη, ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Μπορούμε να ξεκινήσουμε;

Y.S.  Ναι.

Μ.Κ. Πολύς κόσμος ίσως αναρωτιέται γιατί η Ιαπωνία – μια χώρα η οποία είναι τόσο μακριά από την Αλεξανδρούπολη – ενδιαφέρεται για κάποια συνεργασία. Πότε η Ιαπωνία αντελήφθη ότι υπήρχε χώρος για μια στενότερη επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στις 2 περιοχές;

Y.S. Φυσικά. Η Ιαπωνία είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα και έτσι, έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τις ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά, αυτήν τη χρονιά, οι 2 περιοχές ενδυνάμωσαν την αποκαλούμενη «Οικονομική Συμφωνία Ιαπωνίας-Ε.Ε.». Αυτή έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και επιπρόσθετα μ’ αυτό, τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ήρθε στην εξουσία, έχει πολύ γρήγορα βελτιώσει το επιχειρείν. Επομένως, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τις Ιαπωνικές εταιρείες να ξανασκεφτούν αυτές τις σχέσεις.

Μ.Κ. Πού προσανατολίζεστε στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης; Ποιος τομέας είναι πιο σημαντικός για εσάς; 

Y.S. Λοιπόν, βασικά οι Λιμενικές Αρχές μας πλησίαζαν εδώ και καιρό. Επομένως, σκέφτηκα αν υπάρχει κάποια καλή περίπτωση για εμένα να κάνω αυτήν την επίσκεψη εδώ. Ζήτησα, από αρκετούς γενικούς διευθυντές, αν ενδιαφέρονται (γι’ αυτήν την περιοχή) και η απάντησή τους ήταν πολύ θετική. Έτσι, ήρθα εδώ σήμερα με 4 γενικούς διευθυντές από 4 Ιαπωνικές εταιρείες. Και αυτοί ενδιαφέρονται για ένα ευρύ φάσμα, από τον ενεργειακό τομέα, στον τομέα των κατασκευών (που περιλαμβάνει και τον σιδηρόδρομο). Φυσικά, οι Ιαπωνικές εταιρείες είναι πολύ θετικές ως προς τις επενδύσεις. Εάν υπάρχει ένα κερδοφόρο επιχειρηματικό project με αλληλεπίδραση, θα συμμετέχουν.

Μ.Κ. Υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από την Ιαπωνία, όσον αφορά τον τουρισμό;

Y.S. Λοιπόν, εγώ προσωπικά επισκέφθηκα ξανά αυτό το μέρος – είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι. Η προηγούμενη ήταν τον Ιούνιο και από εδώ πήγα στη Σαμοθράκη, που είναι ένα πολύ όμορφο νησί. Επίσης, επισκέφθηκα τους αρχαιολογικούς χώρους, όπου η Νίκη (σ.σ. της Σαμοθράκης) δημιουργήθηκε. Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι! Στους Ιάπωνες αρέσουν αυτού του είδους πολιτισμοί και τα αρχαιολογικά μνημεία. Επομένως, εάν υπάρξει καλή προώθηση στην Ιαπωνία, πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξουν πολλές δυνατότητες. Δυστυχώς, το 2012, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει το Γραφείο του Τόκυο του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού – αυτό είναι πολύ δυσάρεστο. Κάθε φορά που συναντώ τον Υπουργό Τουρισμού (σε λίγο πιο προσωπικό επίπεδο), πάντα επιμένω ότι η ελληνική κυβέρνηση καλό θα ήταν να ξανανοίξει το Γραφείο του Τόκυο για την προώθηση του Ιαπωνικού τουρισμού, εδώ.

Μ.Κ. Επομένως, ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλές ειδήσεις για την Αλεξανδρούπολη και τη συνεργασία με την Ιαπωνία. Κύριε Πρέσβη, σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτήν τη συνέντευξη!

Y.S. Ευχαριστώ κι εγώ πολύ!   

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, της Μ.Κ., 19/12/2019}