Η Αμερική βλέπει το πλεονέκτημα του λιμένα Αλεξανδρούπολης

Τι δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, υποδεχόμενος νατοϊκά στρατεύματα διερχόμενα από την Ελλάδα – Την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ ασκείται στα Βαλκάνια, ελληνοβουλγαρική στρατιωτική άσκηση «χαλάει» τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας

Σαφές γεωπολιτικό και οικονομικό μήνυμα έστειλε από την Αλεξανδρούπολη ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, που βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Έβρου για να υποδεχθεί νατοϊκά στρατεύματα (και εξοπλισμό), που διέρχονται από την Ελλάδα με τελικό προορισμό την Ρουμανία και την άσκηση «Saber Guardian 2019», στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκές και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

«Η σημαντικότητα της επίσκεψής μου εδώ σήμερα έγκειται στο ότι τονίζει τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με το λιμάνι, με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και να υπογραμμίσω πόσο θετικά βλέπουμε να εξελίσσονται οι σχέσεις μας… Θέλω για μία ακόμη φορά να δώσω έμφαση στο ότι βλέπουμε ταυτόχρονα το υφιστάμενο πλεονέκτημα του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στην περιοχή και τη δυναμική από την πλευρά της ασφάλειας και της οικονομίας…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φλέγκερ διαβεβαιώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση σ’ αυτή τη δυναμική και να εργαζόμαστε με τους συνεργάτες μας για να διασφαλίσουμε ότι η προοπτική αυτής της δυναμικής θα υλοποιηθεί».

Ο κος Φλέγκερ ευχαρίστηκε τους συνεργαζόμενους φορείς «για την τρομερή υποστήριξη που πρόσφεραν στις ομάδες μας», ενώ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρηστο Δούκα.

Χρήστος Δούκας: “Προστιθέμενη αξία οι Αμερικανοί στο λιμάνι”

«Η αμερικανική πλευρά είναι μία πολύ σημαντική προστιθέμενη αξία στην προοπτική ανάπτυξης του λιμανιού», σχολίασε ο Χρήστος Δούκας εξερχόμενος της συνάντησης με τον αμερικανό διπλωμάτη και εξήγησε ότι έγινε «με την ευκαιρία της διαμεταφοράς στρατιωτικού υλικού από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για ανάγκες που εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον αλλά και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ». Ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ο.Λ.Α., ο κ. Δούκας σημείωσε πως δόθηκε εκ νέου, στον Αμερικανό πρόξενο, το στίγμα του λιμένα. «Γιατί η Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της, γιατί όλη η Βόρεια Ελλάδα, είναι στο κέντρο της προσοχής της σημερινής κυβέρνησης με έργα υποδομών, δικτύων, τα οποία αφορούν αποκλειστικά τη Βόρεια Ελλάδα. Γιατί εξυπηρετούν έναν εθνικό στρατηγικό στόχο έτσι ώστε η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα να παίξει τον ρόλο που μπορεί και αναμένεται να παίξει στους επόμενους μήνες στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας, των υποδομών και των λοιπών ενεργειών που ανοίγουν και δεν κλείνουν τα σύνορα με τους γείτονες».

“ΝΑΤΟ σημαίνει Χούντες και πόλεμοι”

Η αποβίβαση των στρατιωτών από το αμερικανικό πλοίο παρουσία του αμερικανού προξένου έγινε με φόντο τη διαμαρτυρία μελών του ΚΚΕ που βρέθηκαν στο χώρο του λιμανιού και ανάρτησαν τα σχετικά πανό.

Το ΚΚΕ και ειδικά οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουν εκφράσει επανειλημμένως τη διαμαρτυρία τους για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ακόμη περισσότερο, στο ενδεχόμενο δημιουργίας νατοϊκής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.

ΤΟ ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, οι Έλληνες κομμάντος στη Βουλγαρία

Κοινή άσκηση Βουλγαρικών μονάδων της 68ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων και Ελλήνων κομάντος ξεκίνησε στις 17 Μαΐου και  διεξάγεται στο έδαφος της Βουλγαρίας, με την υλοποίηση πολεμικών σεναρίων που αφορούν όμως τρομερά σενάρια αντιμετώπισης «τρομοκρατίας» και στις δύο χώρες, η οποία αφορά τα σχέδια της Άγκυρας  σε νότιο Βουλγαρία και Δυτική Θράκη.

Μέχρι τις 23 Μαΐου, Βούλγαροι και Έλληνες κομάντος  θα διεξάγουν αποστολές σχεδιασμού ειδικών επιχειρήσεων, διείσδυσης με διάφορες μεθόδους και χρήση ελικοπτέρων, διεξαγωγή ειδικών αναγνωρίσεων και άμεσων δράσεων σε αστικό περιβάλλον και σε ορεινές δασικές εκτάσεις.

Διεξάγονται επίσης βολές με πραγματικά πυρά με μια ολόκληρη γκάμα οπλικών συστημάτων που βρίσκονται σε υπηρεσία στις ειδικές δυνάμεις και των δύο χωρών.

Η άσκηση για όσους κατανοούν περιλαμβάνει και σενάρια  επιθέσεων κατά «τρομοκρατών», μόνο που οι αληθινοί «τρομοκράτες» είναι οι Τούρκοι και ύποπτα σχέδια τους για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

Παράδειγμα αποτελεί η απίστευτη προπαγάνδα στην οποία έχει επιδωθεί το τουρκικό κράτος με μπαράζ μουσουλμανικών εκδηλώσεων και προκλητικής ρητορικής, εντός ελληνικού εδάφους, σε περιοχές της Δυτικής Θράκης.

Η σημερινή ισλαμική Τουρκία θεωρείται ως η συνέχεια της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας και η νυν ισλαμιστική ηγεσία της θα επιδιώξει να την αναβιώσει στο μέλλον, αφού πρώτα λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα με τους Κούρδους.

Οι μόνοι που θα κληθούν να τους αντιμετωπίσουν πρώτοι θα είναι Βούλγαροι και Έλληνες, οι οποίοι παρ’ όλες τις ιστορικές διαφορές οφείλουν να κινηθούν μαζί κατά του Τούρκου σουλτάνου Ερντογάν και των σχεδίων του με τέτοιου τύπου στρατιωτικές συνεργασίες.

Υπενθυμίζουμε ότι η  68η Ταξιαρχία των Ειδικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε διάφορες διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Πέρυσι, από Ιούνιο έως τον Ιούλιο, η Ελλάδα φιλοξένησε την ίδια άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Νέας Περάμου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, Θ.Τ., με πληροφορίες από pentapostagma.gr, 22/5/2019}