Αλεβίτες και Αστυνομία έβαλαν «φρένο» στο καπέλωμα της πολιτιστικής κληρονομιάς

Το πανηγύρι παραδοσιακής πάλης του, υποστηριζόμενου από το τουρκικό Προξενείο, Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Χίλια» αναβλήθηκε ύστερα από τις αντιδράσεις των Αλεβιτών

Επεισοδιακή εξέλιξη είχε το προγραμματισμένο πανηγύρι παραδοσιακής πάλης που επρόκειτο να διοργανώσει την Παρασκευή (10/8) ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Χίλια» στο ύψωμα «Χίλια» στη Ρούσα Μικρού Δερείου στο νομό Έβρου.

Ο υποστηριζόμενος από το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής Σύλλογος των Σουνιτών επιχείρησε στην ουσία να καπελώσει την πολιτιστική κληρονομιά των Αλεβιτών της Ροδόπης διοργανώνοντας ξεχωριστό δικό του πανηγύρι, το οποίο σύμφωνα με τις καταγγελίες δεν είχε καμία έγκριση από την επίσημη Πολιτεία.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, ο οποίος μέσω του λογαριασμού του στο facebook ανέφερε:

«Αφού η πολιτεία έδωσε άδεια τέλεσης πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων στην Επιτροπή Μουσουλμάνων Αλεβιτών Θράκης στο ύψωμα Χίλια, δεν μπορεί να έρχεται οποιοσδήποτε σύλλογος και να θέλει να διοργανώσει την ίδια εκδήλωση που δεν της ανήκει ιστορικά και θρησκευτικά χωρίς καμία έγκριση από την Πολιτεία. Το γεγονός αυτό είναι προσβολή για την ίδια την Πολιτεία αφού έδωσε άδεια στους Αλεβίτες, πρέπει να πάρει άδεια κι ο σύλλογος ή να απαγορευτεί η εκδήλωση αυτή του συλλόγου. Αυτό είναι νομίζω και το δίκαιο».

Οι Αλεβίτες αντέδρασαν δυναμικά και προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το πανηγύρι του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Χίλια» παρέταξαν εδώ και μέρες τα τρακτέρ τους στο χώρο διεξαγωγής του πανηγυριού, τον οποίον μάλιστα περιφρουρούσαν με σκοπιές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Εκτός των Αλεβιτών, άμεση ήταν και η αντίδραση της επίσημης Πολιτείας. Αστυνομικές δυνάμεις παρευρέθηκαν στην περιοχή και δεν επέτρεψαν την πρόσβαση στον χώρο και την πραγματοποίηση του πανηγυριού ώστε να αποφευχθούν και τα επεισόδια μεταξύ των κατοίκων.

Οι Αλεβίτες μέσω της εφημερίδας μας θέλησαν να δώσουν συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για την στάση της και την επιβολή, όπως λένε, της νομιμότητας.

{Πηγή δημοσίευσης: http://fonirodopis.gr/press, 10/8/2018}