Λόγω έλλειψης συμμετοχής δεν πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη ημερίδα στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης

Ούτε χρήμα, αλλά ούτε διάθεση για ενημέρωση, δεν έχουν οι επαγγελματίες της περιοχής

Με την επιβίωση να είναι ζητούμενο, οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν ξεχάσει τι σημαίνει επένδυση. Κοιτούν να τα βγάλουν πέρα μήνα με τον μήνα και οι περισσότεροι στην αγορά προσπαθούν να μην “μπουν” μέσα, παρά να επενδύσουν. Μία βόλτα στην αγορά αρκεί για να πειστεί κανείς για τις καθημερινές ανησυχίες των επαγγελματιών. Αυτή η εικόνα μεταφέρεται και στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα Επιμελητήρια της Ροδόπης, οι οποίες, όταν σχετίζονται με επενδυτικά προγράμματα, μαζεύουν κόσμο …μετρημένο στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Μία τέτοια ενημερωτική εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να υλοποιηθεί τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 8/4 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Η αγορά ήταν κλειστή, άρα η δικαιολογία ότι οι επαγγελματίες δεν είχαν χρόνο δεν ευσταθεί. Η πραγματικότητα θέλει οι επιχειρηματίες να μην έχουν χρήμα. Τα επενδυτικά πακέτα που κυκλοφορούν μέσω προγραμμάτων προσφέρουν πράγματι γενναίες επιδοτήσεις, της τάξης τουλάχιστον του 50%. Αλλά, πολύ απλά, για να πάρει κανείς την επιδότηση, πρέπει να έχει και χρήματα στην άκρη ώστε να επενδύσει.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα αφορά στην δράση του ΕΠΑνΕΚ “Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο, Εστίαση, Εκπαίδευση”. Το πρόγραμμα καταλαμβάνει πλήθος επαγγελματικών κλάδων και οι δηλώσεις ενδιαφέροντος λήγουν, εάν δεν δοθεί παράταση, στις 9 Μαΐου. Δεκτά μπορούν να γίνουν επενδυτικά σχέδια από 10.000 έως 150.000 ευρώ, τα οποία επιδοτούνται με ποσοστό ενίσχυσης 50% και συνολικό προϋπολογισμό 60εκ. ευρώ. Συνεπώς, για το μικρότερο δυνατό επενδυτικό σχέδιο των 10.000 ευρώ, θα επιδοτηθούν τα μισά χρήματα, άρα ο επαγγελματίας πρέπει να έχει 5.000 ευρώ στην άκρη, καθώς και την βούληση να τα επενδύσει.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 9/4/2019}