Η Ροδόπη γιόρτασε τον Αη Γιώργη της απ’ άκρη σ’ άκρη

Με επίκεντρο σε Κομοτηνή, Πόρπη και Προσκυνητές

Ο Αη Γιώργης γιορτάστηκε σ’ όλη την έκταση της Ροδόπης, όπου υπήρχε ναός ή παρεκκλήσι στη χάρη του Αγίου, ξεκινώντας με εσπερινό από την Κομοτηνή και τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, έναν από τους πρώτους χριστιανικούς ναούς της πόλης, και την ίδια στιγμή σ’ όλους τους οικισμούς που λατρεύουν τον τροπαιοφόρο Άγιο, τον Ελευθερωτή των αιχμαλώτων, κυριολεκτικά και μεταφορικά όταν αναφέρεται σε αιχμαλωσίες των παθών, αλλά κυρίως ο Αη Γιώργης γιορτάστηκε πανδήμως ως υπερασπιστής των φτωχών. Ως άγιος που παρηγορεί και νικά με το κοντάρι του κάθε «δράκο» -στενοχώρια της ζωής.

Ο Αη Γιώργης γιορτάστηκε παντού, και εφέτος όμως πρωταγωνίστρια στους εορτασμούς ήταν η Πόρπη, όπου γιορτάσαμε κι εμείς τον Άγιο.

Ο Αη Γιώργης της Πόρπης

Η Πόρπη γιόρτασε τον Αη Γιώργη της προσκομίζοντας όλα εκείνα που οφείλουν οι πιστοί στον άγιο, με την φροντίδα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Πόρπης, και της αεικίνητης προέδρου του, της δικής μας Σοφίας Παιδαράκη.

Με αρτοκλασία την Κυριακή το βράδυ, εσπερινό προεξάρχοντος του αρχιμανδρίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής Παϊσίου Αζμανίδη, των πατέρων Γεωργίου Χατζηφιλίππου, Ηλία Γούλη, Ιωάννη Δημητρόπουλου και του ιερέως του οικισμού Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου. Του κατανυκτικού εσπερινού ακολούθησε περιφορά της ιεράς εικόνας του Αγίου στον οικισμό, τη συνοδεία της Φιλαρμονικής της Αιγείρου.

Ακολούθως, ο διακεκριμένος για την φιλοξενία του Πολιτιστικός Σύλλογος δεξιώθηκε τους προσκεκλημένους ιερείς και πολιτικούς μεταξύ των οποίων διακρίναμε τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Σωτηρακόπουλο, τον πρόεδρο του ΚΕΜΕΑ κ. Γιάννη Γκαράνη, τον πρόεδρο της Γευσιγνωσία Α.Ε., κ. Θέμη Τζενετίδη, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Ηρακλή Παρασχάκη και τους πολλούς επισκέπτες του χωριού που ήρθαν να αιτήσουν τις πρεσβείες του αγαπημένου Αγίου της παιδικής τους ηλικίας.

Την επομένη το πρωί τη λειτουργία έψαλαν οι πατέρες Νεκτάριος Δημητρόπουλος, Χρυσοβαλάντης Πέτρογλου και ο ιερέας του οικισμού Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, ενώ την τράπεζα αγάπης, με το ψητό που επίσης ετοιμάστηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και διανεμήθηκε, ευλόγησε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Νεκτάριος Δημητρόπουλος.

Μια ακόμη γιορτή έτσι στον αγαπημένο άγιο των Πορπιωτών, χαράκτηκε στη μνήμη για την παρηγοριά της ευλογίας που δώρισε στους πορπιώτες, γυναίκες και άντρες, ο άγιος.  

Ο Αη Γιώργης των Προσκυνητών

Ο Αη Γιώργης γιορτάστηκε όμως, όπως οφείλουν οι πιστοί, πλήρει δόξη και στους Προσκυνητές, όπως μας μετέφερε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του οικισμού Πάνος Παρασκελίδης, όπου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Προσκυνητών, ετοιμάστηκαν τα δέοντα για τον πολιούχο άγιο.

Χθες το απόγευμα τελέστηκε έτσι κι εκεί πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και  ακολούθησε περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στο χωριό, παρουσία του ιερέα του χωριού, του δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών κ.Γιάννη Σταυρίδη, της δημοτικής συμβούλου κ. Κικής Πατσάρα και πλήθους πιστών.

Αυθημερόν της γιορτής, μετά τη Θεία λειτουργία, παρετέθη στη Λέσχη από τον Σύλλογο του χωριού τράπεζα αγάπης.

Και του Χρόνου!!!

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, της Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδη, 24/4/2018}