Τα ρέστα τους στον Μάιο ποντάρουν οι Κομοτηναίοι επαγγελματίες

Ένα καλό μήνα για τζίρους έχουν τα καταστήματα της πόλης, αφού από Ιούνιο πάλι η θερινή ραστώνη θα επηρεάσει αρνητικά όλο τον κύκλο της τοπικής οικονομίας, που βρίσκεται ήδη σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών – Κριτική στις δημοτικές εκδηλώσεις από την Κική Κωνσταντινίδου και στον τουριστικό σχεδιασμό από τον Ανέστη Βαφειάδη

Στο Μάιο παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά προκειμένου να τζιράρουν, οι καταστηματάρχες της Κομοτηνής, αφού το καλοκαίρι ούτως ή άλλως η Κομοτηνή είναι κρανίου τόπος, κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Ο τρέχων μήνας πάντως, έκανε ποδαρικό με άρση περιορισμών για ανεμβολίαστους κι απελευθέρωση της χωρητικότητας καταστημάτων, ενώ συνδυάζεται με την παρουσία φοιτητών στην πόλη, σχετικά καλό καιρό και εκδηλώσεις εορτασμού των Ελευθερίων όπως παρέλαση, συναυλίες κι άλλα δρώμενα, που τουλάχιστον βγάζουν τον κόσμο από το σπίτι του.

«Αναμένουμε», εάν η άρση περιορισμών θα προκαλέσει θετικό ντόμινο στην τοπική οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών (ΟΕΒΕΣ) Σωματείων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης. Δήλωσε μεν συγκρατημένα αισιόδοξος, από την άλλη όμως τα λόγια του ακούστηκαν συγκρατημένα… απαισιόδοξα: «το μεγάλο πρόβλημα είναι η οικονομική δύναμη των καταναλωτών, που συρρικνώνεται διαρκώς λόγω της ακρίβειας και του φόβου για το αύριο. Εκεί για μένα θα εξαρτηθούν περισσότερο τα πράγματα και λιγότερο στα πιστοποιητικά».

Τουρίστες σε νότια Ελλάδα και νησιά, άδειες καρέκλες στην Κομοτηνή

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το ερώτημα εάν η Κομοτηνή θα αποκτήσει κάποιο τουριστικό μερίδιο φαίνεται να βρίσκει εκ των προτέρων κατηγορηματικά αρνητική απάντηση.

«Για ακόμη μία χρονιά δεν έγινε τίποτα απολύτως στη Ροδόπη» είπε εμφατικά ο Ανέστης Βαφειάδης, κατηγορώντας τον Δήμο πως όσοι επισκέπτονται αυτές τις ημέρες το Φανάρι «τραβάνε τα μαλλιά τους». Η κριτική του στράφηκε πάντως και προς την κυβέρνηση, αφού υποστήριξε πως η άρση περιορισμών «για να μη γελιόμαστε έγινε λόγω τουρισμού κι όχι προσδοκώντας στην εγχώρια κατανάλωση». Επειδή όμως η Κομοτηνή τουρίστες δεν έχει  και φέτος «θα επωφεληθούν ή νότια Ελλάδα και τα νησιά».

Κριτική για τις δημοτικές εκδηλώσεις Ελευθερίων, ότι δεν έχουν τουριστικό-εμπορικό αποτύπωμα στην πόλη, άσκησε από θέσης της η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου. «Οι εκδηλώσεις που γίνονται στον Δήμο μας δεν θα έλεγα ότι φέρνουν ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματά μας […]. Έρχονται, φεύγουν και δεν βοηθούν την αγορά. Δεν έχουμε κάτι να εισπράξουμε από αυτές τις εκδηλώσεις. Είναι μόνο πολιτιστικές που αφορούν τη διασκέδαση του κόσμου», σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη στον τουρισμό προεξόφλησε ένα στοίχημα που χάθηκε και φέτος για την Κομοτηνή, δηλώνοντας τουλάχιστον ικανοποιημένη πως έστω σε Φανάρι και Μαρώνεια αναμένεται τουριστική κίνηση μέσω του κάθετου άξονα.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην αγορά της πόλης, υπενθύμισε πως το δεκαπενθήμερο 3-15 Μαΐου διανύουμε ενδιάμεσες εκπτώσεις. Για ακόμη μία φορά μετέφερε την άποψή της, ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν τονώνουν την αγορά, ενώ συγχρόνως προκαλούν σύγχυση. «Μπήκαν στη ζωή μας τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου, ήταν μία από τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Είχαν ως στόχο να ενισχύσουν την αγορά, αλλά μόνο αυτό δεν έκαναν. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, είμαστε κατά των ενδιάμεσων εκπτώσεων […]. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις προκαλούν σύγχυση και μεγάλο μπέρδεμα στην αγορά και τους καταναλωτές», υποστήριξε.

Πάντως, από πλευράς των καταναλωτών οι εκπτώσεις αποτελούν ευκαιρία αγορών σε πιο καλές τιμές, επομένως ο Εμπορικός Σύλλογος καλείται να προσαρμοστεί στα δεδομένα κάνοντας ό, τι είναι δυνατό, ώστε Κομοτηναίοι και φοιτητές να καταναλώσουν στην τοπική αγορά.

Όπως κι αν έχει πάντως, συμπερασματικά διαπιστώνουμε πως η αγορά της Κομοτηνής (εστίαση, λιανεμπόριο) έχει μόνο στον Μάιο να ελπίζει για δυνατούς τζίρους, αφού από Ιούνιο πάλι η θερινή ραστώνη θα επηρεάσει αρνητικά όλη τον κύκλο της τοπικής οικονομίας, που βρίσκεται ήδη σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών λόγω των σαρωτικών ανατιμήσεων και της φυγής εισοδήματος προς Βουλγαρία.

{Πηγή δημοσίευσης:  https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 5/5/2022}