Πανηγυρίζει το Παρεκκλήσι του Αγίου ευαγγελιστού Λουκά στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Πανηγυρίζει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, το Παρεκκλήσι του Αγίου ευαγγελιστού Λουκά στο Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Κατόπιν παρακλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. ΑΝΘΙΜΟΥ, το ιερό λείψανο του θαυματουργού Αγίου Λουκά του ιατρού, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας θα παραμείνει στην πόλη μας και στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου μέχρι την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου το βράδυ, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου

Το ιερό λείψανο θα εκτεθεί από τις 7.00′ το πρωί έως τις 10.30′ το βράδυ στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Πρόγραμμα ακολουθιών

7.00′-9.00′: Θεία Λειτουργία

10.00′: Ιερά Παράκληση στον Άγιο Λουκά.

13.00′: Ιερά Παράκληση στον Άγιο Λουκά.

16.00′: Ιερά Παράκληση στον Άγιο Λουκά.

19.00′: Ιερά Παράκληση στον Άγιο Λουκά.

20.00′-22.30′: Βραδυνή Θεία Λειτουργία Μητροπολιτικού Ναού.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου

7.00′-11.00′: Το ιερό λείψανο θα εκτεθεί στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Θαλλελαίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλεώς μας.

Από τις 11.00′ το πρωί έως τις 8.00′ το βράδυ το ιερό λείψανο θα εκτίθεται ξανά στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Πρόγραμμα ακολουθιών

13.00′: Ιερά Παράκληση στον Άγιο Λουκά.

16.00′: Ιερά Παράκληση στον Άγιο Λουκά.

19.00′: Ιερά Παράκληση στον Άγιο Λουκά.

20.00′-22.30′: Το ιερό λείψανο θα εκτεθεί σε προσκύνηση στη Βραδυνή Θεία Λειτουργία του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρουπόλεως.

Ο Λουκάς ήταν Χριστιανός του 1ου αιώνα μ.Χ. και συγγραφέας του ομώνυμου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων, βιβλία τα οποία περιλαμβάνονται στην Αγία Γραφή.

Ο Λουκάς ήταν ιατρός, πιθανότατα ελληνικής καταγωγής. Έγινε χριστιανός προερχόμενος από τους Εθνικούς. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Παύλου και τον συνόδεψε σε πολλές από τις περιοδείες του. Μάλιστα όταν ο Απόστολος ήταν φυλακισμένος στην Ρώμη μόνο ο Λουκάς ήταν μαζί του. Σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις κήρυξε στη Νότια Ευρώπη και μαρτύρησε στην Ελλάδα.

Δεν είναι γνωστά με ακρίβεια τα γεγονότα της ζωής του Λουκά μετά το μαρτύριο του Παύλου. Είναι πιθανό ότι λόγω του διωγμού των χριστιανών, θα πρέπει να εγκατέλειψε τη Ρώμη. Σύμφωνα με τον Γρηγόριο Ναζιανζηνό, ο Λουκάς συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μαρτύρων της Εκκλησίας. Κατά τον Νικηφόρο Κάλλιστο, ο Λουκάς υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αφού τον κρέμασαν σε μία ελιά στην Έφεσο σε ηλικία 80 ετών, ενώ σύμφωνα με τον Ιερώνυμο πέθανε στη Θήβα της Βοιωτίας σε ηλικία 84 ετών.

Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 18 Οκτωβρίου. Θεωρείται επίσης άγιος από την Καθολική, την Λουθηρανική, την Αγγλικανική και μερικές ακόμα Προτεσταντικές εκκλησίες.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr, 17/10/2018]