Άγγελος Συρίγος: Ο στόχος είναι τα ενεργειακά κοιτάσματα, αφήστε την Τουρκία να “γαβγίζει”

Περιέγραψε τις σοβαρές εξελίξεις σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες επικεντρώνονται γύρω από τις γεωτρήσεις στα τεμάχια 10 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και στις αντιδράσεις της Τουρκίας

«Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, στην ανατολική Μεσόγειο», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πάντειου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Κομοτηνή ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ροδόπης, σε συνεργασία με το Παράρτημα Ροδόπης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, με την στήριξη της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ «Γεώργιος Παυλίδης» (τέως Νομαρχία Κομοτηνής), με το κοινό να παρακολουθεί με ενδιαφέρον την επίκαιρη ομιλία του καθηγητή.

Περιέγραψε τις σοβαρές εξελίξεις που συμβαίνουν σήμερα σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες επικεντρώνονται γύρω από τις γεωτρήσεις στα τεμάχια 10 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και στο ποιες είναι οι αντιδράσεις της Τουρκίας. Εκτίμηση του καθηγητή, όπως την περιέγραψε στην ομιλία του, είναι πως “αν προχωρήσουν οι γεωτρήσεις και βρεθεί φυσικό αέριο στην περιοχή, ανατρέπονται οι ισορροπίες που είναι υπέρ της Τουρκίας από το 1974 και μετά”.

Κατά τον ίδιο η Τουρκία έχει τρεις στόχους. 1. Να παγώσει τις γεωτρήσεις. 2. Να περάσει το μήνυμα ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς να συμμετέχω εγώ, άρα πρέπει να με βάλετε και εμένα στο παιχνίδι. 3. Ό,τι βρεθεί πρέπει να περνάει από το έδαφός μου, δηλαδή, αν βρεθεί φυσικό αέριο πρέπει να γίνει ένας αγωγός που να περνάει από το έδαφός μου.

Παρά τη ρητορική που κινείται σε υψηλούς τόνους τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία έχει αποφύγει να προβεί σε οποιεσδήποτε πράξεις. Σε αυτό, σύμφωνα με τον κο Συρίγο, “έπαιξαν αποτρεπτικό ρόλο τα στρατιωτικά γυμνάσια που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου από Αμερική, Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο. Δόθηκε ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι είναι απομονωμένη.

Ακόμη και η κίνηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να πάει στη Λιβύη και να προτείνει κάτι απίθανο ως χάρτη, δείχνει ότι είναι απομονωμένη αυτή τη στιγμή η Τουρκία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνη, μια απομονωμένη Τουρκία, χρειάζεται προσοχή”.

Αυτή την τακτική ο καθηγητής την χαρακτηρίζει πόλεμο νεύρων, σημειώνοντας πως “η Τουρκία θέλει να μας κάνει να χάσουμε την ψυχραιμία μας και να αντιδράσουμε χάνοντας τον στόχο. Ο στόχος είναι η διενέργεια του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία ‘γαυγίζει’ αυτή την στιγμή σε όλη την περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο, Κρήτη, Κάρπαθο στη Λιβύη, βγάζει χάρτες κάνει ασκήσεις, έχει στείλει το Μπαρμπαρός να κάνει έρευνες ανάμεσα στα όρια υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και κυπριακής ΑΟΖ. Το ζήτημα είναι εμείς να μην παρασυρθούμε. Ο στόχος είναι τα ενεργειακά κοιτάσματα, αφήστε τους να γαβγίζουν”.

Αναφορές στις συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ, στο ρόλο της Αμερικής, που σύμφωνα με τον κο  Συρίγο, “ετοιμάζεται σε περίπτωση που η Τουρκία φύγει από το μαντρί να έχει μια εναλλακτική πρόταση και η εναλλακτική πρόταση είναι Ελλάδα-Κύπρος”, αλλά και στην πρόσφατη εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, περιελάμβανε η ομιλία, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 17/11/2018}