ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Το ΤΕΙ ΑΜ-Θ υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψει τον χώρο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και το Δημoκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης; Στο πλαίσιο της δημιουργίας του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας - Σε σύσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν οι διοικήσεις των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και… του ΤΕΙ ΑΜ- Θ

Ο πρώτος μήνας του 2018 βρίσκει την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα σε αναταραχή, μεταξύ άλλων λόγω των προωθούμενων από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, αλλαγών του πανεπιστημιακού χάρτη, υπό την μορφή συγχωνεύσεων, αρχής γενομένης από την συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς, υπό τον τίτλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Παρά τις αντιδράσεις των πανεπιστημίων, οι οποίες προσφάτως διατυπώθηκαν και στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων στις αρχές του Ιανουαρίου, με μοναδικό θέμα την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αττικής, ο κ. Γαβρόγλου, κατέθεσε κανονικά τις ημέρες που ακολούθησαν στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, με βάση το οποίο η Ελλάδα θα αποκτήσει το 20ο πανεπιστήμιό της, που θα λειτουργήσει από το 2018-19.

Ο Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας σύμφωνα με τη λογική του Υπουργείου Παιδείας  

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου «στην πολιτική και τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων εντάσσεται και η διαµόρφωση του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, αποσκοπώντας στην αναβάθµιση της παρεχόµενης εκπαίδευσης, τη διεύρυνση των ερευνητικών δυνατοτήτων και ταυτοχρόνως την αντιµετώπιση χρόνιων προβληµάτων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστηµα». Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό όπως επισημαίνεται «δίνεται έµφαση στην ισχυροποίηση των Ιδρυµάτων, ώστε να µπορούν να ανταποκριθούν στις οικονοµικές και κοινωνικές ανάγκες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Η κριτική περί ψηφοθηρικών στοχεύσεων

Στον αντίποδα της θέσης του υπουργείου που κάνει λόγο για  «την πρώτη εμβληματική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης», η κριτική που ασκείται κάνει λόγο και για πολιτικές αποφάσεις με ψηφοθηρική στόχευση. Και αυτό διότι οι φοιτητές των ΤΕΙ θα αποκτήσουν πτυχίο πανεπιστημίου, ενώ οι διδάσκοντες στα δύο ΤΕΙ θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο πανεπιστημιακών με μισθολογική αύξηση, ενώ την ίδια στιγμή, η τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση υποβαθμίζεται σε διετείς δομές κατάρτισης.

Πιθανολογούμενες συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ

Την ίδια ώρα με την προωθούμενη συγχώνευση των δύο προαναφερθέντων ΤΕΙ και την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενισχύεται καθημερινά η φημολογία που θέλει τη διεύρυνση των συγχωνεύσεων και στα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας.

Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων και της «Καθημερινής» στα τέλη του προηγούμενου έτους, που έκαναν λόγο για σχέδιο συγχώνευσης του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να προκύψει ένα πανεπιστήμιο, που θα έχει ως «πιλότο» το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.  Συγχρόνως  δημοσιεύματα ήθελαν το υπουργείο να εξετάζει και τη θέση του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, το οποίο είναι δημόσιο πανεπιστήμιο με έδρα την Θεσσαλονίκη και προσφέρει μεταπτυχιακές σπουδές με δίδακτρα, για το οποίο φαίνεται πως έχει εξετασθεί είτε η ενσωμάτωσή του στο ΑΠΘ είτε στο νέο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα νεώτερα τώρα στοιχεία, φαίνεται πως διαφοροποιούν τις όποιες σκέψεις τυχόν υπήρξαν για την «εξέλιξη» των προαναφερθέντων τριών ιδρυμάτων, με ένα κοινό σχέδιο «αξιοποίησής» τους, πάντα υπό τη λογική της δημιουργίας του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.  

Το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Σ’ αυτόν τον χορό συγχωνεύσεων  εντάσσεται και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που εδρεύει στην Καβάλα,  ένα Τεχνολογικό Ίδρυμα με  τμήματά του να λειτουργούν  και στη Δράμα  και για το οποίο τα πρώτα σενάρια  εφαρμογής  του προγράμματος του πανεπιστημιακού «Καλλικράτη», το έφερναν —αφού προϋπόθεση των συγχωνεύσεων ήταν οι προς συγχώνευση πανεπιστημιακές μονάδες να υπάγονται στην ίδια διοικητική περιφέρεια— να συγχωνεύεται με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπως είναι, λόγω  γεωγραφικών αλλά κυρίως διοικητικών ταυτίσεων, απολύτως λογικό.

Στην ατζέντα ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜ-Θ εδώ και μήνες  αντικείμενο συζήτησης  το θέμα της συγχώνευσής τους

Στο πλαίσιο αυτό όσοι πολίτες παρακολουθούν το ρεπορτάζ που αφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ήδη είναι ενημερωμένοι ότι οι πρυτανικές αρχές  του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και η Διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας  έχουν συναντηθεί και έχουν συζητήσει το ζήτημα συγχώνευσης των δυο Ιδρυμάτων, ο δε εν αναστολή των καθηκόντων του πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας αλλά και σε άλλα περιφερειακά έντυπα είχε ήδη αναφερθεί σ’ αυτήν την προοπτική αναλυτικά, είναι δε χαρακτηριστικό ότι και στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο παρουσία του Πρωθυπουργού παρά την απουσία του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, αν και η παρουσία του  είχε  ανακοινωθεί, στην ατζέντα των πανεπιστημιακών συναντήσεων αντικείμενο της συζήτησης ήταν και πάλι το θέμα της συγχώνευσης των δυο Ιδρυμάτων.

Και ως εκεί όλα καλά καμωμένα, γιατί οι διοικήσεις των δυο ιδρυμάτων σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τού υπό αναστολή πρυτάνεως έχουν εντελές σχέδιο για την αναπροσαρμογή του πανεπιστημιακού τοπίου της ΑΜΘ, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα  περιορισμού δαπανών και πόρων σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και έναν περισσότερο ορθολογιστικό χάρτη λειτουργίας του υπό σχεδιασμό «νέου» Ιδρύματος που θα περιλαμβάνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

Όλα καλά καμωμένα μέχρι πριν από λίγες ημέρες και  μέχρι από δημοσιογραφικές πηγές  να  πληροφορηθούμε ότι  τις προηγούμενες ημέρες, συγκλήθηκε συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι διοικήσεις των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και… του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, ώστε να συζητηθεί και το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους(;) υπό το καθεστώς  του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας  με επίκεντρο   το Διεθνές Πανεπιστήμιο για το οποίο και τη μετεξέλιξή του τα εξυφαινόμενα σενάρια  όπως μια διαδικτυακή έρευνα δείχνει δεν είναι και λίγα…

Έχουν γνώση οι «φύλακες» τι αποπειρώνται  αν  επιχειρήσουν ν’ αποκόψουν ΤΕΙ ΑΜ-Θ  και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης;

Το ζήτημα  της συμμετοχής του ΤΕΙ ΑΜ-Θ στη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης είναι όμως ένα καίριο ζήτημα για την πορεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και εν γένει την πορεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  στην  Περιφέρεια  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το δεύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της οποίας είναι το ΤΕΙ ΑΜ-Θ.  Ζήτημα  για το οποίο και τυχόν σχέδια συγχώνευσής του με οποιοδήποτε σχεδιαζόμενο νέο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, σύμπασα η πολιτική εξουσία και η κοινωνία της ΑΜ-Θ οφείλει να πάρει θέση. Πρωτίστως για λόγους διοικητικούς  —η συγχώνευση  των δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον καιρό ακόμη που την προοιώνιζε ως επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η υπουργός Παιδείας τότε Άννα Διαμαντοπούλου ομιλούσα για το επιβλητέον των συγχωνεύσεων μέσω του πανεπιστημιακού Καλλικράτη ήταν η διοικητική δομή— και κατά δεύτερον αλλά ουσιωδέστερο λόγο,   η οποιαδήποτε περαιτέρω αποδυνάμωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ΑΜ-Θ, και της Θράκης,  —και με τους διδάσκοντες να δικαιούνται μετακινήσεων στα δεκαπέντε χρόνια θητείας  από τα περιφερειακά ιδρύματα— δεν είναι μια ακόμη εχθρική  —ίσως τελειωτική— κίνηση για την πλέον φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας, ο βασικός οικονομικός πυλώνας της οποίας είναι το Δημοκρίτειο;

Τελικά οι λαμβάνοντες αποφάσεις έχουν συνείδηση του  τι  αποπειρώνται, έστω και ως φευγαλέα σκέψη,  να κάνουν στην περίπτωση που επιχειρήσουν ν’ αποκόψουν ΤΕΙ ΑΜ-Θ  και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης;

Υ.Γ.:  Φυσικά το θέμα για μας ως εφημερίδα έχει συνέχεια… Με πρώτους συνομιλητές μας τους επικεφαλής των δυο ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ΑΜ-Θ, κ. Σταύρο Τουλουπίδη και κ. Δημήτρη Μπαντέκα. Για διευκρινίσεις επί του θέματος. Οφείλουμε εξάλλου πρωτίστως να γνωρίζουμε…

* Ο πίνακας του θέματος στην πρώτη φωτογραφία είναι του George Grosz. Ο τίτλος του είναι: The Grey Man Dances, 1949.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, των  Ν.Β.-Τ.Β., 30/1/2018}