Στον ουρανό της Ροδόπης με την αερολέσχη Κομοτηνής

Μοιράζονται το πάθος τους για πτήσεις, αδρεναλίνη αλλά και ηρεμία, αναπολούν τα χρόνια όπου η Αερολέσχη είχε πιο δυναμικό παρόν

Μία διαφορετική εμπειρία μας περίμενε, κατά την επίσκεψή μας στην Αερολέσχη Κομοτηνής. Ένα εναέριο ρεπορτάζ, με τη Ροδόπη εκατοντάδες μέτρα κάτω από τα πόδια μας, και οδηγό τον Χρήστο Χειλά.

Η Αερολέσχη Κομοτηνής βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Αιγείρου, στο πρώην αεροδρόμιο Κομοτηνής, δέκα λεπτά μακριά από το κέντρο της Κομοτηνής κι άλλο τόσο μακριά από τον Ίασμο.

Η αλήθεια είναι πως η αίγλη της Αερολέσχης Κομοτηνής χρόνο με τον χρόνο φθίνει, ελέω οικονομικής κρίσης. Αυτό όμως που ποτέ δεν χάνει την μαγεία του, είναι η πτήση με ένα από τα αεροπλάνα των μέλη της Αερολέσχης.

Η βόλτα μας πάνω από τη Ροδόπη

Πιλότος μας σε μία διαδρομή πάνω από τη Ροδόπη, ήταν ο Χρήστος Χειλάς, τέως πρόεδρος της Αερολέσχης και μέλος της εδώ και πάρα πολλά χρόνια. “Μου αρέσει η ελευθερία που έχουν τα πουλιά όταν πετούν. Ξεκίνησα με τον αερομοντελισμό και κατέληξα να έχω και το δικό μου ιπτάμενο”, θα μας πει λίγο πριν μπούμε στο ιδιόκτητο αεροπλάνο του, το οποίο αποτελεί το μεγάλο του πάθος και δεν θα το αποχωριζόταν παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες.

Το συναίσθημα της πτήσης σύμφωνα με τον ίδιο είναι απερίγραπτο: “Έκανα την πρώτη μου πτήση το 1993 και το συναίσθημα δεν περιγράφεται με τα λόγια. Πρέπει κάποιος να ανέβει εκεί πάνω, για να νιώσει το συναίσθημα”.

Παρόλα αυτά με θλίψει διαπιστώνει η Αερολέσχη να έχει χάσει πολλά από τα μέλη της και οι φορείς της περιοχής να μην έχουν στηρίξει με κάποια εκδήλωση τα εναέρια αθλήματα. “Στην αρχή ήμασταν πολλά μέλη, αλλά τώρα με την κρίση ο κόσμος δυσκολεύεται και δεν έρχεται στη λέσχη”, αναγνώρισε ο κος Χειλάς και τόνισε ότι σκοπός είναι να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις, προκειμένου ο κόσμος – κυρίως οι νεότεροι – να μάθουν ότι η Αερολέσχη ακόμη λειτουργεί και είναι ανοιχτή για τον καθένα:

“Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να δει από κοντά και να τον κάνουμε βόλτα”. Άλλωστε εκεί θα σας περιμένει σχεδόν κάθε απόγευμα ο κος Χειλάς, όπως και άλλα μέλη ιδίως το Σαββατοκύριακο όπως είναι λογικό. Επίσης, εκεί σας περιμένουν τέσσερα διθέσια αεροπλάνα κι ένας αετός. Προς το παρόν μπορείτε να κάνετε μία βόλτα με τα ήδη αγορασμένα αεροσκάφη, μιας που για να πάρετε ένα δικό σας – μεταχειρισμένο – θα πρέπει να δαπανήσετε τουλάχιστον 20.000 ευρώ αλλά και κάποιες χιλιάδες ευρώ για να μάθετε να το οδηγάτε. Αλλά και από την θέση του συνοδηγού …έχετε την ίδια θέα!

Η χαρά του μηχανοκίνητου parapente

Στον χώρο συναντάμε και τον Θανάση Σμύρη, φιλοξενούμενος της Αερολέσχης Κομοτηνής, καθώς ως χειριστής ιπτάμενων μέσων κι αυτός. Το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στην Κομοτηνή με το μηχανοκίνητο parapente του, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους ήθελαν να κάνουν μία βόλτα πάνω από τη Ροδόπη!

Εικοσάλεπτες πτήσεις με έναν ή δύο επιβάτες, προσέφεραν αδρεναλίνη και μία μοναδική εμπειρία σε όσους αποδέχθηκαν την πρόκληση. Με κάμερες Go Pro μάλιστα το ταξίδι καταγράφηκε με βίντεο, ήχο και φωτογραφίες, ώστε να μείνει η εμπειρία ανεξίτηλη. Το μόνο που χρειαζόσασταν ήταν ένα μπουφάν και το χαμόγελό σας.

Ο εκπαιδευτής Θανάσης Σμύρης έχει όλα τα απαραίτητα πτυχία και διαπιστευτήρια και διεξάγει αυτές τις πτήσεις. “Τα πάντα γίνονται με απόλυτη ασφάλεια. Οι χειριστές είναι έμπειροι κι έχουν πολλές ώρες πτήσεις και ξέρουν τί κάνουν. Η Κομοτηνή δεν είναι μακριά από την αερολέσχη, είναι στα δέκα λεπτά, κι όποιος έρθει μπορεί να κάνει βόλτα σε όλο το νομό, να ευχαριστηθεί την πτήση με το αεροπλάνο”, μας λέει και εξηγεί ότι η …ιπτάμενη αυτή κατασκευή είναι ένα τύπου “αλεξίπτωτο πλαγιάς με υποβοήθηση κινητήρα. Ο κινητήρας σε βοηθάει να ανέβεις, να κερδίσεις ύψος και στη συνέχεια να ταξιδεύεις”.

Ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος που έκανε το χόμπι του επάγγελμα. Αναφορικά όμως με το πώς ξεκίνησε αυτό το χόμπι εξηγεί ότι “είδα έναν φίλο να πετάει και διερωτήθηκα γιατί αυτός να είναι τυχερός και να πετάει κι εγώ να μην είμαι;” Ο κος Σμύρης καταθέτει και το σχόλιό του αναφορικά με τις Αερολέσχες και λέει ότι “πανελληνίως χρειάζεται νέο αίμα. Οι παλιοί πιλότοι το έχουν χορτάσει κι έρχονται πιο αραιά, γι’ αυτό χρειάζεται καινούργιος κόσμος να έρθει, να γνωρίσει την αερολέσχη και να αισθανθεί την αίσθηση που έχουν τα πουλιά όταν πετούν”.

Ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος V15 και επιχειρηματίας Γιώργος Βολουδάκης, ήταν αυτός που έφερε τον Θανάση Σμύρη και τις πτήσεις με μηχανοκίνητο parapente τις προηγούμενες ημέρες στην Κομοτηνή.

“Διοργανώνουμε κατά καιρούς τέτοιου είδους δραστηριότητες” μας λέει και συνεχίζει:  “Κάναμε κάποιες πτήσεις με απώτερο σκοπό το άθλημα να αρχίσει να φαίνεται και να αναδειχθεί στην περιοχή”. Όπως μας διευκρινίζει “στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε δύο-τρία events ακόμη σχετικά με αθλητικές δραστηριότητες, ώστε να δημιουργηθεί στην Κομοτηνή ένα κλίμα να θέλει ο κόσμος να πετάξει και να ζήσει αυτή την όμορφη εμπειρία”.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 4/4/2018]