Στα «Ελευθέρια» τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα Καραμανλή

Με κανονικούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του - Μιχ. Στυλιανίδης: «Τα καταφέρνουμε για την ώρα…» - Κων. Ζαγναφέρης: «Δεν μας απασχολούν τα σχόλια του καθενός…»

Συνεχίζεται το έργο της δημιουργίας του ανδριάντα του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή από τον καλλιτέχνη που το έχει αναλάβει και η «Θ» σας εξασφάλισε φωτογραφικό υλικό από το πρόπλασμα που έχει επιλεχθεί από τον «Σύλλογο Φίλων Εθνάρχη Κ. Καραμανλή» και το ποια θα είναι η τελική του μορφή.

Πρόκειται για έναν ανδριάντα, ο οποίος προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια για την τοποθέτησή του. Σχόλια στα οποία ανταπαντούν, μέσω της «Θ» τόσο ο Πρόεδρος του Συλλόγου και πρώην Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, οι οποίοι δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ανδριάντα.

«ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΝ 4Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…»

Ειδικότερα ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει στην «Θ» πως «από την αρχή, ο στόχος μας είναι να προλάβουμε και να κάνουμε τα αποκαλυπτήρια στις 4 Οκτωβρίου, την ημέρα Απελευθέρωσης της Ξάνθης. Εν τω μεταξύ ο καλλιτέχνης προχωρά. Έχουν γίνει τρία προπλάσματα και διαλέξαμε ποιο θα κρατήσουμε τελικά. Το έργο δουλεύεται».

«ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ…»

Σε ο,τι αφορά τους ανθρώπους που συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει πως «είναι μια αποκλειστική προσπάθεια των μελών του συλλόγου. Βέβαια θα χρειαστούμε και βοήθεια από άλλους, αλλά για την ώρα τα καταφέρνουμε με κάποια κουπόνια. Το κόστος θα ανέρχεται, περίπου (χωρίς να είναι ακόμη απόλυτο) στις 40.000 – 45.000 ευρώ».

«ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

Αναφορικά με τις αντιδράσεις και τα σχόλια που υπήρξαν για την τοποθέτηση του ανδριάντα ο ίδιος σημειώνει ότι «πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις και αντίθετες απόψεις, για ο,τιδήποτε. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που ονομάστηκε Εθνάρχης, ας μην ξεχνούμε πως είναι αυτός που αποκατέστησε την Δημοκρατία στην Ελλάδα, που μας έβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι χάρις σε αυτόν μπήκαμε στην ΕΕ και όχι με οικονομικά ή άλλα κριτήρια. Ήταν οι προσωπικές του σχέσεις με τους τότε ηγέτες της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι για την περιοχή μας δεν έκανε τίποτα. Έκανε όμως και αρκετά και μεγάλα έργα και τον δρόμο Ξάνθης – Θεσσαλονίκης. Πάντα θα πρέπει να βλέπουμε τι κάνει κάποιος για το σύνολο του ελληνισμού, όχι «τι έκανε για μένα και εφόσον δεν μου διόρισε το παιδί, ρίξε τον στην πυρά».

«ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ – ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ»

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, σημειώνει ότι «προσωπικά δεν είσαι κάποια επίσημη αντίδραση. Το τι λέγεται από τον καθένα δεν μας απασχολεί. Η προσπάθεια πηγαίνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε χαράξει. Πρέπει να γίνουν εργασίες και για τον περιβάλλοντα χώρο. Μέχρι τέλος του έτους θα τελειώσει. Ίσως τα αποκαλυπτήρια (αν δεν προλάβουμε την 4η Οκτωβρίου) να γίνουν του χρόνου τέτοιες μέρες, κατά την επέτειο του θανάτου του Εθνάρχη. Ο καθένας μπορεί να λέει ο,τι θέλει. Ανδριάντες έχουν γίνει άλλωστε σε τόσα άτομα, που κατά την άποψή μου, δεν το άξιζαν. Δεν είναι δυνατόν να διαφωνούμε για μια εμβληματική προσωπικότητα όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.thraki.com.gr/, 26/4/2018}