7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών

Όλα είναι έτοιμα για το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών- Βορειοθρακιωτών, που οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας (Π.Ο.Σ.Α.Ρ.) και ο Δήμος Κομοτηνής το τριήμερο 7, 8 και 9 Ιουλίου.

Το αντάμωμα αναμένεται να προσελκύσει 800-1.000 χορευτές από 50 Συλλόγους, και συνολικά 4.000 επισκέπτες στην περιοχή μας, θα γίνει στις 8 και 9 Ιουλίου στο Εθνικό Στάδιο Κομοτηνής την πρώτη μέρα και στην Ξυλαγανή τη δεύτερη, με πραγματοποίηση παράλληλων δράσεων από τη Νεολαία της ΠΟΣΑΡ στο πλαίσιο της καθιερωμένης δραστηριότητάς τους «Βραδιές Νεολαίας», που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουλίου στην Αίγειρο, μετά την υποδοχή της εικόνας της ιεράς εικόνας της Αγίας Τριάδας στην Κομοτηνή, η οποία φυλάσσεται στο ιερό ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικορομυλιωτών στη Λιβαδίτσα Πέλλας.

Συνέντευξη τύπου για το Αντάμωμα και τη σημασία της πραγματοποίησής του στην περιοχή  παραχώρησαν την Τετάρτη 28 Ιουνίου η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου και η πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ κ. Ευδοκία Παπαχριστούδη.

Νατάσα Λιβεριάδου «Ελπίζουμε ότι θα το αγκαλιάσει όλο το κοινό της Κομοτηνής»

Την χαρά του Δήμου Κομοτηνής να φιλοξενεί, μετά από πρόταση της ΠΟΣΑΡ, το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών-Βορειοθρακιωτών στην πόλη μας εξέφρασε η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, σημειώνοντας πως ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης αποδέχτηκε το αίτημα από τον προηγούμενο Νοέμβριο που έγινε.

Η ΔΚΕΠΠΑΚ και η Ομοσπονδία έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να υποδεχτεί το κοινό το διήμερο 7-8 Ιουλίου στην Κομοτηνή, με την κ. Λιβεριάδου να ζητά από όλο τον κόσμο της Κομοτηνής να το αγκαλιάσει, είτε κατάγονται από την ανατολική Ρωμυλία είτε όχι, τονίζοντάς πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να θυμούνται την Κομοτηνή με τον καλύτερο τρόπο όσοι την επισκεφτούν.

Ευδοκία Παπαχριστούδη: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε μετά από πολλά χρόνια στη Θράκη για αυτό το αντάμωμα»

Τη συγκίνηση τόσο τη ίδιας όσο και όλων των μελών της Ομοσπονδίας για το γεγονός ότι το αντάμωμα θα γίνει στη γη της Θράκης, εξέφρασε η πρόεδρος της ΠΟΣΑΡ κ. Ευδοκία Παπαχριστούδη, ώστε να ακουστεί το ηχόχρωμα της Ανατολικής Ρωμυλίας σε όλους.

Έτσι ευχαρίστησε το Δήμαρχο Κομοτηνής για την στήριξη του και την κ. Λιβεριάδου, αλλά και το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, την περιφέρεια ΑΜΘ, την Αντιπεριφέρεια Ροδόπης αλλά και τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής για τη στήριξή τους.

Την πόλη, σημείωσε, θα κατακλύσουν πάνω από 50 σύλλογοι, από την Αθήνα μέχρι τα Δίκαια, και όλοι μαζί ως Θράκες, θα βγάλουν προς τα έξω την ενότητα και την συλλογικότητα του Θρακικού Ελληνισμού.

Επίσης ευχαρίστησε και τους συλλόγους της Ροδόπης που στηρίζουν τη διοργάνωση, και όλους τους φορείς που θα δώσουν εθελοντικά τη βοήθειά τους, αλλά και τους χορηγούς.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε μετά από πολλά χρόνια στη Θράκη για αυτό το αντάμωμα, και κάθε αντάμωμα μας βοηθάει να αφυπνίσουμε την χαμένη αυτή Ανατολικορωμυλιώτικη συνείδηση, ιδιαίτερα στο κομμάτι αυτών που βρίσκονται τη Θράκη» σημείωσε, τονίζοντας πως παράλληλα τους αντρειώνει για να βρουν την χαμένη αυτοπεποίθησή τους, επισφραγίζοντας τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων για να κρατήσουν άσβεστες τις εικόνες που έχουν κληροδοτήσει οι πρόγονοι τους

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του τριημέρου.

 

[ΠΗΓΗ: http://paratiritis-news.gr/, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 29/6/2017]