Πέρασε στην ιστορία το 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης

Συναυλίες δωρεάν για το κοινό, masterclass και διαγωνισμοί κιθάρας – Το έργο «Ήχοι της Θράκης» του καλλιτεχνικού διευθυντή Δημήτρη Σβυντρίδη έπαιξε το Σύνολο Μουσικής Ακαδημίας Φιλιππούπολης Βουλγαρίας στη συναυλία του Σαββάτου

Εντυπωσίασε το Σύνολο Μουσικής Ακαδημίας Φιλιππούπολης Βουλγαρίας συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης. Η συναυλία δόθηκε το Σάββατο 4 Μαΐου και ώρα 20:30, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή για τα Ελευθέρια Θράκης και στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης. Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε το Σύνολο Μουσικής Ακαδημίας Φιλιππούπολη, που στο περσινό Φεστιβάλ είχε αποσπάσει το 1ο βραβείο συνόλων. Μάλιστα οι δώδεκα κιθαρίστες της Μουσικής Ακαδημίας Φιλιππούπολης, υπό την καθοδήγηση της Stela Miteva-Dinkova έπαιξαν το έργο «Ήχοι της Θράκης» του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σβυντρίδη, με τον ίδιο παρών στην εκδήλωση να απολαμβάνει την στιγμή και να μοιράζεται την χαρά του με το κοινό.

Το κοινό χειροκρότησε την ορχήστρα των κιθαριστών καθώς και τον συνθέτη που εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσους στηρίζουν το Φεστιβάλ το οποίο κάθε χρόνο δυναμώνει. Μνημόνευσε ιδιαίτερα την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τον θεσμό, τον ενέταξε στο πολιτιστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην πόλη και φέτος και στα Ελευθέρια Θράκης 2019.  Στο 2ο μέρος έπαιξε ο Eric Franceries από την Γαλλία, ο οποίος ήρθε στην Κομοτηνή αποκλειστικά για το Φεστιβάλ.

Μουσικοί από Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία έλαβαν φέτος μέρος στο Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης. Επρόκειτο ουσιαστικά για την 6η Κιθαριστική γιορτή που για πρώτη φορά πήγε …Μέγαρο. Στην κύρια συναυλία του φεστιβάλ που δόθηκε την Παρασκευή 3 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, συνέπραξαν ως σολίστ ο Στέλιος Γκόλγκαρης με τον Δημήτρη Σβυντρίδη, ερμηνεύοντας το κοντσέρτο σε θέματα του Astor Piazzolla του Αλέξανδρου Χαλάψη, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Παναγιώτη Διαμαντή.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με βραδιά σολίστ με το ντουέτο Πατρών, τους Δημήτρη Δημακόπουλο στην κιθάρα και τον Γιάννη Μαυρίδη στο βιολί και συνεχίστηκε στο 2ο μέρος με τον Nicola Montela από την Ιταλία. Συνεχίστηκε με την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής. Το Σάββατο στο αμφιθέατρο Ιδρύματος Παπανικολάου δόθηκε η συναυλία με το Σύνολο Μουσικής Ακαδημίας Φιλιππούπολης Βουλγαρίας και τον Eric Franceries από την Γαλλία.  Ανάμεσα στις συναυλίες το κτίριο της Φιλαρμονικής στον πεζόδρομο Βενιζέλου φιλοξένησε Masterclass με καταξιωμένους μουσικούς. Τέλος την Κυριακή 5 Μαΐου το πρωί στο αμφιθέατρο Ιδρύματος Παπανικολάου διεξήχθησαν διαγωνισμοί κιθάρας σε 6 κατηγορίες: 4 ηλικιακές, μία σολίστ και μία συνόλων.

Όλες οι συναυλίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, ήταν δωρεάν για το κοινό.

Πρόθεση των διοργανωτών είναι το Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης να διατηρηθεί και να ενισχυθεί την επόμενη χρονιά με την συμμετοχή περισσοτέρων μουσικών.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 7/5/2019}