ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το θέμα ΤΗΣ 4ης Νομικής Σχολής

Παράταση στην αναστολή εκπαιδευτικού έργου στο ΔΠΘ – Γενική συνέλευση στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, αύριο αρχίζει η Σύνοδος Πρυτάνεων

Παρατείνεται η αναστολή εκπαιδευτικού έργου σε όλες τις σχολές και τμήματα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέχρι την προσεχή Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου. Η απόφαση ελήφθη σήμερα, με τη λήξη της πρώτη απόφασης περί αναστολής, και τους διοικούντες του πανεπιστημίου να προχωρούν στην παράταση αυτής. Σήμερα επίσης έγινε γενική συνέλευση στη Νομική Σχολή Κομοτηνής για το θέμα της εξαγγελίας ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Αύριο αρχίζει η Σύνοδος Πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας να παρίσταται στη λήξη αυτής, το προσεχές Σάββατο 15 Δεκεμβρίου. Σε αυτήν την Σύνοδο θα επιδιωχθεί συνάντηση των ανθρώπων του ΔΠΘ με τον υπουργό, για το ζήτημα που έχει προκύψει από την εξαγγελία ίδρυσης της νέας Νομικής.

Ψήφισμα με το οποίο ανασκευάζουν όλα τα επιχειρήματα υπέρ της ίδρυσης τέταρτης Νομικής, συνυπογράφουν οι Νομικές Σχολές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ (του Διονύση Βοργιά)

Ενώνονται και αντιδρούν οι τρεις Νομικές Σχολές της Ελλάδας. Στον απόηχο της εξαγγελίας ίδρυσης τέταρτης Νομικής και των ηχηρών αντιδράσεων από πλευράς Κομοτηνής, συστρατεύονται μαζί με τη Νομική Κομοτηνής και δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση την αντίθεσή τους στην εξαγγελία, οι Νομικές Σχολές Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Σε επιστολή που συνυπογράφουν η κοσμήτορας Νομικής ΕΚΠΑ Κ. Χριστακάκου – Φωτιάδη και ΑΠΘ Ε. Συμεωνίδου – Καστανίδου ανασκευάζουν όλα τα επιχειρήματα υπέρ της ίδρυσης, εμμένοντας στο κοινό ψήφισμα που είχαν εκδώσει στις 14/2/18, όταν πρωτοείχε γίνει γνωστή η διαφαινόμενη ίδρυση τέταρτης Νομικής. “Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να προκηρύξει θέσεις ΔΕΠ στις υπάρχουσες Σχολές, με αποτέλεσμα την αποψίλωσή τους, μειώνοντας ταυτοχρόνως την χρηματοδότησή τους επικαλούμενη έλλειψη χρημάτων, την ίδια αυτή στιγμή ανακοινώνει την ίδρυση μιας νέας Νομικής Σχολής, για την στοιχειωδώς αξιοπρεπή συγκρότηση της οποίας θα χρειαστούν πολλαπλάσιες δαπάνες”, συνυπογράφουν οι κοσμήτορες, φέρνοντας στο προσκήνιο το πρώτο και μείζον ζήτημα αυτό της αδυναμίας στελέχωσης μίας νέας Νομικής, την ίδια στιγμή που οι υπάρχουσες δεν είναι πλήρως στελεχωμένες, κάτι που βεβαίως θα πλήξει κυρίως τη Νομική Κομοτηνής, ως την πιο απομακρυσμένη από το κέντρο. Στην επιστολή, επίσης, τίθενται ζητήματα καθαριότητας, φύλαξης, ενημέρωσης των βιβλιοθηκών, εξασφάλισης της νομιμότητας στο περιβάλλον των σχολών, θέσπισης λειτουργικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει την εξωστρέφεια και την αυτονομία των σχολών. “Προτού αυτές οι προϋποθέσεις πληρωθούν, δεν υφίσταται περιθώριο για τον σχεδιασμό νέων σχολών, οι οποίες μοιραίως θα κληθούν να μοιρασθούν τους ήδη πενιχρούς πόρους”, καταλήγει η επιστολή.

Σύνοδος Πρυτάνεων: Κρίνεται το μέλλον του ΔΠΘ

Η Νομική Σχολή, αλλά και η ίδρυση νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα επιδιώξουν οι πρυτανικές αρχές με τον υπουργό

Με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να τελεί σε αναστολή του εκπαιδευτικού του έργου μέχρι την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, η πρώτη συνάντηση των πρυτανικών αρχών με τον υπουργό Παιδείας, μετά την ανακοίνωση ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν στη Θράκη, κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική. Την ερχόμενη Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου ξεκινάει η σύνοδος των πρυτάνεων και ολοκληρώνεται το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Η Νομική Σχολή, αλλά και η ίδρυση νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα επιδιώξουν οι πρυτανικές αρχές με τον υπουργό.

Η αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων Ζωή Γαβριηλίδου, τοποθετείται στον “Χ” επί των δύο αυτών ζητημάτων, ενόψει της συνόδου των πρυτάνεων. Για την πρόταση ίδρυσης νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, αυτή προέκυψε μέσα από απανωτές συνεδριάσεις της Συγκλήτου και συναντήσεις των πρυτανικών αρχών με τους κοσμήτορες των Σχολών και τους προέδρους των Τμημάτων. Πρόκειται για μία πρόταση προερχόμενη από την βάση, με την αντιπρύτανη να επισημαίνει ότι “αυτή τη φορά η διεύρυνση έγινε χωρίς να τεθούν κάποια a priori κριτήρια από την πολιτική ηγεσία.

Παλαιότερα και στις δύο φάσεις διεύρυνσης των ελληνικών πανεπιστημίων υπήρχαν συγκεκριμένα κριτήρια, για παράδειγμα σε κάθε περιφέρεια ένα πανεπιστήμιο και ένα ΤΕΙ ή συγκεκριμένη αναλογία φοιτητών προς κατοίκους της πόλης ή τμήματα με συναφή γνωστικά αντικείμενα. Αυτή την φορά ήταν πιο ανοικτή η πρόσκληση της διεύρυνσης και αυτό που προσπάθησε να κάνει το Δημοκρίτειο ήταν να βάλει μόνο του κριτήρια αντίστοιχα με τα προηγούμενα ούτως ώστε να είναι πραγματικά η πρόταση συγκροτημένη. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ για τα σχόλια του κυρίου Γαβρόγλου, δηλαδή ότι βρήκε την πρόταση συγκροτημένη. Την πρόταση του ΔΠΘ ο κ. Γαβρόγλου τη χαρακτήρισε “αρκετά έως πολύ συγκροτημένη”.

Ο υπουργός είπε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με εξορθολογισμό και όχι όπως γίνονταν παλιά που ο καθένας έκανε ότι ήθελε. Η στελέχωση των τμημάτων προβληματίζει φυσικά τις πρυτανικές αρχές, γιατί, όπως εξηγεί η κα Γαβριηλίδου “δεν θα πρέπει τα καινούργια τμήματα να είναι εις βάρος των παλιών τμημάτων του ΔΠΘ τα οποία θέλουν περεταίρω ανάπτυξη. Στο παρελθόν όταν γινόταν διεύρυνση συνήθως υπήρχε και το ΕΣΠΑ και χρηματοδοτούνταν από εκεί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά εξαρτόμαστε απόλυτα από τις θέσεις που θα δώσει το υπουργείο για μέλη ΔΕΠ και άλλες κατηγορίες διδασκόντων και βέβαια για διοικητικό προσωπικό. Αυτό θεωρώ ότι είναι ένα δύσκολο ζήτημα και για αυτό είπα ότι δεν πρέπει να γίνει καμία ίδρυση τμήματος, πριν εξασφαλίσουμε τα εχέγγυα ότι θα μπορέσουν αυτά τα τμήματα να λειτουργήσουν”.

Ο υπουργός Παιδείας για τις αντιδράσεις για τη Νομική Πάτρας

Για τις αντιδράσεις για τη Νομική Πάτρας ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έχει ήδη πάρει δημόσια θέση, λέγοντας τα παρακάτω: Δεν καταλαβαίνω πως δικαιολογείται αυτή η απόφαση. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθε χρόνο οι Νομικές Σχολές μας λένε παίρνουν πολλούς υποψηφίους. Εμείς λέμε να ιδρυθεί μια νέα Νομική Σχολή και αμέσως υπάρχουν αντιδράσεις. Θέλουμε να το συζητήσουμε επί της ουσίας ακαδημαϊκά; Αν οι Νομικές Σχολές έχουν πρόβλημα με τον αριθμό των εισακτέων θα κάνουμε περισσότερα τμήματα για να μπορούν τα παιδιά να σπουδάζουν περισσότερο. Μην μου πει λοιπόν κανείς ότι τα Πανεπιστήμια είναι μηχανισμοί παραγωγής ανέργων. Αντί οι χίλιοι εισακτέοι να κατανέμονται σε τρία τμήματα θα κατανέμονται σε τέσσερα. Άρα θα είναι πολύ καλύτερη η εκπαίδευση των φοιτητών. Εκτός εάν κάποιοι στους φοιτητές βλέπουν σουβλάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Γιατί να μη μπορούν οι υποψήφιοι  να έχουν περισσότερες επιλογές. Είναι η ίδια η Σχολή μαζί με τις άλλες που καταγγέλλουν κάθε φορά το υπουργείο ότι τους στέλνει πολλούς εισακτέους. Αν φοβούνται ότι η Πάτρα θα πάρει τα πρωτεία έναντι της Κομοτηνής πεδίο δόξης λαμπρό. Να υπάρχουν προγράμματα σπουδών που θα γοητεύσουν τα παιδιά περισσότερο από τις άλλες Νομικές.

Η άποψη της Ζωής Γαβριηλίδου

Με το ότι η Νομική Σχολή Κομοτηνής έχει ένα πάρα πολύ ισχυρό brand name και μεγάλη αναγνωσιμότητα, ειδικά στο κομμάτι του Διεθνούς Δικαίου, τοποθετείται εξαρχής η αντιπρύτανης Ζωή Γαβριηλίδου για να συνεχίσει “επί της ουσίας δεν θα είχαμε να φοβηθούμε τίποτα αν ιδρυόταν μία τέταρτη νομική. Πλην όμως η συγκυρία στην οποία γίνεται, είναι πολύ αρνητική, γιατί διανύουμε περίοδο κρίσης από τη  μία πλευρά και από την άλλη πλευρά εμείς εδώ στο Δημοκρίτειο είμαστε πολύ απομακρυσμένοι. Άρα λοιπόν μια μεγάλη ομάδα φοιτητών που ενδεχομένως με άλλα κριτήρια και ακριβώς επειδή η νομική μας σχολή είναι από τις καλύτερες στη χώρα θα μας επέλεγε, ενδεχομένως να αδυνατεί να μας επιλέξει, γιατί δεν έχει την οικονομική άνεση να έρθει στην μακρινή Κομοτηνή. Στην συγκεκριμένη συγκυρία ακριβώς και λόγω της απόστασης θεωρώ ότι αυτό θα είναι ένα χτύπημα. Δηλαδή όλοι οι φοιτητές δεν θα θελήσουν να μας επιλέξουν.

Επίσης ένα άλλο ζήτημα που μας προβλημάτισε είναι το εξής: Ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι 1.000 φοιτητές αν παίρναμε συνολικά, τόσους θα παίρνουμε και πάλι. Αν όντως είναι έτσι τα πράγματα τότε δεν χωρεί λόγος προβληματισμού, όμως αυτό που φοβόμαστε είναι ότι δεν θα μείνουμε σε αυτό τον αριθμό, αλλά ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμα παραπάνω. Άρα λοιπόν στη συνέχεια θα έχουμε και αποφοίτους περισσότερους από αυτούς που μπορεί να σηκώσει η αγορά εργασίας.

Αν είχαμε τα εχέγγυα ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός ενδεχομένως και να βλέπαμε διαφορετικά τα πράγματα, αλλά αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είναι και αυτό ένα ζήτημα που τίθεται στο τραπέζι. Τέλος, ένα άλλο ζήτημα που μας απασχολεί είναι ότι σίγουρα κάποιοι από τους καλούς και έγκριτους συναδέλφους της Νομικής Σχολής, ενδεχομένως να θελήσουν να στελεχώσουν το καινούργιο τμήμα της Νομικής στην Πάτρα, κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Άρα, θα έχουμε και μια τέτοια αφαίμαξη”.

Αυτοί οι λόγοι είναι που προβληματίζουν τη διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκη και στην βάση αυτών των χαρακτηριστικών αποφάσισε η Σύγκλητος να αναστείλει την λειτουργία όλων των τμημάτων του ΔΠΘ προκειμένου να συμπαρασταθούν όλοι στο αίτημα της Νομικής να μην δημιουργηθεί μία τέταρτη Νομική Σχολή στην Πάτρα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, των Διονύση Βοργιά, Δήμητρας Συμεωνίδου,  12/12/2018}