Πρακτική άσκηση στην Ιταλία για 12 μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής

Τα αποτελέσματα της εργασίας τους στο Ρίμινι της Ιταλίας μέσω του προγράμματος ERASMUS+ παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση

Τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ERASMUS+ στο πλαίσιο του οποίου ταξίδεψαν έως τη γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα στο Ρίμινι και πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση σε επιχειρήσεις της περιοχής, παρουσίασαν δώδεκα μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του σχολείου το πρωί της Παρασκευής, 18 Μαΐου.

Έντεκα μαθητές και μία μαθήτρια του 1ου ΕΠΑΛ ταξίδεψαν στην γειτονική Ιταλία και παρέμειναν εκεί το διάστημα 15 με 29 Ιανουαρίου του 2018, ούτως ώστε να εργαστούν σε ιταλικές επιχειρήσεις και να δοκιμάσουν σε πρακτικό επίπεδο τα όσα διδάσκονται, αλλά και τις δυνάμεις τους στη διεθνή αγορά εργασίας.

Έτοιμοι να «σταθούν» στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασαν και περιέγραψαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής λαμβάνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να σταθούν ικανοποιητικά αλλά και να ξεχωρίσουν σε επιχειρήσεις της Ευρώπης, γεγονός που υπογράμμισε στις δηλώσεις της και η διευθύντρια του Εργαστηριακού Κέντρου Κομοτηνής κ. Μαίρη Δαργινίδου. Όπως επεσήμανε «οι συμμετέχοντες μαθητές είναι πολύ ικανοποιημένοι και απέδειξαν ότι οι μαθητές μας είναι πάρα πολύ ικανοί να δουλέψουν σε επιχειρήσεις». «Βγαίνουν έτοιμοι γι’ αυτό» συνέχισε η ίδια, υπογραμμίζοντας πως η δυνατότητα αυτή έγινε εφικτή μέσω του προγράμματος ERASMUS+  το οποίο εδώ και τέσσερα χρόνια κάνει πραγματικότητα το όνειρο πολλών μαθητών που συμμετέχουν.

Τα πολλαπλά οφέλη του ERASMUS+

«Το πρόγραμμα ERASMUS + έδωσε και φέτος, για τέταρτη χρονιά τη δυνατότητα σε μαθητές όλων των ειδικοτήτων του σχολείου μας, ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές, να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στο εξωτερικό με απόλυτη επιτυχία» δήλωσε με την σειρά της και η υπεύθυνη για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Μαθητείας του Σχολείου κ. Μαίρη Σταθοπούλου, η οποία τόνισε τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης αυτής, τόσο για την εργασιακή τους εμπειρία όσο και για τη βελτίωση των ξένων γλωσσών που γνωρίζουν οι μαθητές και συγκεκριμένα των αγγλικών αλλά και των ιταλικών.

Όπως επεσήμανε η κ. Σταθοπούλου το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και υπό την επίβλεψη του ΙΚΥ – Εθνικής Μονάδας ERASMUS + τηρώντας αυστηρά τις διαδικασίες και τους όρους ποιότητας σύμφωνα με τον Οδηγό του Προγράμματος ERASMUS+ 2017.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες μαθητές παρέλαβαν και τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά κινητικότητα και εργασιακής εμπειρίας (Europass πιστοποιητικά Κινητικότητας και ECVET πιστοποιητικά εργασιακής εμπειρίας ) δια χειρός του διευθυντή του Σχολείου κ. Νεκτάριου Δαπέργολα αλλά και της Προϊσταμένης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαίρης Κοσμίδου.

Μαίρη Κοσμίδου «Αυτή να είναι η αρχή για μία επαγγελματική ζωή των μαθητών αντάξια των σπουδών τους»

Η κ. Κοσμίδου συνεχάρη το σύνολο των συμμετεχόντων μαθητών αλλά και τους καθηγητές τους που έκαναν πραγματικότητα το ταξίδι αυτό, τονίζοντας πως «το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Κομοτηνής, συνεχίζει την παράδοση να φέρνει τα προγράμματα ERASMUS+, που είναι αποτέλεσμα του ότι ανήκουμε στη μεγάλη αγκαλιά της Ε.Ε.». «Μέσα από αυτά κάνουμε πράξη το ότι μέσα σε αυτήν την Ε.Ε. στη μεγάλη Ευρώπη, οι μαθητές, αλλά και οι μετέπειτα εργαζόμενοι, μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα με μόνο σκοπό την απόκτηση, αλλά και τη διάδοση της γνώσης» συνέχισε η ίδια, ευχόμενη «αυτή να είναι η αρχή  για μια επαγγελματική ζωή των μαθητών αντάξια των σπουδών τους» αλλά και τη συνέχεια του προγράμματος την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Θέσεις μαθητείας και εργασίας μέσω διαδικτύου

Η κ. Κοσμίδου έκανε επίσης γνωστό πως η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, συμμετέχει και σε ένα πρόγραμμα μαθητείας, το EROVET, ένα ERASMUS+ πρόγραμμα σκοπός του είναι η βελτίωση και η προώθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για νέους μαθητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Όπως έκανε γνωστό η ίδια, το προσεχές διάστημα θα διεξαχθεί συνάντηση των συμμετεχόντων χωρών στην Άγκυρα της Τουρκίας, όπου η Ροδόπη θα δώσει το «παρών» μέσω «skype» και αποτέλεσμα αυτού θα είναι η δημιουργία μίας πλατφόρμας  μέσα από την οποία θα υπάρχει μαθητεία αλλά και εύρεση εργασίας στους μαθητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Οι μαθητές και η μαθήτρια που ταξίδεψαν στην Ιταλία και οι θέσεις στις οποίες εργάστηκαν είναι:

Στυλιανή Μπαμπαλικούδη – SILECTRA SRL

Αναγνώστης Βουτσάς – SILECTRA SRL

Νικόλαος Θεοχαρίδης -B.P.L. COSTRUZIONI ELETRICHE DI BUGLI STEFANO

Γιορκέμ Σακαλή Χασάν – TREVI S.P.A.

Τεομάν Αμέτ – TREVI S.P.A.

Σαμέδ Χαλήλ – EURO COOLING SYSTEM SRL

Ογούζ Μουσταφά – EURO COOLING SYSTEM SRL

Ενές Χουσεΐν -CONTI DI CONTI DANTE & C. S.N.C.

Χουσεΐν Αγιάν – CONTI DI CONTI DANTE & C. S.N.C.

Ιλμή Γιακούπογλου – KLOD 23 DI SANTARELLI CLAUDIO

Γιορκέμ Μουσταφά Τσακμάκ – STAFF ICE SYSTEM S.R.L

Ερντέμ Χαλήλ- STAFF ICE SYSTEM S.R.L

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr/, της Νατάσσας Βαφειάδου, 20/5/2018]