140 χλμ φράχτης στον Έβρο

Κ. Μητσοτάκης: «Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη»

Με ή όχι ευρωπαϊκά χρήματα ο φράχτης στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα συνεχίζει να κατασκευάζεται από την Ελλάδα, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος περιόδευσε χθες σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί, ενώ στην τελευταία του στάση στις Φέρες υπέγραψε την έναρξη κατασκευής της επέκτασης του ήδη υπάρχοντος φράχτη κατά 35χλμ μεταξύ των περιοχών Κορνοφωλιάς – Σουφλίου και Ψαθάδων – Διδυμοτείχου. Ήδη έχουν κατασκευαστεί 37,5χλμ, στα οποία προστίθενται τα 35χλμ κόστους 100εκ ευρώ μέσω του ελληνικού προϋπολογισμού, ενώ ο τελικός σχεδιασμός είναι τα 140χλμ σε όσα σημεία είναι επιχειρησιακά απαραίτητη η κατασκευή του, με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα.

«Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση δεν κάνει καμία έκπτωση σε ζητήματα Εθνικής ασφάλειας και αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς πόρους θα ολοκληρώσει με εθνικούς πόρους τον φράχτη, σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σε κατοίκους της Ορεστιάδας, πρώτου σταθμού της περιοδείας τους, και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει ξεκάθαρα: «Θα συνεχίσει το έργο του φράχτη ή θα το σταματήσει; Θα ξηλώσει τον φράχτη τον οποίο έχουμε ήδη φτιάξει;».

Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική για τη στάση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που στάθηκε κατά της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, άρα και στα ελληνοτουρκικά, ενώ από το επίκεντρο της κριτικής δεν ξέφυγε και γενικότερα η ΕΕ, αφού η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου δεν θέλησε να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά χρήματα ο φράχτης. «Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που αντιπαλεύουν αυτό το έργο και φτάνουμε μέχρι του σημείου να καταθέσουν τροπολογία και ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μην χρηματοδοτηθεί αυτό το τεχνικό ανάχωμα, ο φράχτης, από ευρωπαϊκούς πόρους», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Για να το πω απλά, να μην πληρώσει το έργο η Ευρώπη, να το πληρώσετε όλοι εσείς οι Έλληνες φορολογούμενοι. Αυτό μας ζητάει ο κ. Παπαδημούλης, αυτό ζητά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό θέλω να το ακούσετε πολύ προσεκτικά, διότι στις επόμενες εκλογές θα κριθούν έργα και λόγια, πράξεις και δηλώσεις. Και εδώ πέρα θα πρέπει να μιλήσουμε όλοι καθαρά και να σταματήσουμε να ψαρεύουμε σε θολά νερά. Και πρέπει, επιτέλους, και η αντιπολίτευση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα: Θα συνεχίσει το έργο του φράχτη ή θα το σταματήσει; Θα ξηλώσει το φράχτη τον οποίο έχουμε ήδη φτιάξει, επιστρέφοντας σε μία λογική ανοιχτών συνόρων, ή θα διαφυλάξει το κεκτημένο μιας ασφαλούς Ελλάδας, που προστατεύει τα σύνορα της, ενός ασφαλούς Έβρου; Εδώ δεν χωράνε πια μισόλογα».

Το δίλημμα των εκλογών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σίγουρος ότι αν εκλεγεί κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνεχιστεί η πολιτική της φύλαξης των συνόρων. Ταυτόχρονα υπενθύμισε την υβριδική επίθεση που δέχτηκε η Ελλάδα από την Τουρκία στα σύνορα του Έβρου πριν από τρία χρόνια και τόνισε πως η κυβέρνηση την αντιμετώπισε με επιτυχία. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι Νέα Δημοκρατία θα είναι ο μεγάλος νικητής το βράδυ της 21ης Μαΐου και αυτό γιατί, όπως είπε, «δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». Το δίλημμα των εκλογών, τόνισε, είναι «σταθερότητα και πρόοδος ή περιπέτειες» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Αντίστοιχες δηλώσεις και διλήμματα μετέφερε και στις στάσεις του σε Διδυμότειχο, όπου μάλιστα επισκέφτηκε και την οικογένεια της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη στέλνοντας σαφές μήνυμα κατά των γυναικοκτονιών, αλλά και στο Σουφλί και στις Φέρες όπου τελικά έπεσαν οι υπογραφές για το έργο. Τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της περιοδείας του συνόδευσαν οι τοπικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς επίσης ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστος Μέτιος.

«Η πρώτη κάλπη θα τα καθορίσει όλα. Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιο θα είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά. Η πρώτη κάλπη τελικά θα καθορίσει ποιος πρέπει να είναι πρωθυπουργός και ποιος πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη την δεύτερη τετραετία» ήταν το σαφές προεκλογικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 1/4/2023}