Στην Αθήνα η πρώτη εκδήλωση για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θράκης

Διοργανώθηκε υπό την ευθύνη του τομέα Μακεδονίας – Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επετειακή εκδήλωση που πραγματοποίησε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στην Αθήνα το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό.

Αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που σχεδιάζει ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, οι οποίες θα συνεχιστούν στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα. 

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία της Θράκης, χαρακτηρίζοντας την ως «το σύνορο και την αρχή της Ευρώπης», αλλά και «γεωπολιτικό εξώστη της Ελλάδος και της Ευρώπης, σε μια εποχή που αυξάνονται οι κίνδυνοι στον διεθνή μας περίγυρο».

Αναφερόμενος στην πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας που εφαρμόζει η σημερινή Κυβέρνηση και πρώτη υλοποίησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 1990, ο κος Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι η Θράκη αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης μουσουλμάνων και χριστιανών. 

Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου,  σημείωσε ότι «η Ελλάδα ξεκινά από τη Θράκη, δεν τελειώνει εκεί»

Αναφερόμενος στα «μηνύματα»  που εκπέμπει η Θράκη, ο κος Καράογλου στάθηκε στην «αδιαμφισβήτητη ελληνικότητά της» που χάνεται, όπως είπε, στα βάθη των αιώνων. «Η Ελλάδα σέβεται με υποδειγματικό τρόπο τη θρησκευτική ελευθερία. Και αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει […]», έκλεισε τον χαιρετισμό του ο κος Καράογλου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος. Στην ομιλία του εξήγησε πως «η προσπάθεια για την ενσωμάτωση της Θράκης δεν ήταν περίπατος», ενώ έκανε ειδική αναφορά στους διπλωματικούς αγώνες του ελληνικού κράτους για την ενσωμάτωση της στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τόνισε δε πως «καλό είναι να θυμόμαστε την ιστορία για να μην ξαναβιώσουμε τα τραγικά γεγονότα της». 

Η εκδήλωση του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και την Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας, οι οποίες βραβεύθηκαν από τον κος Καράογλου με τιμητικές πλακέτες στους προέδρους τους Αριστείδη Χρυσόπουλο και Χριστίνα Αθανασιάδου.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η βράβευση δυο σπουδαίων ερμηνευτών της θρακικής παράδοσης, του Χρόνη Αϊδονίδη και του Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη, καθώς επίσης και η τιμή στη μνήμη της αείμνηστης προέδρου του Συνδέσμου Θεσσαλονικέων Αθήνας Εριέττας Χαμηλοθώρη-Καραγιάννη.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 21/1/2020}