Θρακιώτικη κουζίνα – Θράκη

Καπαμάς Κομοτηνής, γαρδούμπες, κουσκούσι, παστό χοιρινό, παστουρμάς, αλλαντικά, λάχανο τουρσί σε πίτες και με κρέας, αρνί με ρύζι, σουτζούκ λουκούμ, φλογέρες με ταχίνι και καρύδια, σιροπιαστά γλυκά και καριόκα Ξάνθης… «Στη Θράκη συναντάμε έναν διαφορετικό γαστρονομικό κόσμο, πολύχρωμο, γεμάτο από μυρωδιές που έχουν έντονη την αυθεντικότητα, τόσο στις οροσειρές με την αίσθηση της ανέπαφης φύσης όσο και στα απέριττα χωριά της» αναφέρει, στην εισαγωγή του βιβλίου «Θρακιώτικη Κουζίνα», Στέλλα Σπανού (Εκδόσεις Διάπλαση). «Τόπος με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες η Θράκη, αφού η κουζίνα της διαμορφώθηκε μέσα από μια πολυπολιτισμική συμβίωση ανθρώπων διαφορετικής καταγωγής, που ο καθένας τους κουβαλά τη δική του γαστρονομική ιστορία. Μέσα από τις ντόπιες, αλλά και τις προσφυγικές γαστρονομικές καταβολές που κληρονομούνται, και με μια συνεχή ζύμωση, δημιουργήθηκε μια κουζίνα περίτεχνη και ιδιαίτερα γευστική».

Τα φαγητά των κατοίκων του Έβρου, παλιότερα ήταν απλά και γίνονταν από τα προϊόντα της τοπικής παραγωγής. Το καλοκαίρι βάση του φαγητού ήταν τα λαχανικά. Το χειμώνα και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, οπότε είχαν σφαχτεί τα γουρούνια, το συντηρημένο κρέας τους, αποτελούσε βασικό μέρος της διατροφής τους. Χαρακτηριστικό χειμωνιάτικο έδεσμα στην περιοχή είναι ο καβουρμάς. Παλαιότερα γίνονταν από χοιρινό ψαχνό κρέας που καβουρντιζόταν και έμπαινε σε τσουκάλια σκεπασμένα με λίπος. Θεωρείται ιδανική συνοδεία σε ποικιλίες ούζου και μπύρας. Η Μπάμπω είναι καθαρά χριστουγεννιάτικο φαγητό. Αποτελείται από χοιρινό έντερο γεμισμένο με ψιλοκομμένο κρέας (σήμερα κιμά), κομμάτια συκωτιού, ρύζι, ψιλοκομμένο πράσο και μπαχαρικά. Μαγειρευόταν σε πήλινη κατσαρόλα, ή σε πλατιά τσουκάλια.

 

Το γλύκισμα της Βαρβάρας, που είναι χαρακτηριστικό παραδοσιακό φαγητό της Θράκης, καθιερώθηκε να παρασκευάζεται την ημέρα της εορτής της Αγίας (4 Δεκεμβρίου). Ο τρόπος  μαγειρέματος έχει πολλά αρχαϊκά στοιχεία και θυμίζει την «πανσπερμία»: Χρησιμοποιούν σιτάρι, αμύγδαλα, σταφίδες, καρύδια. Υπήρχε η πρόληψη ότι αν η βαρβάρα γίνει άσπρη, θα χιονίσει. Οσι αγαπούν το φρέσκο ψάρι, τότε στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου, την Αλεξανδρούπολη, θα συναντήσουν ένα από τα σημεία αναφοράς για όλη την Ελλάδα.

Οι γεύσεις που προτείνονται έχουν να κάνουν με τον αχνιστό Βάτο, το ψητό Γοφάρι, την Φαναροουρά (βραστή ή τηγανιτή), τις Ψείρες (ψιλή καραβίδα) και το πελαγίσιο καλαμάρι Σαμοθράκης. Η Ξάνθη φημίζεται κυρίως για τα γλυκά της. Δοκιμάστε και αγοράστε σιροπιαστά γλυκά ταψιού (κανταΐφι, μπακλαβά, ραβανί, εκμέκ, σαραγλί, σάμαλι), καζάν ντιμπί, ταβούκ γκιοσού (το μοναδικό γλυκό με κοτόπουλο), σουτζούκ λουκούμ, μουχαλεμπί (κρέμα με σιρόπι ροδόνερου), καριόκες και σεκέρ παρέ. Αγοράστε επίσης χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, ξηρούς καρπούς, παραδοσιακά ζυμαρικά φτιαγμένα με τοπικά υλικά, τυροκομικά.

Πηγές: http://www.gastrotourismos.gr/?section=2474&language=el_GR&itemid1494=3927&detail1494=1

http://www.matrix24.gr/2015/02/thrakiotiki-kouzina-ena-vivlio-gia-ton-gastronomiko-plouto-tis-periochis/

Δείτε επίσης: http://database.emthrace.org/cgs.cfm?areaid=1&id=17

Οι φωτογραφίες μας προέρχονται από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη.