Συνδρομητική…Αλεξανδρούπολη!

Cosmote History στην Αλεξανδρούπολη

Η εκπομπή του Cosmote History, του καναλιού της Cosmote TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω», συνεχίστηκε την Παρασκευή 30 Ιουνίου, στις 21.00 με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην Αλεξανδρούπολη.

Με τον Γιάννη Ξανθούλη, τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, την Αγγελική Γιαννακίδου, τον Γιάννη Κουκμά, την Σύνη Αναστασιάδου κ.α. έγινε προσπάθεια να σκιαγραφηθεί το ιστορικό, πολιτισμικό προφιλ της πόλης, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Εμείς είδαμε με προσοχή το ντοκιμαντέρ, όπως βλέπουμε οτιδήποτε αφορά τη Θράκη και θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα πλάνα από drone… δεν σώζουν πιά την ανεπάρκεια! Υπήρξαν πολλά σημεία τα οποία είτε δεν μας άρεσαν όπως παρουσιάστηκαν, είτε θα μπορούσαν να είχαν παρουσιαστεί πολύ καλύτερα. Για παράδειγμα:

  • Είδαμε μιά άδεια πόλη σε όλα τα πλάνα
  • Δεν παρουσιάστηκε με τον δέοντα τρόπο η ιστορική συνέχεια, παρά μείναμε στα οικοδομήματα και στις φωτογραφίες
  • Ο λόγος των προσκεκλημένων-συνεντευξιαζόμενων ήταν κατακερματισμένος με τυχαίο τρόπο με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται ούτε η ροή των υποθεμάτων, ούτε η εννοιολογική συνέχεια.
  • Πέρα από τον απολαυστικό κ. Ξανθούλη όλοι οι υπόλοιποι που παρουσιάστηκαν ήταν μια παρέα…
  • Τα πλάνα του Δέλτα Έβρου και της Δαδιάς ήταν του … Κάποτε (προϊστορικά;;;)
  • Ο πύργος του Πυθίου που μπήκε σχεδόν αυθαίρετα (μάλλον δεν είχαν άλλα πλάνα) δεν συνοδεύτηκε από την γνώση και την καλή έρευνα… Ηταν η παράνομη ερωτική φωλιά του βυζαντινού αυτοκράτορα να εξηγούμαστε!
  • Η δημοσιογραφική ομάδα δεν είχε σωστή δική της έρευνα. Απλά παρέθεσε τις θέσεις εκείνων που πήρε συνέντευξη… και μάλιστα κατακερματισμένες χωρίς ροή.

Το ίδιο πάντως το κανάλι περιγράφει με λίγα λόγια το περιεχόμενο του επεισοδίου:

«Σύμβολο της πόλης ο φάρος, ισχυρό τοπόσημο. Το νερό, η θάλασσα, το λιμάνι της είναι από τα βασικά της γνωρίσματα και πλεονεκτήματα. Η Αλεξανδρούπολη είναι μια νέα πόλη αλλά με ιστορία με εξαιρετική ρυμοτομία με εμπορικό και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα από την ίδρυση της μέχρι σήμερα.

Με τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο ανιχνεύουμε την ιστορία του τόπου, από τη μυθολογία του Έβρου, της Θράκης και τα μυστήρια της Σαμοθράκης, ως τις πρώτες ιστορικές καταγραφές. Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Βυζαντινής εποχής είναι ο ναός της Κοσμοσώτειρας στις Φέρες. «Η γέννηση της συμπίπτει με το τέλος των αυτοκρατοριών στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αφηγείται ο Γιάννης Κουκμάς.

Η Αγγελική Γιαννακίδου εξηγεί την ανάγκη της δημιουργίας, το 1870, ενός εμποροναυτικού και σιδηροδρομικού κέντρου, στα παράλια της Αιγιακής Θράκης. Από το Δεδέαγατς, περνάμε στην Αλεξανδρούπολη. Η μνήμη της πόλης, ζωντανεύει στο έργο ζωής της Αγγελικής Γιαννακίδου, το Εθνολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Ο Γιάννης Ξανθούλης μιλάει για την πόλη κόμβο, την πόλη των σιδηροδρομικών και ξεδιπλώνει τις μνήμες της οικογένειας του. Στην πιο καινούργια πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνωθούνται Έλληνες, Αρμένιοι, Τούρκοι, Φραγκολεβαντίνοι, Εβραίοι, Βούλγαροι. Ο Νικόλαος Πινάτζης εξηγεί το πολυεθνικό προφίλ της πόλης, όπως αυτό αποτυπώνεται στο Ιστορικό Μουσείο. Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου μας μιλά η Αγνή Καραγιάννη.

Η Σύνη Αναστασιάδου μας ξεναγεί στα σύμβολα της πόλης της, στην «ανθρώπινη κλίμακα» που χαρακτηρίζει τον τόπο, στις παλιές και καινούργιες γειτονιές που συνθέτουν το σύγχρονο προφίλ της Αλεξανδρούπολης. Με τον Παύλο Γεωργιάδη ανακαλύπτουμε τον αρχαίο ελαιώνα της περιοχής και τις προοπτικές της οικο-ανάπτυξης. Τέλος, ο Χρήστος Τσάνταλης, καταθέτει τη δική του οπτική για την πόλη, όπως την αποτυπώνουν μέσα από τα ροκ τραγούδια τους, τα μέλη του συγκροτήματος ΙΝΚ».

Να σημειώσουμε πως η εκπομπή του Cosmote History, του καναλιού της Cosmote TV, «Ελλάδα από το Α ως το Ω» εγκαινιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου 2016 με ένα ντοκιμαντέρ για τη Θεσσαλονίκη. Την υλοποίηση της παραγωγής έχει αναλάβει η πολιτιστική πλατφόρμα ελculture.