90 εκατομμύρια ευρώ επένδυση στην Αλεξανδρούπολη κινδυνεύει να χαθεί

Σύσσωμη καταψήφισε την εκμίσθωση έκτασης για ίδρυση μεγάλου ιχθυοτροφείου στην περιοχή της Άνθειας που θα εξασφάλιζε τουλάχιστον 100 νέες θέσεις εργασίας, η αντιπολίτευση στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση εξέφρασε πολλούς προβληματισμούς και ενστάσεις, με αποτέλεσμα να μη δοθεί η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου για την εκμίσθωση της έκτασης, ενώ παράλληλα ζήτησε να έρθει ξανά σε λίγες μέρες το θέμα προς ψήφιση, εφόσον συμπεριληφθούν και γίνουν δεκτοί από την εταιρεία οι όροι και τα αιτήματά της.

Για να γίνει πιο κατανοητό, η IMPACTMARINE HELLAS A.E με έδρα την Αλεξανδρούπολη, θυγατρική της IMPACTMARINE SA ενός επενδυτικού ομίλου με έδρα την Ελβετία, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να εκμισθώσει την έκταση των 129 στρεμμάτων στην περιοχή της Άνθειας για 50 χρόνια, με ετήσιο μίσθωμα 9.000 ευρώ, για παραγωγή λαβρακίου και με επενδυτικό πλάνο τα 90 εκ. €. 

Μάλιστα, η εταιρεία σκόπευε αρχικά να επενδύσει στην Τουρκία, ωστόσο με παρεμβάσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και προβολή των πλεονεκτημάτων της Αλεξανδρούπολης εκδήλωσε τελικά το ενδιαφέρον της για την περιοχή μας.

Τι να είχαν άραγε στο μυαλό τους αυτοί που καταψήφισαν ένα τέτοιο σχέδιο επένδυσης 90 εκ. € στον Έβρο; Δεν σκέφτηκαν τις 100 νέες θέσεις εργασίας που θα άνοιγαν στους οικισμούς Άνθειας και Αριστήνου; Δεν τους προβλημάτισε η ίδεα και μόνο ότι η επένδυση θα καταλήξει τελικά στη γείτονα χώρα και στο τέλος θα εισάγουμε λαυράκια αντί να τα εξάγουμε; 

Όλα αυτά συμβαίνουν μάλιστα την ίδια ώρα που γίνεται λόγος για ερήμωση του νομού, για υψηλά ποσοστά ανεργίας, για δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και αντιστρόφως ανάλογη ανάπτυξη των γειτονικών πόλεων της Τουρκίας.

Στον αντίποδα βέβαια, η εν λόγω εταιρεία καθώς είχε στα σχέδιά της ένα τέτοιο project, θα έπρεπε αρχικά να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και να παράσχει τις κατάλληλες πληροφορίες προκειμένου να δείξει την σοβαρότητα που αρμόζει σε αυτή την περίπτωση. Να έρθει σε συννενόηση με την διοίκηση αυτού του άμοιρου Δήμου και να επικοινωνήσει ορθά την πρόθεσή της. Αλλά εμείς τι ψάχνουμε να βρούμε εδώ; Ανάπτυξη; Σοβαρότητα; Ενδιαφέρον για τον δημότη; 

Όλα αυτά έχουν χαθεί στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων και της κόντρας για την κόντρα. Καμία ελπίδα. Μόνο προχειρότητα βλέπουμε και αντιπαλότητα ακόμα και σε θέματα κοινού συμφέροντος.

Όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ανεξαιρέτως φέρουν ευθύνη για αυτή την κατάσταση στο ΔΣ καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που δεν γίνεται σωστά η δουλειά και όπως φαίνεται ούτε η τελευταία. Ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε πολλά εμείς οι δημότες που βλέπουμε να χάνονται ευκαιρίες η μία μετά την άλλη λόγω πολιτικής ανεπάρκειας.

Εμείς ψηφίζουμε ΝΑΙ στο μέλλον, ΝΑΙ στην ανάπτυξη, ΝΑΙ στις ευκαιρίες εργασίας και καταψηφίζουμε τις ενέργειες που στέλνουν αυτόν τον τόπο στον πάτο του βαρελιού.

Ευχόμαστε σύνεση και διαύγεια από όλους καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα πλέον και οι ευκαιρίες περνάν από δίπλα μας με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Αν δεν “απλώσουμε το χέρι” να τις αρπάξουμε, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 31/5/2023}