87% των εμπόρων με μειωμένους τζίρους στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ για την πορεία του λιανικού εμπορίου την περίοδο του covid

Η εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σε πανελλαδικό δείγμα επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων της κρίσης COVID 19.

«Όπως προκύπτει, χωρίς αμφιβολία τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με εκείνα της ΕΛΣΤΑΤ φωτίζουν ωστόσο πλευρές της επιχειρηματικότητας στο λιανικό εμπόριο που μπορεί να συμβάλλουν στη συγκρότηση πολιτικών. Για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (σχεδόν οι 9 στις 10) ο κύκλος εργασιών του 2020 θα είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά (2019), λόγω της πανδημίας», αναφέρει η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν εννέα στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι ο φετινός κύκλος εργασιών θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με το 2019. Μέχρι στιγμής, μάλιστα, ο μέσος όρος πτώσης του τζίρου διαμορφώνεται στο 50%.

Μία ακόμη εξαιρετικά ανησυχητική επίπτωση της υγειονομικής κρίσης συνίσταται στον τομέα των επενδύσεων, καθώς σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις ακύρωσαν προγραμματισμένες επενδύσεις. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο αντίκτυπος αυτής της εκτεταμένης αποεπένδυσης θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια προσαρμογής στο νέο, γεμάτο προκλήσεις, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Η πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά τον τζίρο (ανά περιοχή):  87% στη Βόρεια Ελλάδα, 88% στην Κεντρική Ελλάδα,  97% στα νησιά, –81% στην Αττική,  87% στο σύνολο.

Η πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά τον τζίρο (ανά κλάδο):  Παντοπωλεία/περίπτερα 72,5%, Τρόφιμα 74,5%, Οικιακός εξοπλισμός 89,2%, Ένδυση/Υπόδηση 98%, Άλλοι υποκλάδοι 95,7%.

Τουλάχιστον δύο χρόνια στο «τούνελ»;

Ενδεικτική της αβεβαιότητας αλλά και της απαισιοδοξίας της αγοράς συνιστά και η εκτίμηση των επιχειρήσεων σχετικά με το χρονικό διάστημα, το οποίο θα απαιτηθεί για την επαναφορά στην προ-κορωνοϊού εποχή.

Ειδικότερα, 55,0% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την αποκατάσταση της ομαλότητας, ενώ 1 στις 10 θεωρεί ότι αυτό θα καθοριστεί από το αν υπάρξει δεύτερο κύμα του ιού. Αντίθετα, μόλις το 6,1% πιστεύει ότι η αγορά έχει ήδη επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση ή θα το πράξει εντός του επόμενου εξαμήνου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 10/9/2020}