11 νέα κρούσματα και ο 13ος θάνατος στον Εχίνο. Καραντίνα και στο Αγίασμα Ιάσμου

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα κρούσματα από την περιοχή του Εχίνου, όπως ανακοινώνονται καθημερινά παραμένουν σταθερά και με ανοδική τάση

12 από τα 15 κρούσματα σε όλη τη χώρα, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τις αρμόδιες αρχές, προέρχονται από την Ξάνθη, και τα 11 από τον οικισμό του Εχίνου. Παρά τα γεγονός ότι ο αυξημένος αριθμός συνδυάζεται με τα μαζικά τεστ, εντούτοις τα νούμερα σε συνδυασμό με τη χαμηλή συμμετοχή, δημιουργούν προβληματισμό.

Το απόγευμα της Τρίτης, καταγράφηκε και ο 13ος θάνατος από την περιοχή. Πρόκειται για μια γυναίκα 84 ετών από την περιοχή του Εχίνου, κρούσμα του ιού, που είχε διάφορα άλλα προβλήματα υγείας και κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Συνολικά 170 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς στην Ξάνθη και 13 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.

Καραντίνα και στο Αγίασμα Ιάσμου

Τέλος, ενόψει της κατάστασης που διαμορφώνεται   στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτων μέτρων και στο Δήμο Ιάσμου, δηλαδή καραντίνα στον οικισμό Αγιάσματος και περιορισμοί σε όλο τον υπόλοιπο Δήμο. Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση:

 1. Σε οριζόντια μέτρα για τον Δήμο Ιάσμου, τα οποία συνίστανται σε:
 • Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα
 • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες.
 1. Σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στον οικισμό του Αγιάσμου του Δήμου Ιάσμου, τα οποία συνίστανται σε:
 • Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων
 • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης
 • Απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός Αγιάσμου
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή
 • Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας
 • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ιάσμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Αγίασμα και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
 • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
 • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ανωτέρω οικισμού καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές εντός και εκτός οικισμού .
 • Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του ανωτέρω οικισμού από τον Δήμο Ιάσμου στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

Τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από την έκδοση της παρούσας και για 7 ημέρες, ήτοι από 16-06-2020 και ώρα 21:00 έως και 23-06-2020 και ώρα 21:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Τέλος, τίθεται σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο “Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14”, όπου σε συνεργασία τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 17/6/2020}