Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν συμπτώματα ζητά το ΔΠΘ από τους φοιτητές των εστιών

Τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης προκαλεί η απαίτηση του Πανεπιστημίου, όπως υποστηρίζουν, να προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν συμπτώματα COVID-19 για να επιστρέψουν στα δωμάτιά τους.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Να μην πέσει πάλι το βάρος σε εμάς και τις οικογένειές μας! Κυβέρνηση, Υπουργείο και Πανεπιστήμιο να πάρουν τις ευθύνες τους!

Καθώς στη χώρα μας εκδηλώνεται νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας και οι φοιτητές γυρνάμε στις πόλεις που σπουδάζουμε για να οργανώσουμε το διάβασμά μας, να συμμετέχουμε στην εξεταστική, η κατάσταση που συναντάμε είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Κυβέρνηση, Υπουργείο και Διοίκηση Πανεπιστημίου δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας φοιτητών και εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο, καμία μέριμνα για την ασφαλή λειτουργία των Σχολών και την ανεμπόδιστη συνέχιση των σπουδών μας.

Είναι γνωστό ότι αρκετοί οικότροφοι έχουμε ήδη επιστρέψει στις εστίες, στα σπίτια μας, άλλωστε το νέο ακαδημαϊκό έτος έχει ξεκινήσει. Ακόμα, από την περίοδο της καραντίνας μέχρι και σήμερα αυτά που αντικρίζουμε είναι έλλειψη δρομολογίων, σταμάτημα της σίτισης αρκετές φορές, μέχρι και εκκένωση των εστιών επιχειρήθηκε από Υπουργείο και Πανεπιστήμιο εν μέσω πανδημίας. Η Κυβέρνηση έχει εκμηδενίσει την κρατική ευθύνη για την δημόσια υγεία και προσπαθεί να μας πείσει πως αν νοσήσουμε φταίμε αποκλειστικά εμείς!

Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, πριν μερικές μέρες η Διοίκηση του ΔΠΘ ανακοινώνει πως κάθε οικότροφος φοιτητής προκειμένου να επιστρέψει στο δωμάτιό του στην εστία, πρέπει να προσκομίσει Υπεύθυνη Δήλωση όπου δηλώνει ότι δεν εμφανίζει συμπτώματα κορονοϊού!

Αντί να πραγματοποιηθούν δωρεάν τεστ κορονοϊού σε κάθε φοιτητή, στην ευθύνη του κράτους, αντί να μοιραστεί σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου δωρεάν υγειονομικό υλικό και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επαναλειτουργία του, προσπαθούν να φέρουν τους φοιτητές στη θέση του κατηγορούμενου. Να σκύβουν το κεφάλι και να νιώθουν ένοχοι αν νοσήσουν, και να μην διεκδικούν αυτά που τους αξίζουν και που δικαιούνται για την ασφάλεια της υγείας τους.

Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο… ξεχνάει ότι στις ηλικίες μας συμβαίνει να νοσήσουμε χωρίς εμφάνιση συμπτωμάτων. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν όλοι συμπληρώναμε την υπεύθυνη δήλωση, πάλι δεν θα μπορούσαμε ούτε στο ελάχιστο να νιώθουμε ασφαλείς.

Απαντάμε καθαρά στην πολιτική των κυβερνήσεων που δε δίνει μία για την προστασία της ζωής μας, στην προπαγάνδα που θέλει να στοχοποιήσει τους νέους με απαράδεκτες γενικεύσεις και θέτει την ατομική ευθύνη στο επίκεντρο:

Χάρη σε εμάς και στις οικογένειές μας, σε όλο το λαό της χώρας κερδήθηκε χρόνος στην καραντίνα, χάρη στην υπεύθυνη στάση μας αυτοπροστατευτήκαμε. Και τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ; Ακολουθώντας τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων βρήκε ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να συνεχίσει την επίθεση στα δικαιώματά μας και να προωθήσει την λεγόμενη επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς κανέναν υγειονομικό όρο.

Απολύσεις, απλήρωτες υπερωρίες, τουριστικοί προορισμοί γεμάτοι χωρίς καμία μέριμνα, πληρότητα σε αεροπλάνα και ΜΜΜ και πολλά άλλα που οδηγούν σήμερα στην συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα! Θυσίες, δηλαδή που βγάζουν λάδι τις μεγάλες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους (αλυσίδες super market, επικοινωνίες, μεταφορές, τουρισμός κ.α.) και χτυπάνε κατευθείαν εμάς, τις οικογένειές μας, την υγεία και το εισόδημά μας.

Απαιτούμε τώρα Κυβέρνηση, Υπουργείο και Πανεπιστήμιο να λάβουν ουσιαστικά μέτρα!

  • Να μην ζητηθεί καμία Υπεύθυνη Δήλωση που στοχοποιεί προσωπικά τους φοιτητές και ρίχνει το βάρος σε αυτούς!
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη συνέχιση των φοιτητικών παροχών (σίτιση, στέγαση, μεταφορές, φύλαξη, επαρκή καθαριότητα στα κτίρια). Συχνές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των εστιών. Άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κλπ.) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους και τους εργαζόμενους για την προσωπική τους υγιεινή.
  • Δωρεάν εκτέλεση τεστ Covid-19 οργανωμένα για όλους στην ευθύνη του κράτους.
  • Αύξηση στα δρομολόγια των λεωφορείων για να μπορούμε να μεταβαίνουμε εύκολα στην πόλη της Ξάνθης και για αποφυγή του συνωστισμού.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 9/9/2020}